Cine poartă prima „bijuterie” montată de Poliția Română

0
0

Un tânăr care a fost agresiv cu prietena lui a fost pus sub monitorizare de polițiștii Secției 17 din Capitală. Acesta poartă o brățară care le indică în permanență oamenilor legii unde se află

Brățara arată dacă agresorul se apropie de persoana protejată
Brățara arată dacă agresorul se apropie de persoana protejată

Un tânăr care a fost agresiv cu iubita sa este primul român căruia i s-a montat o brățară de supraveghere electronică, transmite Poliţia Capitalei. Asta după ce Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) a devenit funcţional în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, începând cu data de 1 octombrie.

Mai exact, ofițerii Secţiei 17 au fost sesizați, duminică, prin apel 112, că o tânără ar fi fost agresată de către iubitul ei, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5. Poliţiştii au mers la faţa locului, unde au găsit victima care prezenta urme vizibile de violenţă. La scurt timp, a fost găsit şi agresorul pe numele căruia a fost emis ordin de protecţie provizoriu. Imediat i-a fost montat și un dispozitiv de supraveghere electronică, bărbatul fiind acuzat de violenţă în familie. Însă polițiștii Secției 17 nu au fost instruiți cum trebuie folosite celebrele brățări.

Nu există polițiști dedicați

În principiu, în această primă fază, proiectul SIME ar fi avut nevoie de peste 47 de noi ofiţeri şi încă 604 agenţi. „Cu două zile înainte de operaționalizarea SIME care a avut loc pe 1 octombrie, au venit și ne-au dat dispozitivele și aia a fost. Fără niciun fel de instructaj, nici măcar sumar, cu toate că se știa de mai bine de un an că serviciul va fi înființat”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Gârniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor.

Fazele următoare

În principiu, în a doua etapă a SIME, care va fi demarată în anul 2024, vor intra sub monitorizare electronică şi agresorii sau titularii unor măsuri restrictive din judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

Apoi, în a treia etapă, din anul 2025, SIME va fi implementat şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

În total, după implementarea sistemului în toată ţara, SIME ar trebui să aibă 497 de posturi de ofiţeri şi 5.637 de posturi de agenţi. „Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/ supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă”, se arată într-un comunicat al Poliției Române (IGPR).

Monitorizare automată

Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/ persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. În cadrul monitorizării, nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

„După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul SIME şi SNUAU 112, şi astfel către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenţie”, arată IGPR.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite