Proiectul privind executarea pedepsei acasă, adoptat de deputaţii jurişti. Brăţara electronică nu e obligatorie Urmează votul din plen

0
0

Comisia juridică a dat, luni, un raport de admitere pe o iniţiativă legislativă prin care persoanele condamnate la pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de  maxim 5 ani, vor putea să-şi execute pedeapsa la domiciliul. Urmează votul din plen.

Majoritatea PSD-ALDE, ajutată şi de UDMR, a reuşit să treacă cu majoritate de voturi proiectul de lege privind măsuri alternative la pedepsele privative de libertate. 

Prevederile nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru persoanele condamnate pentru fapte de corupţie. De asemenea, persoanele carevor beneficia de măsuri alternative nu sunt obligate săpoarte  brăţara electronică.

„Proiectul era  bun, dar dumneavostră l-aţi făcut praf. De fapt, aţi propus măsuri alternative la eliberarea condiţionată“, a fost replica liberalului Gabriel Andronache pentru Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice, reamintind faptul că proiectul iniţial al PNL era complet diferit. 

Principalele prevederi din proiectul susţinut de PSD, ALDE şi UDMR:

„Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate

b) măsura de executare fracţionata a pedepsei privative de libertate: în timpul săptămanii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar;

c) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent“, se arată în proiectul de lege. 

De asemenea, „judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie“. Totodată, măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinutilor care au săvârşit abateri disciplinare. 

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate :

a) pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, 

b) pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare sau pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare,

c) persoanelor aflate în stare de recidivă.

Totodată, „măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către MAI cu sau fără brăţară electronică“

Măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar.

Măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri