Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.

Petru Sam, românul ucis în Congo.
Cadavrul lui Petru Sam urmează să fie adus în țară. Foto Facebook/Petru Sam

Cu ambiție și hotărâre, ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani, a reușit să-și cumpere un apartament pe care își dorea să-l mobileze. Împins de nevoia de bani, tânărul a decis să plece într-o misiune în Republica Democratică Congo, care s-a dovedit a fi fatală.

Amintim faptul că un incident grav s-a petrecut sâmbătă, 15 iunie 2024, lângă orașul Goma, la granița cu Rwanda. Acesta s-a soldat și cu rănirea altor două persoane. Nu este pentru prima dată când astfel de atacuri au loc în Congo. La începutul anului au murit 3 români și alți 20 au fost răniți.

Tânărul urma să-și sărbătorească ziua de naștere în câteva zile, iar, în timpul incidentului, el se ocupa de dirijarea dronelor. Ieșeanul a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23 și a murit pe loc. 

 „A vrut bani pentru casă…”

Potrivit Antena 3 CNN, Petru Sam nu era la prima sa misiune, ci la a doua. El le spunea apropiaților că aceasta era și ultima. Ba mai mult, înainte de a ajunge în Congo, el a fost militar și ospătar. 

Prima dată a fost anul trecut, în 11 iunie a plecat și s-a întors acasă, a venit, a plecat din nou și acum a zis că e pentru ultima dată, o singură plecare, și va veni acasă, își va mobila apartamentul, și-a cumpărat casă… Din păcate i-am făcut eu casă la cimitir acum”, a declarat tatăl bărbatului. 

Era ultima dată, a zis că nu se mai duce. A vrut bani pentru casă… Și voia să se întoarcă să achite, și să își continue viața, să se căsătorească, dar nu s-a mai întors…”, a mărturisit mătușa acestuia. 

Acasă îl aștepta și iubita, care a făcut publice pe rețelele de socializare o serie de materiale video în care își ia adio. 

Cadavrul românului urmează să fie adus în țară, însă procesul ar putea dura până la sfârșitul lunii iunie. 

Am fost tința unei rachete ghidate trasă de la sol de cei de acolo. Ieri, patrulă ce avea o dronă, verifica zonele din împrejurimi. A fost ținta unei rachete trase de gruparea M23, susținută de armata rwandeză, trimisă de la 4-7 kilometri, care i-a fost fatală cetățeanului român. Singura comunicare cu exteriorul este pe calea apei și a aerului. Nu pot spune câți suntem aici, că mai ascultă și altă lume”, a spus, la Antena 3, Horațiu Potra, patronul firmei de securitate care se află în Congo, și pentru care lucra și românul ucis. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite