Ce indică măsurătorile radioactivităţii din România, după accidentul nuclear din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare informează, miercuri, că masurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului.

“Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/ metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/ metru cub, nu au depăşit 5 becquereli/ metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli / metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli / metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României, a declarat Rodin Traicu, preşedintele CNCAN.

Potrivit sursei citate CNCAN face analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma, arată hotnews.ro. ”Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, a adăugat Traicu.

Reamintim că un accident nuclear a avut loc în nordul Rusiei, ducând la creşterea temporară a nivelului de radiaţii din zonă, relatează Reuters. Agenţia nucleară a Rusiei, Rosatom, a anunţat că accidentul de pe 8 august a avut loc în timpul testării unui nou tip de armament nuclear pe o platformă din Marea Albă, 5 oameni fiind omorâţi şi alţi 3 răniţi. În ciuda accidentului, Rosatom a afirmat că Rusia va continua să dezvolte noi arme nucleare de ultimă generaţie şi i-a portretizat drept eroi naţionali pe cei 5 oameni care au murit în urma evenimentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite