Ghid de supravieţuire pentru credincioşi în timpul pelerinajului de la Nicula. Este sau nu folositor spray-ul paralizant recomandat de episcopul Argeşului
0Recomandarea arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului, Calinic Argeşeanu, pentru credincioşi de a purta spray-uri paralizante este considerată exagerată de oficiali ai Mitropoliei Clujului în contextul celui mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania, de la Nicula, unde sunt aşeptaţi circa 20.000 de oameni. Ce sfaturi au pentru pelerini organizatorii şi medicii de pe SMURD.
Cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania aduce anul acesta, în perioada 13-15 august, la mănăstirea Nicula de lângă Cluj-Napoca, celebră datorită Icoanei făcătoare de minuni găzduite aici, un flux de 30-40.000 de oameni.
Cele mai multe persoane sunt aşteptate în ziua de 15 august când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului. „Au fost pregătite 15-20.000 de porţii de sarmale şi cozonaci”, a precizat, pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov.
Cu sau fără spray paralizant?
Preotul Bogdan Ivanov recomandă oamenilor „să-şi ia măsuri de precauţie ca să nu fie victimele unor oameni care nu au cele mai bune intenţii”, dar nu a precizat care sunt aceste măsuri.
La câteva zile după tragedia de la Caracal, Calinic Argeşeanul, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a dat sfaturi foarte clare, în acest sens, credincioşilor: „Este bine şi chiar folositor, să avem asupra noastră mijloace de autoapărare, împotriva infractorilor care încearcă să ne răpească sau să ne vatăme, mijloace aprobate desigur de legile Statului Român: spray-uri paralizante şi alte dispozitive legale”.
Ivanov crede că purtarea unor spray-uri paralizante nu va fi necesară la pelerinajul de la Nicula: „Autorităţile iau măsuri, iar de regulă spaţiul este deschis şi circulat”. La pelerinaj vor fi prezenţi peste 200 de jandarmi.
Campare în locuri special amenajate
Mulţi credincioşi vin cu câteva zile mai devreme şi, după ce intră pe poarta mănăstirii, se opresc la biserica mică din lemn unde rostesc rugăciuni, după care, la demisolul bisericii noi, se închină la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Apoi se aşează pe dealul din jurul mănăstirii, unde vor dormi în corturi sau sub cerul liber şi asistă la tot programul liturgic, oficiat de preoţi şi diaconi, pe altarul de vară.
Camparea urmează a fi făcută în zonele speciale pe platourile din preajma mănăstirii, spune Ivanov şi le reaminteşte credincioşilor că vor fi găzduiţi într-un sanctuar şi trebuie să lase locul aşa cum l-au găsit de curat.
Drum pe jos de la gară la Mănăstire
În ziua praznicului, joi, 15 august 2019, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, avându-l alături pe Mitropolitul Innocentios şi înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.
„Recomand în primul rând credincioşilor să adopte statura de evlavie şi rugăciune potrivite pelerinului, deoarece aceasta nu e doar o excursie ci şi o călătorie interioară, o întâlnire cu Maica Domnului”, a precizat Ivanov.
Preotul recomandă ca drumul de la gara din Gherla, unde ajung cei mai mulţi pelerini, până la Mănăstirea Nicula (circa 7 kilometri) să fie parcurs pe jos: „Pelerinajul este şi o jertfă pe care o facem pentru Dumnezeu, pentru Maica Domnului”. Cei care vin cu maşina sunt rugaţi să o lase undeva în sat şi să urce la mănăstire pe jos, pentru a se evita ambuteiajele. Preotul recomandă plecarea din Cluj-Napoca cu două ore înainte de începerea slujbei (ora 9.00), iar la plecare, cei care sunt cu maşinile să nu se îndrepte spre ieşire chiar după ora 11, când se termină procesiunea, pentru a nu se produce blocaje.
33 de pompieri un medic şi doi voluntari SMURD. „Recomandăm pelerinilor să-şi aducă îmbrăcăminte adecvată”
Premergător şi pe timpul desfăşurării slujbelor religioase prilejuite de hramul Mănăstirii Nicula, 33 de pompieri, un medic şi doi voluntari SMURD vor fi prezenţi în perimetrul mănăstirii pentru a asigura răspunsul operativ, la nevoie, privind acordarea primului ajutor calificat şi să execute operaţiuni de evacuare a persoanelor şi stingere a incendiilor. Iar, inspectorii de prevenire vor monitoriza tipurile de risc aflate în domeniul de competenţă premergător şi pe timpul desfăşurării evenimentului, se arată într-un comunicat de presă.
Un punct temporar pentru acordarea primului ajutor calificat va fi operaţionalizat în perimetrul mânăstirii, în zilele de 14 şi 15 august, iar o ambulanţă SMURD va fi prezentă în permanenţă pentru transportul la spital, în caz de nevoie. O autospecială pentru stins incendii asigură prima intervenţie în caz de necesitate.
Având în vedere temperaturile ridicate pentru ziua de miercuri şi precipitaţiile prognozate pentru dimineaţa zilei de joi, recomandăm pelerinilor să-şi aducă îmbrăcăminte adecvată (pălării de soare şi pelerine pentru ploaie), să bea suficientă apă pentru a se hidrat, să evitate, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare şi să consume fructe şi legume proaspete.
Citeşte şi