Cazul rezidentei de la Iași a șocat o țară. Cum ne salvăm dintr-un imobil în flăcări

0
0
Publicat:

Cazul tinerei de la Iași care s-a aruncat de la geam cu bebelușul ca sa se salveze din apartamentul în flăcări a șocat o țară întreagă. Un expert în Protecție Civilă a explicat pentru „Adevărul“ ce trebuie să facem în cazul în care ne confruntăm cu un incendiu în imobilul în care locuim.

FOTO Facebook Primăria Iaşi
FOTO Facebook Primăria Iaşi

„Dacă incendiul este unul mic, îl poți stinge cu o pătură, de exemplu, însă în cazul în care focul este mai mare, este recomandat să ieși cât mai repede din locuință. În acest caz nu a fost posibilă evacuarea și ajungem în cel mai rău scenariu. Dacă fumul, căldura sau flăcările îți blochează traseele de ieșire, rămâi în cameră cu ușile închise. Dacă toaleta este singura ta evadare, sau dacă ai în apropiere o sursă de apă, încearcă să uzi îmbrăcămintea sau prosoapele și să le înfunzi în jurul fisurilor din uși și să astupi gurile de aerisire. Ideea este să nu lași fumul să intre. Udă toți pereții, ușile și ferestrele și păstrează o cârpă umedă peste nas și gură. Respiră numai pe nas. Nu încerca să spargi ferestrele, deoarece oxigenul alimentează arderea și vei atrage mai mult fum și flăcări. Deschide fereastra dacă ai nevoie de aer proaspăt, dar închide-o imediat. Pune-ţi pe cap o pătură umedă și, foarte important, prin încăperile cu fum dens deplasaţi-vă târâş sau aplecaţi, pentru a reduce expunerea la inhalare. Fumul se ridică, iar la nivelul staturii unui om concentratia de monoxid este mai mare decât la nivelul podelei. Apoi, dacă vi se aprinde îmbrăcămintea, nu fugiţi, culcaţi-vă pe pământ şi rostogoliţi-vă. În fine, cel mai important, încearcă să stai calm și așteaptă sosirea pompierilor”, a precizat expertul.

Reamintim că o tragedie a avut loc la Iași în urma unui incendiu care a cuprins un apartament din centrul orașului. Înconjurată de flăcări și panicată, o tânără mamă, medic rezident, și-a aruncat bebelușul pe geam - de la etajul trei - după care și-a dat drumul în gol și ea. Bebelușul grav rănit a decedat, iar tânăra a ajuns la Terapie Intensivă cu mai multe fracturi.

Atacul de panică

Incendiul a izbucnit miercuri cu puţin timp înainte de ora 15.00 şi se pare că a surprins-o tânăra mama, deoarece aceasta nu a mai putut ieşi din apartament pe uşă. Înainte de a arunca bebeluşul în vârstă de patru luni pe geam, femeia a învelit copilul în mai multe pături şi hăinuţe, pentru a-i atenua impactul la cădere. Ulterior, s-a aruncat și femeia de la fereastră.

Scene îngrozitoare au avut loc, potrivit martorilor, când la venirea ambulanţei, femeia, cu ultimele puteri, striga la medici că nu este singură, bebeluşul ei fiind în apropiere, acoperit cu pături, arată Ziarul de Iași. Bebeluşul a fost internat în stare critică la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Potrivit medicilor, el avea un traumatism cranio-cerebral sever, un traumatism la nivelul coloanei şi o contuzie toraco-abdominală. A necesitat resuscitarea după ce a intrat în stop cardio-respirator. Din păcate, în noaptea ce a urmat copilul a decedat.

Nu se știu cauzele incendiului

Femeia este în continuare în stare gravă, internată la Chirurgie Plastică, cu arsuri de gradul al II-lea pe 12% din suprafața corpului, pe piept și mâna dreaptă. „Pacienta a suferit o fractură complexă de bazin, fractură complexă sacrum (n.red. - os triunghiular care face parte din bazin), fracturi costale pe partea stângă, în dreptul vertebrelor C6-C7”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite