Zi tristă pentru lumea medicală. 18 ani de la tragedia aviatică de la Iaşi

0
Publicat:

Ziua de 9 ianuarie rămâne, în continuare, una extrem de tristă pentru lumea medicală din România. Pe această dată, în anul 2006, tot într-o zi geroasă şi plină de zăpadă, patru salvatori au fost văzuţi, în viaţă, pentru ultima oară.

Tragedie elicopter SMURD Iaşi SURSĂ FOTO ziaruldeiasi.ro
Tragedie elicopter SMURD Iaşi SURSĂ FOTO ziaruldeiasi.ro

Atunci, un medic, un asistent, pilotul şi un copilut au plecat, cu un elicopter SMURD, pentru a efectua un zbot tehnic. Toţi patru au decedat după ce aparatul de zbor în care se aflau s-a prăbuşit în apropiere de Aeroportul Iaşi.

,,Nu-i vom uita niciodată"

Chiar dacă de atunci au trecut nu mai puţin de 18 ani, tragedia nu a fost uitată de lumea medicală ieşeană. De atunci, multe cadre medicale au refuzat să mai zboare în misiuni de salvare la bordul elicopterelor SMURD, în timp ce alţi medici îşi dedică, în continuare, timpul şi viaţa pentru a-i ajuta pe cei aflaţi la nevoie. 

Pe data de 9 ianuarie 2006, medicul Liliana Puiu, în vârstă de 36 de ani, asistenta Mioara Hăuţă, în vârstă de 30 de ani, care lucra ca voluntar SMURD Iaşi, precum şi membrii echipajului, pilotul Valentin Stănescu, 37 de ani şi copilotul Augustin Toma, 34 de ani, au urcat în elicopter fără să ştie că aceasta urma să fie ultimul lor zbor.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoşeu, coordonator UPU-SMURD Iaşi a transmis un mesaj la împlinirea celor 18 ani de la tragedia care a zguduit, în 2006, întregul sistem medical din România.

,,Ne-am amintit cu toţii astăzi că 9 ianuarie, o zi tot la fel de geroasă şi cu multă zăpadă, a fost ziua în care, în anul 2006, i-am văzut pentru ultima oară pe membrii echipajului elicopterului SMURD Iaşi: Liliana, Mioara, Mihai şi Augustin. Nu-i uităm şi ne rugăm pentru ei, continuăm să zburăm pentru pacienţii care au nevoie de noi!", a transmit prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.

Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter de tip Eurocopter EC 135, proprietatea MAI, dat în folosinţa SMURD Iaşi, s-a prăbuşit în timpul unui zbor tehnic, toţi membrii echipajului murind la aproximativ 10 minute după decolarea aparatului. Elicopterul a căzut pe un teren aparţinând unei unităţi de jandarmi aflate în apropierea Aeroportului Iaşi.

Elicopterul care s-a prăbuşit în 2006 fusese achiziţionat cu peste 4 milioane de euro de către MAI în septembrie 2005. Ultima revizie tehnică, efectuată în noiembrie 2005, arăta că aparatul funcţiona la parametri normali.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite