Cătălin Cherecheș a dat România în judecată la CEDO. Care este motivul

0
Publicat:

Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a dat România în judecată la CEDO, invocând că nu ar fi avut parte de un proces echitabil, a declarat avocatul acestuia, Răzvan Doseanu.

Avocatul lui Cherecheș a spus că condițiile de detenție respectă „garanțiile” promise Foto: Arhivă
Avocatul lui Cherecheș a spus că condițiile de detenție respectă „garanțiile” promise Foto: Arhivă

"De ce la CEDO? Pentru că acele căi interne de atac, pe care le-am exercitat legal până în prezent, au fost respinse. Mai avem în desfăşurare o contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj, cu termen în 5 aprilie, adică exact dosarul pentru care am solicitat astăzi şi s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de strămutare (...) Cu siguranţă nu a avut dreptul la un proces echitabil şi a fost condamnat, în opinia apărării, de un judecător aflat într-o stare de incompatibilitate şi, pe lângă această situaţie, mai sunt şi alte motive invocate în plângerea înregistrată la CEDO. Există o cauză Cherecheş contra României (...) Nu ne interesează daunele, ne interesează să se constate exact faptul că a fost încălcat dreptul la un proces echitabil faţă de domnul Cătălin Cherecheş şi că au fost şi alte drepturi încălcate pe parcursul desfăşurării urmăririi penale şi ulterior a judecăţii în primă instanţă şi în apel la Cluj", a declarat avocatul Răzvan Doseanu, la un post de televiziune.

Anunţul vine în contextul în care Cătălin Cherecheş a introdus pe rolul Curţii de Apel Cluj o contestaţie în anulare (cale extraordinară de atac) împotriva deciziei de condamnare, însă el a solicitat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea acestui proces.

El consideră că dosarul, în care solicită admiterea contestaţiei în anulare, nu ar trebui soluţionat de colegii judecătoarei care a făcut parte din completul care l-a condamnat definitiv la cinci ani închisoare.

"Domnul Cătălin Cherecheş a solicitat să i se aprobe strămutarea soluţionării contestaţiei în anulare de la Curtea de Apel Cluj la orice altă curte de apel, pentru că e o situaţie delicată, în care colegii doamnei magistrat, colegii de secţie, colegii de birou să se pronunţe exact cu privire la propria colegă. Credem că ar fi echitabil ca să existe o altă curte de apel, unde să nu existe niciun risc de lipsă de imparţialitate", a explicat avocatul.

Condițiile de detenție respectă „garanțiile” promise

Pe de altă parte, Răzvan Doseanu a dezvăluit că fostul primar beneficiază de condiţii decente la Penitenciarul Rahova, și că autorităţile române respectă "garanţiile" date celor din Germania, înainte de a fi extrădat.

"Am discutat personal cu domnul Cătălin Cherecheş în cursul zilei de ieri şi, sigur, astăzi a participat şi prin videoconferinţă, dar ieri ne-am văzut şi faţă în faţă. Mi-a spus că este într-o cameră cu încă alte două persoane, sunt condiţii decente de detenţie, cel puţin până în acest moment. Se pare că, într-adevăr, Administraţia Naţională a Penitenciarelor respectă acele garanţii care au fost oferite autorităţilor germane în momentul în care s-a cerut şi s-a obţinut extrădarea", a mai declarat avocatul, conform Agerpres.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu a declarat pe 19 martie, în ziua extrădării lui Cherecheș, că  Ministerul, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a oferit autorităţilor din Germania un set de garanţii cu privire la condiţiile din penitenciare, care au fost apreciate pozitiv de instanțele acelui stat, hotărând astfel asupra predării fugarului român.

Condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Fostul edil Cătălin Cherecheș a fugit din țară la sfârșitul lunii noiembrie 2023, în ziua când Curtea de Apel din Cluj l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. După câteva zile, el a fost prins în Germania în Gara din Augsburg și reținut până la momentul predării autorităților române.  

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, în septembrie 2016, pentru luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar au fost deferiți justiției Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, și Nicolae Dan Trifa, pentru complicitate la dare de mită.

Procurorii anticorupţie susţin că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu. DNA mai susţine că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a făcut, în cadrul unei societăţi comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept, mai multe operaţiuni financiare, precum acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi, etc. 

Mai mult, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheş ar fi oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite