Fugarul Cătălin Chereș va fi adus astăzi în țară UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul edil al orașului Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare, va fi adus astăzi în România. Cel puțin așa au anunțat procurorii germani. Informația a fost confirmată și de avocatul fostului primar.

Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania

UPDATELa acest moment, urmăritul internațional din Baia Mare se află în deplasare, către România. Acesta va fi predat de către partenerii străini unei echipe din cadrul Poliției Române, care îl va prelua de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.Acesta va fi introdus într-un penitenciar, pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea”, precizează Poliția Română într-un comunicat de presă.

Amintim că fostul edil a fugit din țară în ziua când Curtea de Apel din Cluj l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Se întâmpla la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

Acesta a folosit actul de identitate al unui rude care locuiește într-un alt stat din Europa, potrivit informațiilor date publicității de Poliția de Frontieră.  

Edilul a schimbat două taxiuri ca să reușească să iasă prin Vama Petea. După ce s-a aflat că primarul condamnat a părăsit țara cu actele unei rude, inspectorul General al Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, a fost eliberat din funcţie

După câteva zile, el a fost prins în Germania în Gara din Augsburg și de atunci se află în arest.

Acuzațiile

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, în septembrie 2016, pentru luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar au fost dați în judecată Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, și Nicolae Dan Trifa, pentru complicitate la dare de mită. Procurorii anticorupţie susţin, în rechizitoriul trimis în instanţă că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.DNA mai susţine că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a făcut, în cadrul unei societăţi comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept, mai multe operaţiuni financiare, precum acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi, etc.  

Mai mult, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheş ar fi oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.

Socrii lui Cherecheș, judecați după ce au încercat să mituiască judecătoarea din dosar

DNA a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv și în cazul socrilor lui Cherecheș. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită”, a informat DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului, „în data de 25 noiembrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite