Răsturnare de situație în „capitala hackerilor”. Cum vrea orașul românesc să scape de porecla „Hackerville”

0
Publicat:

Ce șanse au tinerii dintr-un județ al României celebru peste hotare să nu mai pice în capcana obținerii facile de bani prin metode ilegale pe internet? Autoritățile susțin că au răspunsul la această întrebare.

Cybercrimes - infracțiunile pe internet Foto Shutterstock
Cybercrimes - infracțiunile pe internet Foto Shutterstock

România a fost ani de zile spaima internetului din cauza numărului mare de tineri proveniți din același loc care se pretindeau a fi hackeri. Dar doar se pretindeau, pentru că în realitate, cei mai mulți erau niște script kiddies / crackers / scammers pe românește țepari cibernetici care reușeau „să stoarcă” bani de pe internet vânzând iluzii – produse inexistente la prețuri fără concurență, în cele mai multe dintre cazuri.

Orașul care a devenit spaima internetului mondial, așa zisa „capitală mondială a hackerilor”, se numește Râmnicu Vâlcea și este un târgușor pe malul Oltului, în zona de sud-vest a țării, la poalele Carpaților Meridionali, la nici 200 de kilometri depărtare de București.

Aici, timp de mai bine de un deceniu și jumătate, mii și mii de tineri (numărul real nu este nici cunoscut, nici recunoscut oficial), au reușit să facă bani cu ajutorul unui calculator. Au profitat de niște hibe, inclusiv legislative și au exploatat la maximum slăbiciunile oamenilor de pe întreg mapamondul, în mod special din SUA și Europa.

Consiliul Județean (CJ) Vâlcea tocmai a anunțat că a încheiat un parteneriat cu Cyber Space Academy (Cyber Smart Academy) pentru a-i determina pe tineri să nu-și mai dorească să fie „pirați ai internetului”, ci să învețe cum să se ferească în mod concret de capcanele cibernetice și chiar să-și creeze o carieră în domeniu.

În acest sens, instituția este dispusă să investească 50.000 de lei pentru ca 1.000 de elevi și studenți să fie instruiți, în premieră în România, printr-o campanie  de conștientizare a siguranței pe internet.

Cursuri de securitate cibernetică pentru elevii și studenții din Vâlcea Foto Daciana Stoica
Cursuri de securitate cibernetică pentru elevii și studenții din Vâlcea Foto Daciana Stoica

Investiție deocamdată derizorie într-un vis măreț

50.000 de lei reprezintă o sumă infimă față de cât au reușit să câștige de-a lungul timpului vâlcenii transformați în infractori cibernetici, unii de ordinul milioanelor de euro, dovadă nenumăratele descinderi la Vâlcea ale unor structuri precum FBI sau Interpol pentru prinderea lor.

În urmă cu aproximativ un deceniu, spre exemplu, în SUA circula o controversată reclamă la antivirușii Norton intitulată „În căutarea celui mai periculos oraș de pe internet”, ocazie cu care s-a amintit și despre faptul că într-un singur an, 2012, „hackerii români” au reușit să fure un miliard de dolari. Realitatea este cu totul alta, dar nu vom intra acum în amănunte. 

Cert este că și autoritățile sunt conștiente că efortul financiar este mult sub măsura așteptărilor, dar speră ca proiectul experimental să reprezinte una dintre etapele derulate în ștergerea faimei negative de Hackerville.

Hackerville pseudonimul orașului Râmnicu Vâlcea Foto thenitantechy blogspot com
Hackerville pseudonimul orașului Râmnicu Vâlcea Foto thenitantechy blogspot com

De la centrul european de securitate cibernetică la digitalizare pe înțelesul tuturor 

Primii pași concreți au fost făcuți în 2019 când la Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat o conferință în care sute de elevi au aflat despre cum pot să-și folosească pasiunea, abilitățile și cunoștințele informatice împotriva atacurilor cibernetice, fiind de partea cealaltă a baricadei – a celor care luptă de partea binelui. „Ethical hacking” a fost un eveniment susținut de reprezentanți Microsoft și specialiști în securitate cibernetică de la CERT-RO (Computer Emergecy Readiness Team) – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

La vremea respectivă s-a adus în discuție posibilitatea înființării unei Academii de Securitate Cibernetică la Vâlcea în ideea transformării într-un „centru european de cyber defence și  cyber security” și atragerea de fonduri europene în acest sens. 

Patru ani mai târziu, aceiași oficiali menționează despre parteneriatul încheiat cu o platformă educativă care explică digitalizarea pe înțelesul tuturor, prin cursuri și servicii special concepute și structurate pentru diverse categorii sociale.

Atacuri cibernetice Foto cyware com
Atacuri cibernetice Foto cyware com

„Primul județ care desfășoară o campanie de conștientizare a securității cibernetice”

„Suntem primul județ din România care desfășoară o astfel de campanie de conștientizare a securității cibernetice. Pe viitor, ne dorim extinderea programului și cu alte activități de pregătire și dobândire a abilităților în securitatea cibernetică, astfel încât tinerii să poată să profeseze și să acceseze, de ce nu, job-uri în acest domeniu”, a menționat Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea, pomenind și despre proiectele de viitor pe această temă.

Deocamdată noul proiect se va desfășura în perioada octombrie 2023 - iunie 2024, prin intermediul a patru sesiuni de informare ce vor fi găzduite de Sala de festivități a CJ Vâlcea și care urmăresc: cunoașterea și înțelegerea elementelor definitorii pe care le presupune securitatea cibernetică; aprofundarea tipurilor de amenințări cibernetice existente în mediul online și modalitatea de combatere a acestora; cunoașterea procesului de creare și de gestionare a parolelor, precum și cum prevenirea și contracararea atacurilor în timpul folosirii telefonului, laptopului etc.; însușirea cunoștințelor necesare pentru protejarea datele cu caracter personal, și în special protejarea acestora în momentul utilizării platformelor de social media.

Practic, se dorește ca participanții, proveniți din rândul elevilor de gimnaziu și liceu, dar și al studenților de la facultățile vâlcene, să învețe să se protejeze în mediul online de viruși, programe malware, prădători online, hărțuire cibernetică, încălcarea confidențialității, materiale ofensive, precum și furtul de identitate, plecând de la ideea că în epoca digitalizării ponderea cea mai mare a comunicării și relaționării între oameni se desfășoară în prezent în mediul online.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite