Alimentele din incinta şi din jurul şcolilor, la inspecţie sanitar-veterinară
0
Magazinele din incinta şi din vecinătatea unităţilor de învăţământ sunt controlate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), până a doua zi după începerea anului şcolar 2012 – 2013.
Inspectorii ANSVSA vor controla magazinele din jurul şcolilor, precum şi bucătăriile din cadrul creşelor, grădiniţelor, internatelor, semi-internatelor şi after-school. Agenţii vor verifica documentele de înregistrare sanitară şi pentru siguranţa alimentelor, condiţiile de igienă şi facilităţile obiectivelor de pe agendă, precum şi spaţiile de depozitare, originea şi provenienţa materiilor prime. Condiţiile de ambalare şi etichetare sunt, de asemenea, verificate.
„ANSVSA urmăreşte diminuarea riscului de apariţie a unor toxiinfecţii alimentare în unităţile sistemului de învăţământ din România. Trebuie să menţionez că, după finalizarea acestei acţiuni, unităţile respective vor fi monitorizate şi supravegheate permanent, cu o frecvenţă stabilită prin analiză de risc, având la bază şi rezultatele controalelor efectuate anterior”, a declarat Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA, pentru Agerpres.
Controalele se desfăşoară în perioada 6 – 18 septembrie, conform comunicatului remis de ANSVSA.
Condiţiile de transport ale produselor alimentare sunt, de asemenea, verificate: asigurarea temperaturii, autorizarea sanitară veterinară a mijlocului de transport, precum şi starea de igienă a mijlocului de transport.
Controalele includ şi modul de depozitare al produselor alimentare, în special al celor care necesită condiţii deosebite de temperatură, congelare sau refrigerare (carne, peşte, produse lactate, ouă etc), neîntreruperea lanţului frigorific; monitorizarea şi eliminarea deşeurilor şi a subproduselor alimentare; existenţa echipamentelor de protecţie sanitară a personalului care manipulează produsele alimentare de origine animală şi non-animală, precum şi existenţa documentelor care să ateste starea de sănătate a acestuia.
De asemenea, se va acorda atenţie şi modului în care sunt respectate cerinţele generale şi specifice de igienă în unităţile de catering care furnizează alimente unităţilor de învăţământ.