VIDEO Ce probleme ridică testele pe care le vor primi în mai elevii de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor trece în perioada 6-29 mai prin prima evaluare organizată la nivel naţional, cu teste care combină informaţiile de la mai multe materii şi îi pun pe elevi să gândească, un model diferit de examenele de până acum. Despre modelele publicate de oficiali am discutat cu învăţători şi profesori la Adevărul Live.


UPDATE: Textul de la clasa a IV-a la Română are o mare problemă, spune învăţătoarea Cornelia Popa. Este vorba de povestea unei fetiţe ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, ceea ce afectează emoţional un copil care se află în această situaţie.

"E un şoc emoţional din care poate nu îşi revine să mai apuce să răspundă la întrebări", a atras atenţia învăţătoarea. De asemenea, multe din întrebări nu se referă la esenţa textului. "Copiii nu se descurcă în 60 de minute, nu e vorba că nu citesc, numai că pentru a pătrunde esenţa textului, trebuie să-l parcurgi de câteva ori. Copilul trebuie să înţeleagă şi mesajul artistic, cum este cazul la textul cu ceasornicarul de la clasa a II-a. Ca să pătrunzi esenţa acestui text, trebuie mult exerciţiu, ori în manualele coppiilor textele sunt scurte şi prelucrate, pierd din calitatea artistică", spune învăţătoarea.

"Testele acestea sunt un semnal de alarmă, trebuie să ajungem şi noi la acest nivel, trebuie să ne gândim dacă îi vânăm la colţ pe copii să greşească sau valorificăm ceea ce ştie elevul şi cu ce îl putem ajuta? Niciun copil nu rămâne doar la nivelul programei. Cred că cei care au participat la selectarea acestor teste, învăţătorii din teritoriu, au clase foarte bune, dar trebuie să ne gândim şi la ceilalţi, marea majoritate care sunt de nivel mediu", a mai spus Popa. Ea mai spune că metodologia a fost publicată cam târziu, dacă ar fi fost publicată la începutul anului şcolar, atunci şi învăţătorii şi-ar fi pregătit materia din timp pentru ca elevii să se obişnuiască cu astfel de exerciţii. "Cred că 10 întrebări erau suficiente", a mai spus învăţătoarea.

La matematică, testul de la clasa a II-a nu este foarte greu, numai că unele noţiuni sunt introduse abia anul acesta. "Mai sunt şi unele întrebări capcană, cum ar fi cerinţa a patra, unde copilul este întrebat câte pagini sunt de la 97 la 100, răspunsul natuiral ar fi 3, dar dacă până la nu include şi 100", exemplifică învăţătoarea.

"Este o abordare anticipată a unei programe viitoare, ceea ce nu este un lucru rău", a spus ea.

UPDATE: "La clasa a II-a, textul are aproximativ 300 de cuvinte, iar un copil de clasa a II-a  îl citeşte în aproximativ 15 minute, ceea ce este acceptabil dacă nu ar urma cele 17 întrebări, dacă ar fi să acordăm câte un minut pentru fiecare, ar însemna alte 17 minute, dar la unele cerinţe nu se poate răspunde într-un minut. Textul trebuie parcurs integral de copil pentru a-l cunoaşte în ansamblu, apoi îl parcurge din nou în gând pentru înţelegere şi apoi urmează citirea selectivă în funcţie de întrebări. Gradul de dificultate este destul de mare. Practic sunt două teste, Citit şi Scris, de câte 25 de minute fiecare cu câte o pauză de 10 minute între", a spus învăţătoarea Cornelia Popa.

"Testul de la clasa a VI-a mi se pare destuld e dificil pentru elevi, nu ştiu dacă vor fi în stare să rezolve astfel de exerciţii", a spus profesoara de geografie Angelica Mihăilescu. Întrebată dacă genul acesta de exerciţii se fac şi la clasă, profesoara spune că la şcoală se fac astfel de exerciţii, dar mai rar, la sfârşit de capitol, nu în fiecare zi. "60 de minute pentru rezolvare mi se pare un timp prea scurt", a  mai spus Mihăilescu. Avem practic nişte modele internaţionale de testare aplicate pe un sistem românesc de predare, a concluzionat profesoara.

Profesoara Popa spune că testele sunt făcute după noua programă care intră in vigoare la clasa a II-a abia de anul viitor, copiii de acum lucrează pe programele din 2003-2004. În ceea ce priveşte partea bună a acestor teste, numărul de cuvinte din teste este foarte bun (600 fără cuvinte de legătură). "Noutatea acestui an este că rezultatele de la clasa a II-a se întorc la învăţător pentru a realiza planurile acelea individualizate de învăţare", a mai spus învăţătoarea. Notele nu se vor trece în catalog.


Evaluările naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, ale căror note nu se trec în catalog, vor avea loc în intervalul 6 - 29 mai, în două sesiuni, a doua fiind rezervată elevilor care au lipsit, din motive întemeiate, la prima sesiune.

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a anunţat de la începutul anului şcolar că acest model de testare interdisciplinară, pe tipicul testelor internaţionale, este necesar având în vedere rezultatele slabe de la testele internaţionale PISA, dar şi de la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a. Cu alte cuvinte, elevii trebuie învăţaţi să gândească şi să aplice materia învăţată la ore din clasele mici şi să poată corecta pe parcurs acolo unde au probleme.

Despre capcanele testelor propuse de minister pentru această evaluare din mai, o noutate pentru cei mai mulţi copii, şi cum se vor descurca elevii am discutat marţi, 1 aprilie, la Adevărul Live.

În platou a fost prezentă Cornelia Popa, învăţătoare la Şcoala 194 din Capitală, iar prin telefon Angelica Mihăilescu, profesoară de Biologie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, tot din Bucureşti.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a publicat vineri modele de teste pentru Evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, în anul şcolar 2013-2014. Testele au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în conformitate cu reglementările legale în vigoare. În anul şcolar în curs, aceste evaluări se vor desfăşura, în două sesiuni, în luna mai, arată MEN.

Ce presupun testele de evaluare a competenţelor 

În cadrul evaluării la clasa a II-a, testul de evaluare a competenţelor de receptare a mesajelor citite şi testul de evaluare a competenţelor de producere a mesajelor scrise se desfăşoară în aceeaşi zi, cu o pauză de 10 minute între ele.

Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a IV-a presupune un test pentru evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română şi un test pentru evaluarea competenţelor de matematică. Pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, care studiază după un curriculum în limba maternă, se administrează şi un test de evaluare a înţelegerii textului scris în limba maternă.

Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a VI-a constă în susţinerea unui test pentruevaluarea unor competenţe specifice ariei curriculare „Limbă şi comunicare”, respectiv a unui test pentru evaluarea unor competenţe specifice ariei curriculare „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

Fiecare test este elaborat pentru a putea fi rezolvat în 25 de minute la clasa a II-a şi în 60 de minute la clasele a IV-a şi a VI-a.

Prima sesiune are următorul calendar:

  • clasa a II-a (6 mai: Limba română - scris şi citit; 7 mai: Limba maternă - scris şi citit; 8 mai:  Matematică)
  • clasa a IV-a (13 mai: Limba română - Limba maternă; 14 mai: Matematică)
  • clasa a VI-a (14 mai: Limbă şi comunicare; 15 mai: Matematică şi ştiinţe)

A doua sesiune are următorul calendar:

  • clasa a II-a (20 mai: Limba română - scris şi citit; 21 mai: Limba maternă - scris şi citit; 22 mai: Matematică)
  • clasa a VI-a (27 mai: Limbă şi comunicare; 28 mai: Matematică şi ştiinţe)
  • clasa a IV-a (28 mai: Limba română - Limba maternă; 29 mai: Matematică).


Model Citire Evaluare Nationala cls II 2014

Model Scris Evaluare Nationala cls II 2014

Model Matematica Evaluare Nationala cls. II

Model 1 Română Clasa a IV-a

Model 2 Română Clasa a IV-a

Model Matematică Clasa a IV-a

Model Limba Engleză Clasa a VI-a

Model Limba Franceză Clasa a VI-a

Model Matematică şi Ştiinţe ale naturii Clasa a VI-a

Pe aceeaşi temă:

Rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale 2014, cauze şi soluţii, la Adevărul Live

Aproape 70% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să ia nota 5 la simularea de la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2014. Dacă luăm în considerare şi rezultatele de la Română, mai puţin de jumătate au obţinut medii peste 5 la acest test. Despre rezultatele acestea am discutat la Adevărul Live cu profesorii Ecaterina Stanca şi Ştefan Vlaston.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

Doar 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba română şi doar 30,4% la Matematică. Ministerul Educaţiei a dispus implementarea mai multor măsuri pentru remedierea situaţiei, cum ar fi ore de pregătire în şcoli.

Dezastru la simularea Evaluării Naţionale

Singurul lucru bun: începem să ştim cum stăm, nu ne mai amăgim cu ipocrizii, mistificări şi minciună. Cu camere de supraveghere video, cu profesori supraveghetori speriaţi de intervenţia SRI şi a parchetelor, iată că aflăm care este realitatea: dezastru.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezolvarea subiectelor la simularea de la Română. Elevii spun că a fost uşor

Azi elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului de Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava” a arătat cum ar trebui rezolvate subiectele primite la testul de azi şi cum să se pregătească pentru examenul propriu-zis din iunie. Peste 95% din elevii Capitalei au dat simularea, despre care susţin că a fost mai uşoară decât se aşteptau.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 VIDEO Rezolvarea subiectelor de la simularea la Matematică

Miercuri, elevii de clasa a VIII-a din toată ţara au trecut prin simularea examenului la Matematică pentru Evaluarea Naţională, al doilea test după cel de la Română, de ieri, care le-a adus subiecte neaşteptat de uşoare. Profesoara Anca Davidescu de la Colegiul „George Coşbuc” din Capitală a rezolvat la tablă subiectele de la matematică la Adevărul Live. Prezenţa elevilor la simularea din Bucureşti a fost de peste 95%.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Elevii au răsuflat uşuraţi după prima simulare

Elevii de clasa a VIII-a au trecut cu bine de prima simulare pentru Evaluarea Naţională, după ce subiectele de ieri de la Română au fost neaşteptat de uşoare. Aşa susţin atât copiii, cât şi profesorii, care se aşteaptă la note mari. Astăzi are loc simularea la Matematică.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Examen mai greu la simularea de la Matematică

Testul de miercuri de la Matematică a fost un semnal de alarmă pentru unii elevi de clasa a VIII-a, mulţi considerând că subiectele au fost mai grele decât se aşteptau. Profesorii spun că problemele puteau fi rezolvate într-o oră de un elev mediu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite