Dascălii care vor să participe la evaluarea proiectelor noilor manuale se pot înscrie în concurs de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul de selecţie a candidaţilor se va desfăşura în perioada 28 martie - 6 mai  FOTO: Shutterstock
Procesul de selecţie a candidaţilor se va desfăşura în perioada 28 martie - 6 mai  FOTO: Shutterstock

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a lansat, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), apelul pentru selecţia cadrelor didactice care vor evalua proiectele de manuale şcolare pentru învăţământul primar, pentru anul şcolar 2014-2015. Astfel, conform calendarului, de vineri încep înscrierile, iar între 29-30 aprilie are loc selecţia.

Rolul evaluatorilor este acela de a analiza şi evalua calitatea proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul primar care vor concura la selecţie, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.

Din grupurile de evaluare pot face parte cadre didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar, care predau la catedră.

Prioritate au cadrele didactice cu gradul didactic I sau II, care au absolvit cursuri/module specifice activităţilor de evaluare a proiectelor de manuale  şcolare/de abilitare curriculară/de evaluare de proces şi care au titlul ştiinţific de doctor în domeniul precizat sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul ştiinţelor educaţiei.

Fiecare persoană îşi va putea depune candidatura doar pentru o singură disciplină dintre cele menţionate în apel şi va trebui să menţioneze explicit care este aceasta.

Disciplinele unde vor fi introduse manualele noi

Disciplinele pentru care se organizează sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul primar sunt cele cuprinse în planurile-cadru pentru clasele I şi a II-a: Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Comunicare în limba modernă 1 şi Religie.

Procesul de selecţie a candidaţilor se va desfăşura în perioada 28 martie - 6 mai, după cum urmează:

  • 28 martie - 28 aprilie - înscrierea candidaţilor (aplicaţia va fi disponibila începând cu data de 28 martie, ora 9.00, până pe 28 aprilie, ora 24.00);
  • 29 - 30 aprilie - selecţia candidaţilor;
  • 30 aprilie - 6 mai - anunţarea rezultatelor selecţiei, individual, doar pentru candidaţii selectaţi.


Alegerea componenţilor grupurilor de lucru şi comunicarea rezultatelor se vor desfăşura exclusiv on-line, pe platforma dedicată.

La încheierea sesiunii de evaluare, evaluatorii de proiecte de manuale şcolare care au demonstrat competenţă şi eficienţă/performanţă în activitatea desfăşurată vor fi încadraţi în Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale şcolare, ce reprezintă principala bază de selecţie pentru cadrele didactice incluse în comisii la sesiunile următoare.


Editorii ameninţă cu procese Ministerul Educaţiei dacă vor păstra condiţiile actuale de licitaţie pentru noile manuale

Editorii ar putea acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei dacă păstrează documentele de licitaţie în forma postată pe site, la mijlocul lunii. Documentele respective nu sunt încă semnate de ministru, deci mai pot suferi modificări până pe 14 aprilie, când acestea vor fi postate pe SEAP. Aceştia au atras atenţia că elevii din gimnaziu învaţă pe manuale vechi de 17 ani.

VIDEO Mario Demezzo, de la Uniunea Editorilor din România: „De şapte ani, piaţa editurilor de manuale a stagnat“

Astăzi, de la ora 13:00, în studioul Adevărul Live s-a dezbătut situaţia noilor manuale, care vor ajunge pe băncile şcolilor din septembrie 2014 împreună cu varianta lor digitală. Ministerul Educaţiei a lansat, săptămâna trecută, licitaţia pentru acestea, însă editurile vor avea la dispoziţie în jur de şase săptămâni pentru realizarea lor, în loc de şase luni, cât au cerut editorii.

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat vineri că a demarat procedura de evaluare şi licitaţie pentru noile manuale de clasa I şi a II-a, care ar trebui să ajungă pe băncile elevilor, atât în variantă tipărită, cât şi cea digitală, până pe 15 septembrie 2014. Editorii spun că timpul acordat realizării de manuale nu este suficient şi că se poate finaliza noul manual digital doar pentru o materie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite