UPDATE Ministerul Finanţelor Publice întârzie plata salariilor în învăţământ. Ministrul Educaţiei spune că sunt bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii vor primi salariile cu întârziere şi de 10 zile     FOTO: Adevărul
Profesorii vor primi salariile cu întârziere şi de 10 zile     FOTO: Adevărul

Profesorii îşi vor primi salariile cu o întârziere care poate ajunge şi la 10 zile, din cauza unor probleme birocratice, susţin sindicaliştii. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dă asigurări că există banii în buget şi de vină ar fi "un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie", care afectează mai multe sectoare bugetare.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a dat asigurări că salariile din învăţământ vor fi plătite "în câteva zile", întârzierea din ianuarie nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de "un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie", care nu este valabil doar în educaţie.

"Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ", a declarat joi, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, în prezent, nu există o situaţie defalcată privind sumele cheltuite pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.

"Acum, nu putem spune cât am cheltuit cu grădiniţele sau cu învăţământul primar. Cu excepţia universităţilor, în toate celelalte zone sunt cifre aproximative", a mai spus ministrul Educaţiei. .

Potrivit lui Pricopie, chiar şi în raportul Comisiei Europene, unde România este menţionată ca având cea mai mare rată de creştere a bugetului învăţământului în perioada 2012-2013, nu sunt precizate cheltuielile pe cicluri de învăţământ, aşa cum sunt prezentate de alte state.

"În Raportul Comisiei Europene, aproape toate statele au trecute cheltuieli pe cicluri de învăţămâmt. Noi nu am putut raporta în acest fel, pentru că nu am avut statele de funcţii în acest sistem. Ministerul Finanţelor doreşte, şi noi dorim, ca după o lună de plată să ştim câţi bani au fost alocaţi pentru activităţile didactice desfăurate pe grădiniţă, pe ciclul primar, pe gimnazial etc. Sigur că, fiind o formulă nouă de prezentare a documentelor privind salarizarea, probabil că nu au fost bine înţelese toate problemele. Dar cred că vorbim de o problemă de câteva zile, iar de luna viitoare să nu mai fie probleme. De fapt, este vorba despre trecerea de la un sistem de raportare la alt sistem de raportare", a mai spus ministrul Pricopie.

UPDATE: Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a solicitat Guvernului urgentarea plăţii salariului aferent lunii decembrie 2013 pentru personalul din învăţământ, după ce a primit numeroase sesizări din partea membrilor de sindicat.

”Aceste modificări impuse, în regim de urgenţă, de către Ministerul Finanţelor Publice, care duc la întârzierea acordării drepturilor salariale, au creat o stare de nemulţumire în rândul salariaţilor din sistemul de învăţămât. În plus, acest ordin, prin aplicarea lui şi în sistemul de învăţământ, a crescut şi mai mult birocratizarea.
Pe această cale, vă cerem să interveniţi pentru sancţionarea drastică a tuturor persoanelor care au generat această bulversare a sistemului de învăţământ şi, totodată, să dispuneţi remedierea tuturor deficienţelor care au apărut în urma aplicării Ordinului nr. 2006/2013”, a declarat Marius Nistor, preşedintele 
„Spiru Haret”.


Ministerul Finanţelor Publice (M.F.P.) a emis târziu în luna decembrie un ordin privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare din Educaţie care trebuiau aplicate de la 1 ianuarie 2014.

Preşedintele FSLI Simion Hăncescu a explicat pentru „Adevărul” că s-a ignorat volumul enorm de muncă pe care trebuie să-l facă serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile de învăţământ pentru întocmirea documentelor care stau la baza plăţii salariilor. „Ar fi trebuit amânat până în februarie sau ar fi trebuit să se dea instrucţiuni clare de la începutul lui decembrie, nu în preajma sărbătorilor”, a spus el. De asemenea, o altă problemă este că trezoreriile judeţene nu au o logistică adaptată multiplelor cerinţe care derivă din aceste instrucţiuni.

“Victimele acestei măsuri prost aplicate sunt, în primul rând, salariaţii din învăţământ care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână. Având în vedere că noile cerinţe impuse de M.F.P. implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, serviciile de secretariat şi de contabilitate din unităţile şcolare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ (primar, gimnazial şi liceal) şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat”, a declarat Hăncescu.

Potrivit liderului F.S.L.I., nu trebuie omis nici faptul că mulţi dintre salariaţii din educaţie au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestor rate înseamnă penalizări, pe care nu le plăteşte Guvernul.

Reprezentantul sindical consideră că M.F.P. ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învăţământ să nu aibă de suferit, iar în acest moment reprezentanţii M.F.P. trebuie să găsească urgent o soluţie, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp.

Precizăm că plata salariilor în învăţământ ar fi trebuit să înceapă din data de 5 ianuarie.


Pe aceeaşi temă:

Senatorii au decis ca statul să plătească şi naveta personalului auxiliar din educaţie

Ministerul Educaţiei primeşte peste 42 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata salariilor profesorilor din preuniversitar şi universitar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite