Senatorii au decis ca statul să plătească şi naveta personalului auxiliar din educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paznicii din şcoli ar urma să primească bani în plus dacă fac naveta până la şcoală, la fel ca dascălii
Paznicii din şcoli ar urma să primească bani în plus dacă fac naveta până la şcoală, la fel ca dascălii

Personalul administrativ şi de întreţinere, pedagogii, mediatorii şi asistenţii sociali din grădiniţe, şcoli şi licee vor putea să-şi deconteze banii de navetă, după ce Senatul, în calitate de cameră decizională, a modificat marţi un articol din Legea Educaţiei Naţionale. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 104 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.

Potrivit expunerii de motive la propunerea legislativă iniţiată de o serie de senatori PSD, în momentul de faţă, Legea educaţiei naţionale (LEN) prevede că personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal administrativ sau nedidactic.

Însă aceeaşi legea prevedea decontarea transportului doar pentru personalul didactic, din finanţarea complementară care se asigură din bugetele locale ale oraşelor de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Ca atare, s-a ajuns la situaţia în care personalul auxiliar, care este destul de numeros la nivelul întregii ţări, să nu beneficieze de decontarea transportului. 

Potrivit LEN, personalul didactic auxiliar este format din:

a) bibliotecar, documentarist, redactor;
b) informatician;
c) laborant;
d) tehnician;
e) pedagog şcolar;
f) instructor de educaţie extraşcolară;
g) asistent social;
h) corepetitor;
i) mediator şcolar;
j) secretar;
k) administrator financiar (contabil);
l) instructor-animator;
m) administrator de patrimoniu.

Naveta, aproape o treime din salariu

"Acest lucru are un impact financiar destul de mare asupra persoanelor aflate în această situaţie, deoarece cheltuielile cu transportul pot ajunge şi la 300 de lei pe lună, în condiţiile în care salariul este în jurul sumei de 1.000 de lei", se mai arată în expunerea de motive.

”Mă bucur că în cele din urmă s-a înţeles importanţa modificării articolului 105 din Legea Educaţiei, care prevedea ca decontarea cheltuielilor pentru navetă să se efectueze numai pentru cadrele didactice. Din nefericire, aici nu era inclus şi personalul didactic auxiliar. Să nu uităm că salariile unora dintre ai ajung la doar 1.000 de lei pe lună, iar după plata navetei rămân cu mai puţin de 800–700 lei, în funcţie de  distanţa parcursă”, a declarat preşedintele Comisiei de muncă din cadrul senatului, Liviu Marian Pop, de asemenea unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Respinsă de deputaţi, votată de senatori

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice şi a fost respinsă la Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional în acest caz.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de senatorii PSD Ecaterina Andronescu, Adrian Anghel, Niculae Bădălău, Florian Dorel Bodog, Marius-Sorin-Ovidiu Bota, Cătălin Croitoru, Doina-Elena Federovici, Gabriela Firea, Mitu Augustin-Constantin, Vasile-Cosmin Nicula, Ştefan-Radu Oprea, Gheorghe Pop, Pop Liviu-Marian, Daniel Savu, Severin Georgică, Doina Silistru, Daniel-Ionuţ Bărbulescu , precum şi deputaţii Buicu Corneliu-Florin, Dragomir Viorel Marian, Florea Daniel, Nichita Cristina, Niţă Emil, Podaşcă Gabriela-Maria şi Tătaru Florin-Cristian.

Buget mai mare în 2014

Educaţia primeşte 13% din bugetul naţional (3,4% din PIB), adică 22 de miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât în 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii ani, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Totuşi, sindicaliştii din învăţământ, care au cerut 6% din PIB, organizează un referendum care ar putea declanşa o grevă generală în Educaţie. Rezultatele acestuia se vor comunica pe 4-5 decembrie.

Profesorii, studenţii şi elevii cer 6% din PIB pentru Educaţie

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste în educaţie începând cu profesorii care au pichetat în luna octombrie, sediile Guvernului, ale Parlamentului şi ale USL. Pe 6 noiembrie, 10.000 de profesori de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au ieşit în stradă la un miting, iar săptămâna următoare au ieşit mii de studenţi să protesteze în toată ţara, în timp ce elevii au făcut grevă japoneză în şcoli. În continuare, profesorii ar putea să facă grevă generală în 2014.


Ministerul Educaţiei primeşte peste 42 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata salariilor profesorilor din preuniversitar şi universitar

Ministerul Educaţiei a publicat pe site proiectele de hotărâre de guvern prin care se alocă 42,13 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013 pentru plata salariilor profesorilor din sistemul de învăţământ preuniversitar şi a drepturilor câştigate în instanţă de dascălii din universitar, la nivel naţional.

Pricopie: 41 de milioane lei vor merge către plata salariilor profesorilor

Dintre cele 46 de milioane de lei alocate ieri de Guvern Ministerului Educaţiei, 41 de milioane sunt destinate plăţii salariilor şi sporurilor, iar restul de cinci milioane achitării salariilor restante câştigate în instanţă de către cadrele didactice din învăţămâmântul preuniversitar, a explicat joi Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Guvernul alocă 46 de milioane de lei din TVA pentru salariile dascălilor şi restanţele câştigate de aceştia în instanţă

Instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat finanţate din bugetele locale vor primi 46 de milioane de lei din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru plata salariilor şi a sporurilor (41 de milioane de lei), dar şi pentru achitarea salariilor restante câştigate de ei în instanţă (5 milioane de lei), potrivit unei decizii aprobate în şedinţa Executivului de miercuri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite