Un elev din doi, victima bullying-ului în școlile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev din doi este victima bullyingului, iar peste 80% au fost martori la diverse agresiuni care s-au petrecut în școala lor. Sunt cifre alarmante venite din partea organizației Salvați Copiii România, care trage, astfel, un semnal de alarmă: violența în școli este un fenomen total scăpat de sub control și cu efecte dintre cele mai grave asupra psihicului copiilor.

Bullying-ul, un fenomen scăpat de sub control. Sursa foto: arhivă
Bullying-ul, un fenomen scăpat de sub control. Sursa foto: arhivă

În încercarea de a semnala fenomenul și de a lupta împotriva lui, organizația Salvați Copiii România extinde programul anti-bullying în grădinițe și școli. Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinței regionale „Dreptul la pauză fără bullying - cooperare și bune practici pentru comunități educaționale sigure” ediția a III-a, organizată în colaborare cu Ministerul Educației, la Târgu Mureș. 

„Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adulților și continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție. Așadar, bullying-ul are consecințe pentru toată lumea - chiar și pentru aceia care, inițial, nu par implicați. De aceea este importantă implicarea întregii comunități, pe mai multe paliere, pentru ca aceste comportamente să fie prevenite. Bullying-ul este problema copiilor, afectează concentrarea și performanța școlară, excluziunea socială și umilințele lasă răni emoționale profunde, dar responsabilitatea setării unui cadru bazat pe toleranță, grijă, respect și curaj revine adulților - părinți și profesori”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv Salvați Copiii România. 

Un procent covârșitor de elevi, mai exact 81%, afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, iar mai mult de un sfert, 28%, dintre aceștia afirmă că în unitatea de învățământ pe care o frecventează au asistat des și foarte des la astfel de situații. Sunt concluziile celei mai recente anchete derulate acum doi ani de Salvați Copiii România. Cifrele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii în anul 2016, când 73% dintre elevi au spus că au asistat la astfel de situații la școală. 

Școala ca o junglă: 1 din 2 elevi, victima violenței și a gresiunilor verbale

La finalul anului școlar 2021 - 2022 Salvați Copiii România a derulat o consultare online la care au participat 4.449 de elevi cu vârsta între 10 și 18 ani, iar concluziile sunt dintre cele mai alarmante: 

Aproape jumătate dintre respondenți, 49%, afirmă că au fost victime ale bullying-ului, în timp ce 1 din 10 spune că s-a aflat des sau foarte des în astfel de situații. Îngrijorătoare este și evoluția procentului acestor elevi de la 29% în anul 2016 la 49% în 2022. 

81% dintre elevi, adică peste 4 din 5, afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala pe care o frecventează. 28% afirmă că au asistat la astfel de situații des și foarte des.  Procentele sunt mai mari decât cele indicate de studiul Salvați Copiii din 2016, când 73% dintre elevi au spus că au asistat la astfel de situații, iar o frecvență ridicată a fost indicată de 22,7% dintre respondenți. 

Rețelele sociale sunt indicate ca mediu în care copiii asistă frecvent la situații de bullying, 79% dintre respondenți au afirmat că au asistat la astfel de situații, iar 45% au spus că au asistat des și foarte des. 

Și mai îngrijorător este faptul că peste un sfert dintre elevi, 27%, recunosc faptul că s-au aflat în poziția de autor al actelor de bullying. În schimb, proporția celor care admit frecvențe ridicate ale acestui comportament este de doar 2%. 

84% dintre elevi afirmă că în situații de bullying au intervenit activ în sprijinul victimei, iar 54% susțin că au adoptat această atitudine des sau foarte des. 

77% dintre elevi au afirmat că în situații de bullying adultul care intervine este profesorul diriginte. 51% dintre copii au spus că directorul a intervenit pentru aplanarea conflictului. 2% dintre elevi au spus că nimeni nu intervine în astfel de situații. 

Cum combatem bullying-ul în școli

Organizația Salvați Copiii România susține aproximativ 130 de școli în procesul de înființare a unor grupuri de acțiune anti bullying. Ce este de făcut pentru a eradica violența și agresiunea verbală în școli? La această întrebare au răspuns profesorii, elevii dar și părinții iar cel mai important lucru este cultivarea respectului și empatiei. Apoi, un rol important îl are participarea elevilor la stabilirea regulilor în școală, respectarea părerii elevilor cu privire la modul în care se desfășoară arele și alte alte activități școlare. Nu în ultimul rând, suportul emoțional din partea profesorilor este esențial pentru combaterea acestui tip de comportament.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite