Cât de răspândit a devenit fenomenul violenței în școli. Psihologii explică motivele comportamentului agresiv

0
Publicat:

În ultimii ani, în școlile din România au avut loc foarte multe evenimente neplăcute, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre acte de violență. Astfel, statisticile sunt îngrijorătoare, iar numărul acestor incidente este uriaș.

Violență în școli SURSĂ Arhiva Adevărul
Violență în școli SURSĂ Arhiva Adevărul

Pentru acest fenomen, psihologii au câteva explicații plauzibile, care ar putea conduce la rezolvarea problemei.

Cifrele care arată cât de răspândit este fenomenul violenței în școli

Violența este un fenomen tot mai răspândit în școlile din România. Conform datelor oferite de către Ministerul Educației, din anul școlar 2016-2017 până în ultima lună a anului 2022, au fost înregistrate nu mai puțin de 54.438 de acte de violență în școlile din țară. Din acest total, aproximativ 10.000 de cazuri sunt înregistrate în anul școlar precedent. Numărul este în creștere cu 7.000 de cazuri față de 2021, iar acest aspect este îngrijorător, susțin psihologii.

Ministerul Educației a încadrat faptele de violență pe mai multe categorii. Astfel, 6.744 de acte au fost atacuri la persoană, 1.326 de acte au fost reprezentate de atentate la bunuri, 1.289 de cazuri sunt încadrate la alte fapte de violență sau atentate la securitate, în timp ce 382 de acte de violență sunt încadrate la atentate la securitatea unității școlare.

Psihologii explică comportamentul agresiv al elevilor

Psihologii au vorbit despre această situație îngrijorătoare și au chiar și câteva explicații pentru comportamentul agresiv al elevilor. 

Conform specialiștilor, tinerii sunt influențați, de multe ori, de ceea ce urmăresc pe internet. Totodată, stresul de la școală își poate spune cuvântul.

Vedem cazuri grave, cum a fost cel din Târgu Mureș, când un elev a bătut o profesoară. Este important să conștientizăm că elevii sunt foarte ușor influențabili. Conținutul pe care îl urmăresc în online este de multe ori violent, iar acest lucru le poate afecta comportamentul. Astfel, unii dintre ei cred că se pot afirma și pot ieși în evidență în momentul în care agresează un elev, un cadru didactic. Acești elevi au nevoie de consiliere, trebuie să fie îndrumați și să fie feriți de astfel de conținut”, a precizat psihologul Andreea Coman.

Problemele din familie afectează comportamentul elevilor

Psihologii mai susțin că, de multe ori, elevii sunt afectați de problemele pe care le au acasă. Astfel, traumele din familie își pot spune cuvântul la școală și pot conduce la violențe aparent inexplicabile.

Există copii crescuți de bunici sau de alte rude, copii care nu au simțit dragostea părinților. Aceștia sunt predispuși la astfel de gesturi, la violențe. Practic, acești copii trăiesc traume care, la un moment dat, ajung să își pună amprenta asupra comportamentului. Copilul ajunge să reacționeze impulsiv, fără să simtă compasiune față de cei din jur. Practic, nu poate oferi ceva ce nu a primit, la rândul lui”, a adăugat psihologul.

Totodată, specialiștii au menționat că anxietatea și depresia pot conduce, la un moment dar, la un comportament agresiv. 

Și elevii pot fi anxioși, depresivi, iar acest lucru poate conduce la violențe. Tinerii sunt stresați de multe ori, mai ales din cauza presiunii de la școală”, a încheiat psihologul ieșean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite