Premii dublate de Guvern pentru olimpicii români la Chimie, primii la nivel mondial anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpicii României la Chimie, cei mai buni din lume anul acesta   FOTO: Facebook / Remus Pricopie
Olimpicii României la Chimie, cei mai buni din lume anul acesta   FOTO: Facebook / Remus Pricopie

Prim-ministrul Victor Ponta i-a premiat miercuri, înainte de şedinţa de Guvern, pe elevii care au obţinut cel mai bun rezultat de până acum al României la Olimpiada Internaţională de Chimie „D.I. Mendeleev” din Rusia şi primul loc pe echipe la nivel mondial. Aceştia au primit premii de două ori mai mari decât cele stabilite de lege.

Primul-ministru Victor Ponta va premia echipa Romaniei participanta la a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D.I. Mendeleev” organizată de Facultatea de Chimie “M.V. Lomonosov” a Universităţii de Stat din Moscova, Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

„Guvernul a decis dublarea premiilor acordate pentru acest rezultat excepţional, iar mesajul transmis este unul cât se poate de pozitiv: susţinem performanţa în Educaţie!”, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pe pagina sa de Facebook, după eveniment. 

Potrivit legii, premiul special pentru medalia de aur şi punctaj maxim la olimpiadele internaţionale, pe obiecte de învăţământ, în 2013 a fost stabilit la 12.440 de lei.

Elevii români au obţinut locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev”, desfăşurată în Rusia. În total, elevii români au obţinut şapte medalii - cinci de aur, una de argint şi una de bronz, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria participărilor României la competiţie. Ţara gazdă a ocupat locul doi în cadrul competiţiei, cu trei medalii de aur, informează Ministerul Educaţiei.

Cei cinci elevi medaliaţi cu aur sunt Andreea Maria Filip(clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ştefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti),Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti).

Medalia de argint a fost obţinută de Vlad-Mihai Mandric(clasa a XI-a/Colegiul Naţional„Sfântul Sava” din Bucureşti), iar medalia de bronz a fost obţinută de Gabriel Dragoş Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ).

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, a 48-a din istorie, au participat 105 elevi din 16 ţări. Concursul s-a desfăşurat la Moscova, în perioada 11-17 mai.

De anul acesta, Guvernul României a mărit valoarea burselor oferite olimpicilor.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2014, noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internaţional sunt:

  • medalia de aur sau premiul I – 850 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 637,5 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 425 lei;


De asemenea, începând cu data de 1 iulie 2014, noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internaţional vor fi de:

  • medalia de aur sau premiul I – 900 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 675 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 450 lei.


Majorări şi în cazul premiilor pentru medaliile internaţionale

Elevii români care au obţinut premiul special pentru medalia de aur şi punctaj maxim la olimpiadele internaţionale, pe obiecte de învăţământ, în 2013 vor primi de la Ministerul Educaţiei un premiu de 12.440 de lei, în creştere cu 260 de lei faţă de valoarea stabilită pentru performanţele de anul trecut (12.180 de lei).

De asemenea, faţă de 2012, valoarea premiilor oferite de minister pentru olimpicii internaţionali care au venit acasă în 2013 cu premiul I, II, III sau cu menţiune creşte cu sume cuprinse între 210 şi 90 de lei, se arată în ordinul publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, astfel:

  • premiul I: 9.640 de lei faţă de 9.430 de lei
  • premiul II: 8.260 de lei faţă de 8.080 de lei
  • premiul III: 5.900 de lei faţă de 5.770 de lei
  • menţiune: 4.030 de lei faţă de 3.940 de lei.

Pe aceeaşi temă:

România a luat şase medalii la Balcaniada de Matematică, două de aur

Lotul olimpic al României participă, în premieră, la Olimpiada de Fizică din Asia

BACALAUREAT 2014 Listele cu olimpicii care vor susţine examenul în sesiunea specială

România vine cu o medalie de aur şi trei de argint de la Balcaniada de Informatică

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite