Lotul olimpic al României participă, în premieră, la Olimpiada de Fizică din Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotului olimpic al României la fizică participă, în premieră, la competiţia Asian Physics Olympiad (AphO) organizată în perioada 11-18 mai 2014 în Singapore. România devine astfel singura ţară din Europa reprezentată la AphO ca urmare a invitaţiei exclusive primite din partea organizatorilor.

Fundaţia eMAG susţine, acoperind o parte din cheltuielile necesare transportului lotului olimpic al României, prezenţa acestuia la cea de-a cincisprezecea ediţie a Asian Physics Olympiad. Evenimentul este dedicat cu precădere elevilor şi studenţilor din ţările asiatice şi include 29 de ţări participante, conform comunicatului remis „Adevărul“.

„Credem în potenţialul acestor tineri şi dorim să le oferim şansa să exceleze în ceea ce fac, întrucât considerăm că ei sunt, de fapt, şansa noastră de a construi o ţară mai bună. Rezultatele lor sunt incredibile, iar cei din jur nu ar trebui să rămână indiferenţi în faţa performanţelor lor. Prin invitaţia exclusivă din partea AphO, olimpicii noştri se bucură deja de recunoaştere internaţională la cel mai înalt nivel”, a declarat Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG. Un interviu cu acesta este disponibil aici.

Asian Physics Olympiad  este una din cele mai importante competiţii de fizică pentru elevii din ţările asiatice, dar deschisă şi Australiei şi, în acest an, datorită lotului român, şi Europei. Evenimentul este structurat după modelul implementat la International Physics Olympiad – IphO. La competiţia din acest an vor fi reprezentate 29 de ţări. „Gradul de dificultate a problemelor de la Asian Physics Olympiad este chiar mai ridicat decât cel de la Olimpiadele Internaţionale, însă elevii noştri sunt foarte bine pregătiţi şi sunt convins că vor obţine rezultate excelente şi că vor confirma aşteptările”, a spus Adrian Dafinei, profesor coordonator al lotului de fizică.

Cine sunt olimpicii

Invitaţia lansată echipei din ţara noastră certifică rezultatele excepţionale obţinute de elevii români la Olimpiadele Naţionale şi Internaţionale de Fizică. Anul trecut, la Olimpiada Internaţională, lotul României s-a clasat pe primul loc dintre echipele europene şi pe locul al 5-lea mondial.

Lotul olimpic al României la fizică, coordonat de domnul profesor Adrian Dafinei, este alcătuit din elevii Ileana Rugină (clasa XI), Cristian Frunză (clasa XI), Gabriel Găitan (clasa XI), Dan Eniceicu (clasa X), şi Tudor Creţu (clasa X), ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Ionuţ Ignat (clasa XI), elev la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Rezultate deosebite obţinute de elevii invitaţi la competiţia din Singapore:

  • Aur la International Physics Olympiad 2013 – Copenhaga, Danemarca obţinut de Cristian Frunză
  • Aur la European Union Science Olympiad 2013 - Luxemburg obţinut de Ioan Ignat
  • Aur 2012 şi 2013 la International Olympiad Tuymaada - Republica Saha, Rusia obţinut de Ioan Ignat
  • Aur la European Union Science Olympiad 2014 – Atena, Grecia obţinut de Tudor Creţu

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-funda-ia-emag" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Fundaţia eMAG" on Storify</a>]

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite