Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat duminică pe liderii din Educație la negocieri

0
Publicat:

După „mutarea” liderului PSD Marcel Ciolacu, cel care a anunțat că „orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată” până la rezolvarea solicitărilor sindicaliștilor, premierul Nicolae Ciucă i-a convocat pe liderii din Educație la Guvern.

Prima întâlnire cu sindicatele nu a avut rezultatul dorit de dascăli FOTO: Adevărul
Prima întâlnire cu sindicatele nu a avut rezultatul dorit de dascăli FOTO: Adevărul

Două mesaje, postate sâmbătă, 20 mai 2023, de către liderul PSD Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă, îi au în centru pe sindicaliștii din educație care au anunțat că de luni, 22 mai 2023, va fi grevă generală în școli. Mai întâi președintele PSD a anunțat că „orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată” atâta vreme cât în țară e fierbere, iar sindicatele din mai multe ramuri au programate activități de protest.

„Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor”, a anunțat Ciolacu, invocând că înainte de negocierile pentru viitorul guvern este nevoie ca atât revendicările sindicaliștilor, cât și tema pensiilor speciale să fie tranșate.

La rânful său, președintele PNL a reamintit că „Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor”, mai mult, arătând că rezolvarea problemei este în curtea ministrului Muncii (PSD).

„De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”, a scris Ciucă.

Postarea și-a încheiat-o anunțând că i-a convocat pe liderii din Educație la o întâlnire, duminică, 21 mai 2023.

Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții”, a fost anunțul premierului.

Ulterior, ora anunțată a fost modificată, astfel că întâlnirea ar urma să aibă loc duminică, 21 mai, la ora 14,00, cu o zi mai devreme decât era deja stabilit cu sindicatele.

Reprezentanții confederațiilor din învățământul preuniversitar au anunțat, cu două zile în urmă, că membrii de sindicat s-au pronunțat majoritar pentru declanșarea grevei generale, astfel că, pentru că discuțiile purtate cu reprezentanții Guvernului nu au condus la o rezolvare a solicitărilor acestora, de luni, 22 mai 2023, se va intra în grevă generală. Sindicaliștii au făcut un prim pas, miercuri, 17 mai 2023, fiind pentru două ore în grevă de avertisment.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite