Elevii, îngrijorați de greva profesorilor, dar solidari. Universitățile, anunță la rândul lor proteste
0Greva generală pe termen nedeterminat din Educație ar putea periclita examenele naționale de anul acesta. Chiar și așa, copiii sunt dispuși la examene decalate, dacă acesta e prețul pentru ca dascălii lor să fie plătiți mai bine.
Greva generală anunțată de sindicatele din învățământ începe luni, 22 mai, și va ține cât va dori Guvernul, spun reprezentanții sindicali. Potrivit lui Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Educație, FSLI, cheia rezolvării conflictului se află în mâna celor care guvernează. Sindicaliștii nu sunt dispuși să mai negocieze nimic privitor la poziționarea mai bună a profesorilor în grila de salarizare din noua lege a salarizării unitare. Această revendicare, mai spun sindicaliștii, este nenegociabilă: dacă Guvernul va ceda, profesorii sunt dispuși să reia cursurile chiar din ziua respectivă, dacă nu, el trebuie făcut responsabil pentru tot ce va urma. „Noi am anunțat grevă pe termen nelimitat, durata nu mai depinde de noi. Depinde de Guvern. Dacă Guvernul găsește soluții, o încheiem repede. Dacă nu, probabil că va fi de lungă durată. Până la finalul anului. Revendicarea cu salarizarea este fundamentală”, a explicat Simion Hăncescu.
”Am trecut printr-o pandemie și tot s-au dat examene”
Contextul este tensionat în condițiile în care la Ministerul Educației se poartă negocieri pentru contractul colectiv de muncă din Educație. Elevii din clasele terminale și nu doar ei sunt îngrijorați în privința grevei profesorilor, dar se solidarizează cu protestul. „Noi susținem în mod necondiționat greva generală a profesorilor, considerăm că este momentul ca profesorii să pună piciorul în prag și să nu se mai lase batjocoriți de Guvern. Mai mult, aceste probleme ale profesorilor ne afectează și pe noi, deci încurajăm elevii să fie solidari cu profesorii, să înțeleagă că cu toții până la urmă suntem în aceeași situație. Cu privire la elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, într-adevăr, există anumite îngrijorări, dar considerăm că sunt încă premature. Greva abia începe, e încă luna mai, nu e clar cât va dura”, este de părere Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța, elevă în clasa a XI-a.
Potrivit elevei, trebuie înțelese câteva lucruri: „Am trecut printr-o pandemie și s-a rezolvat, elevii tot au mers la examene. Iar o pandemie e mai neprevăzută decât o grevă. În cel mai rău caz, am putea vorbi de o amânare a examenelor, în niciun caz de o anulare. Se vor găsi soluții. E imposibil ca toți elevii să rămână cu situațiile neîncheiate. Nu se va întâmpla acest lucru. Guvernul va trebui să găsească o soluție. Și trebuie să înțelegem că este un risc mic pe care trebuie să ni-l asumăm cu toții – acela ca examenele să se amâne puțin – pentru o cauză mult mai mare, pentru a combate un risc mare. Pentru că, în lipsa creșterii salariilor, există riscul ca în câțiva ani să nu mai avem profesori în învățământ. Deja există un deficit și singura metodă prin care putem stimula mai mulți tineri să vină pe funcția didactică este prin creșterea salariilor”, mai spune reprezentanta elevilor.
”Fiecare școală trebuie să comunice”
Subfinanțarea învățământului, adaugă Ariana Dudună, afectează toți elevii. „Este important ca Guvernul să găsească soluții”, conchide eleva.
Ea admite că în multe școli persistă o situație incertă pentru că există profesori care nu sunt membri de sindicat și nu au semnat pentru grevă, iar aceștia ar trebui să țină cursuri, în timp ce aceia care au semnat pentru grevă vor sta acasă: „Noi încurajăm elevii să nu se ducă la școală, în semn de solidaritate față de profesorii lor. Sunt și profesori care vor ține cursurile și trebuie ca fiecare școală să comunice”.
La rândul ei, Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, spune că în condițiile în care greva profesorilor se va prelungi și examenele naționale se vor amâna, pentru elevii din anii terminali asta va fi o neliniște în plus. „Nu cred că este soluția pentru a rezolva subfinanțarea cronică a sectorului de educație”, a spus șefa elevilor.
Întrebat de ziariști despre greva profesorilor anunțată după eșecul discuțiilor de la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis a declarat că solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite în condițiile în care avem o inflație destul de mare. „Dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus acest lucru în ultimii ani, când lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim un învățământ de foarte bună calitate, trebuie să avem toate condițiile, nu doar săli moderne, trebuie să avem grijă de profesori să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie”, este de părere președintele.
Din 22 mai, universitățile se alătură grevei. Este foarte posibil să existe examene amânate sau anulate, spun sindicaliștii.