Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru Guvern până la rezolvarea reformei pensiilor speciale și a solicitărilor sindicatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful PSD a susținut într-un mesaj pe Facebook că negocierile pentru viitorul cabinet trebuie suspendate până la rezolvarea reformei pensiilor speciale și a problemelor sindicatelor din învățământ, care amenință cu grevă generală.  

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Un eurodeputat PSD afirmă că suspendarea negocierilor este soluția corectă

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat într-un mesaj pe Facebook că propunerea șefului PSD pentru suspendarea negocierilor este soluția corectă, „care dovedește că PSD tratează cu maturitate actul de guvernare și se pliază pe agenda românilor”, în contextul în care negocierile Guvernului cu liderii sindicatelor din învățâmânt au eșuat, fiind anunțată declanșarea unei greve generale luni, 22 mai.

„Partidul Social Democrat și-a asumat responsabilitatea guvernării într-un moment dificil pentru România, după eșecul dreptei în a asigura stabilitate și luptele fratricide pentru funcții care au condus la pierderea majorității. PSD nu este ca ei! În consecință, anunțul președintelui Marcel Ciolacu privind suspendarea temporară a negocierilor pentru rezolvarea problemelor actuale și pentru a purta discuții aprofundate pe programul de guvernare reprezintă soluția bună și o decizie care dovedește că PSD tratează cu maturitate actul de guvernare și se pliază pe agenda românilor”, a transmis Victor Negrescu.

Eurodeputatul PSD a mai subliniat că „astăzi trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor din educație și întârzierile din PNRR”, susținând că „PSD are deja creionate propuneri concrete pentru asigurarea unei guvernări performante și sperăm să fie însușite de întreaga coaliție pentru a le implementa cât mai rapid”.

La scurt timp, prima reacție a venit din partea șefului UDMR, Kelemen Hunor, care a susținut că este de acord cu suspendarea negocierilor. 

Vicepreședintele PNL, Robert Sighiartău, a transmis o primă reacție la propunerea șefului PSD de suspendare a negocierilor pentru formarea cabinetului Ciolacu, acuzând că social-democrații practică un joc dublu pentru manipularea opinie publice. 

***

„De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm. Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor”, a susținut Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.  .

Altfel, șeful PSD a concluzionat că „în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale”, iar „până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”.

„Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a mai susținut Ciolacu.

Profesorii anunță grevă generală

Declarațiile liderului PSD vin în contextul în care discuțiile Guvernului cu reprezentanții sindicatelor din educație au eșuat, fiind anunțată o grevă generală în învățământ începând de luni, 22 mai. 

Astfel, examenele naționale de anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a riscă să fie decalate, dacă nu anulate, în cazul în care sindicatele din învățământ vor rămâne pe poziții declanșând greva. 

După consultările cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanții federațiilor sindicale au declarat că propunerile avansate de Guvern sunt „subțiri“.

Șeful social-democraților a transmis un apel la responsabilitate către liderii sindicatelor din învățământ, arătând deschiderea liderilor coaliției de guvernare pentru a purta noi discuții în weekend, înainte de declanșarea grevei generale de către profesori, anunțată pentru luni, 22 mai. 

În aceste zile au loc și negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea cabinetului Ciolacu, după ce liderii coaliției de guvernare au stabilit să schimbe protocolul și să înceapă de la 0 negocierile pe ministere. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite