LIVE TEXT. Evaluare Națională 2024. Rezolvarea subiectelor la Matematică DOCUMENT
0Examenul de Evaluare Națională 2024 continuă astăzi cu proba la Matematică. Adevarul.ro publică subiectele care le-au picat absolvenților de gimnaziu. În cursul zilei vom publica și baremul de corectare, dar și rezolvarea exercițiilor.
UPDATE 17.20: Din cei 160.467 de elevi care s-au înscris pentru a susține proba la Matematică, au spus „prezent” 153.013.
În aceeași ordine de idei, nu s-au prezentat la această probă 7.454 de absolvenți de clasa a VIII-a, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
UPDATE. ORA 15.00. Ministerul Educației a publicat baremul de corectare la Matematică.
UPDATE. ORA 13.05. Subiectele la Matematică au „răsuflat” pe Internet dintr-un centru de examen din Gorj. Inspectoratul școlar din județ face verificări la centrul de examinare cu numărul 2773. Potrivit autorităților locale, o persoană deocamdată neidentificată a fotografiat subiectele și le-a făcut publice. „S-a demarat procedura de verificare, pe măsură ce se va stabili cine este vinovat și presupun, dacă se verifică și se verifică, din moment ce există documentul respectiv, în spațiul public se vor lua măsurile de rigoare, poate cu implicarea organelor de anchetă penală”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Ionuț Catrina.
UPDATE 11.53: Profesoara de Matematică, Denisa Tănăsescu, a rezolvat pentru „Adevărul” subiectele primite de elevi.
UPDATE 11.15: Subiectele la Matematică au fost grele. Profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu a declarat pentru „Adevărul” că grila a fost cea care le-a pus elevilor probleme.
UPDATE 10.34: Subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat.
UPDATE. ORA 10.00 - 11.00. Din centrele de examen au început să iasă primii elevi care au susținut astăzi proba la Matematică. Marți, la proba de Limba și literatură română, peste 7.000 de absolvenţi înscrişi la examenul de Evaluare Naţională nu s-au prezentat, rata de participare fiind de 95,6%. Tot la prima probă, un elev a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.
UPDATE. ORA 9.00 Elevii primesc broșura de examen și ciornele ștampilate. Asistenții le explică modul în care trebuie să completeze caseta de identificare, iar apoi verifică dacă aceasta a fost completată corect.
Examenul la Matematică este structurat în trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Vor fi acordate 10 puncte din oficiu. Subiectele și baremul de corectare la Matematică la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro începând cu ora 15.00.
Marți, 25 iunie, elevii au susținut proba la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024. Profesorii consultați de „Adevărul” au declarat că subiectele au fost accesibile.
Proba pentru elevii care au studiat Limba și literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.
UPDATE ORA 8.00 - 8.30 Elevii care susțin proba la Matematică a examenului de Evaluare Națională 2024 au început să intre în centrele de examen. Sunt aproape 160.000 de candidați care ar trebui să susțină cea de-a doua probă de foc, potrivit datelor centralizate și comunicate de Ministerul Educației.
Dintre aceștia, la proba la Limba Română s-au prezentat 153.398 de candidați. Elevii au asupra lor cartea de identitate pe baza căreia vor intra în examen, un pix sau stilou cu pastă/cerneală albastră și un creion cu care vor executa desenele și schemele.
Înainte de a intra în săli, copiii trebuie să-și lase obiectele personale (genți, penare, telefoane, ghiozdane, cărți etc) într-o încăpere de depozitare special amenajată acest sens. Odată ce au intrat în clasele unde vor susține Evaluarea Națională, profesorii asistenți îi vor direcționa spre băncile pe care le vor ocupa în ordine alfabetică. Candidații au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, calculate după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.
Evaluare Națională 2024. Tot ce trebuie să știi despre examen
Aproximativ 160.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a se vor întoarce astăzi în bănci pentru a susține o nouă probă de foc: cea la Matematică.
Calendarul examenului
- 28 iunie 2024 Limba și literatura maternă — proba scrisă;
- 3 iulie 2024 (până la ora 14.00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
- 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) Depunerea contestațiilor;
- 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00) Depunerea contestațiilor;
- 4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor;
- 9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;
La ce oră începe proba și cât durează
Examenul începe la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Timpul de redactare se calculează calculează după completarea casetei de identificare. Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30. Candidații vor fi dirijați de către asistenți, direct către locul destinat, în sala de examen, unde se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică. În intervalul 8:30 - 9:00, elevii vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei. Începând cu ora 9:00, copiii vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă. Ei vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise și vor secretiza caseta.
Materiale interzise în sala de examen
Se interzice intrarea în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Elevii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.
Cum se corectează un răspuns greșit
La probele scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională 2024 elevii primesc subiectele în formă de broșură. Ei pot cere și pagini suplimentare, dacă este cazul. La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. În situația în care elevul revine asupra răspunsului selectat/ încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/ caseta dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
Evaluare Națională 2024. Când se depun contestațiile
Contestațiile pot fi depuse în perioada 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) - 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00), urmand a fi soluționate în perioada 4 iulie—9 iulie 2024.
În cadrul etapei de soluționare a contestatiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau in minus, fata de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Aceasta notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
Când se afișează rezultatele finale
Afișarea rezultatelor finale la examenul de Evaluare Națională 2024, după soluționarea contestațiilor, va avea loc pe data de 9 iulie 2024. Comunicarea acestora se face anonimizat, utilizandu-se codurile individuale care inlocuiesc numele și prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba susținută de aceștia. Comisiile din centrele de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizati și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia. Rezultatele examenului de Evaluare Națională sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare, pentru o perioadă de 2 ani.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea la liceu este media generală la Evaluarea Națională. Aceasta se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjime, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.
Ministerul Educației a pus la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea examenului de Evaluăre Națională 2024. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.