Evaluare Națională 2024. Cum să nu cazi în capcanele subiectelor la Matematică. Trucuri dezvaluite de o profesoară de la Colegul „ I.L Caragiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Evaluare Națională 2024 continuă mâine cu proba la Matematică. Denisa Tănăsescu, profesoară la Colegiul I.L.Caragiale din București, oferă elevilor câteva sfaturi și trucuri pentru a evita capcanele subiectelor. 

elevi care dau examen
Evaluarea Națională continuă mâine cu proba la matematică. Sursa foto: arhivă

UPDATE Proba la Matematică s-a încheiat. Subiectele nu au fost simple, potrivit dascălului.

Începe cu rezolvarea subiectelor ușoare 

Profesoara recomandă elevilor de clasa a VIII-a care susțin mâine proba la matematică să înceapă lucrarea rezolvând subiectele cele mai ușoare. „Prioritate ar trebui să aibă subiectele ușoare sau cele pe care elevul știe că le stăpânește cel mai bine și le poate rezolva impecabil, fără greșeală. Dar, atenție mare! Tocmai pentru că elevul știe că poate rezolva subiectul rapid, el poate comite greșeli grave, poate face confuzii. Motivul? Emoțiile, neatenția, graba…merge pe ideea că este un exercițiu simplu, că îl rezolvă imediat și nu se mai concentrează 100%. Asta este una dintre marile capcane în care elevii cad, în general, la examene: se greșește la exercițiile foarte simple”.

Cadrul didactic consideră că subiectul cel mai dificil al trebui lăsat la final. „Acest subiect va „mânca” mai mult timp, cere o atenție deosebită și concentrare maximă. Dacă tu știi ca în afară de acest subiect greu mai ai de rezolvat și altele, s-ar putea să intri în panică, în criză de timp, s-ar putea să te grăbești, graba nu te va lăsa să te concentrezi, intervine panica, te poți bloca..si iată dezastrul!”

Nu te grăbi! Citește cerința de cel puțin trei ori!

Profesoara este de părere că graba strică întotdeuna treaba. Elevii au la dispoziție două ore să rezolve cerințele, timp suficient pentru cei care s-au pregătit. „Prin urmare, nu vă grăbiți! Citiți cu atenție cerința fiecărui subiect și de trei ori dacă este nevoie. Important este să o înțelegeți perfect. Dacă aveți dubii, mai citiți încă o dată. Ca să rezolvi corect un subiect trebuie să știi ce ai de rezolvat. Apoi, după ce ai înțeles tot ce ți se cere, te poți apuca de treabă. Îți poți pune următoarele întrebări: Ce îmi cere subiectul? Ce trebuie să urmăresc? Ce zice enunțul?”

Evaluare Națională 2024 „Atenție la transcrierea de pe ciornă pe foaia de examen” 

O altă capcană: momentul în care elevul trebuie să transcrie rezultatele de pe ciornă pe foaia de examen. „Și aici am întâlnit multe situații în care elevul a uitat să transcrie sau a transcris trunchiat. Eu, ca și corector, nu pot să iau în calcul ciorna. Deși o văd, e în fața mea, îmi dau seama că acel copil știe, a rezolvat bine dar…pe ciornă nu pe foaia de examen. Sunt legată de mâini și de picioare. Nu am ce să-i fac. Nu-l pot puncta chiar dacă văd că el a rezolvat bine subiectul. Așadar, la sfârșit, după ce ați terminat lucrarea, revizuiți tot ce ați scris! La trecerea pe ciornă pot apărea omisiuni și pierdeți puncte importante degeaba”.

Scrie tot ce știi! Corectorul va lua în calcul doar răspunsurile corecte

Profesoara Denisa Tănăsescu mai oferă un sfat de aur pentru rezolvarea de subiecte matematică, pe care profesorii nu-l spun întotdeauna: „În momentul în care nu ești sigur de un anumit subiect, îți dai seama că nu-l poți duce până la final, scrie pe foaia de examen toate rezolvările pe care le consideri corecte. Profesorul evaluator nu depunctează dacă ai greșit o rezolvare. În schimb, o va puncta pe cea bună. Apoi, dacă ai de aplicat o formulă, scrie și formula, să vadă profesorul că o știi. Mai bifezi un punct în barem. Căci nu tu decizi ce este bine și ce nu, ci el, evaluatorul. Care îți poate da puncte intermediare din barem. Tocmai pentru că ai detaliat, ai punctat, ai scris toate formulele, ai desenat, ai explicat în amănunt etc. Luptă pentru aceste puncte intermediare căci pot face diferența. Orice sutime contează!”

Atenția și concentrarea, mai spune dascălul, sunt, de cele mai multe ori, cheia către rezolvarea impecabilă a cerințelor, mai ales la examenul de Evaluare Națională 2024, acolo unde subiectele nu au, în general, un grad foarte înalt de dificultate. „Lucrarea trebuie luată pas cu pas. Rezolvarea cerințelor se face organizat, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Elevul trebuie să scrie tot ce știe, absolut tot ce știe. Toate detaliile contează. Și cele mai insignifiante îți pot mări nota finală”. 

Mâine, 27 iunie, peste 160.000 de elevi vor susține proba scrisă la Matematică. Examenul începe la ora 9.00 și durează două ore. Pe 9 iulie se afișează rezultatele finale, după depunerea contestațiilor. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite