Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Matematică au fost grele. „I-a bubuit la grilă!” La geometrie au fost dezechilibrate UPDATE
0Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Matematică au fost grele. Profesoara de matematică Denisa Tănăsescu a declarat pentru „Adevărul” că grila a fost cea care le-a pus elevilor probleme. Nici cele de la geometrie nu au fost foarte accesibile, a mai subliniat dascălul.
Subiectele la matematică la examenul de Evaluare Națională 2024 au fost grele, mult mai grele decât era de așteptat. „Grila le-a pus probleme elevilor. I-a bubuit la grilă!”, a explicat dascălul.
La subiectul I, exerciţiul 1, elevii au avut de efectuat operaţii cu o adunare și o împărțire. La exercițiul 2 au avut de aflat suma cu care un produs este redus de la prețul inițial cu 20%. Exercițiile 3 și 4 au avut cerințe legate de numere reale și mulțimi. Iar la subiectul al II-lea, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat cerinţe legate de geometrie.
- Un nou scandal cu iz penal la Evaluarea Națională 2024. Subiectele la Matematică „au răsuflat” dintr-un centru de examen din Gorj
- Evaluare Națională 2024. Au apărut primele „perle” la Limba română. „Cireșarii culegeau multe cireșe” și „striga cât îl țineau putorile”, cele mai amuzante
- REPORTAJ Evaluare Națională 2024. Problema care le-a dat elevilor bătăi de cap. Profesor: „Vizează gândirea logică” VIDEO
- Evaluarea Națională 2024. Subiectele și baremele de la proba la Matematică au fost publicate | DOCUMENT
Subiecte dezechilibrate la geometrie. „Foarte neprietenoase”
Subiectele au fost grele și la geometrie. „Dezechilibrate la geometrie ca și evaluare a competențelor. Aici, de exemplu, s-a evaluat numai asemănarea. Doar asemănarea trebuia evaluată la acest examen? Iar grila...nu știu, a fost o problemă cu suma de module egale cu zero. Aici mi s-a părut dificil. Nu mi-a plăcut. Subiecte foarte neprietenoase, trebuia să-ți meargă mintea brici. Foarte descurajante”, a precizat prof. Denisa Tănăsescu. „Apoi, punctul 5b de la problema de la geometrie. La fel, dificil pentru copii”.
Dascălul a declarat că nivelul de dificultate a fost cam același cu cel de la simularea din acest an. Însă, comparativ cu subiectele din anii trecuți, acestea au fost mult mai grele. „Un volum foarte mare de muncă. Două ore pentru rezolvare mi s-a părut puțin”.
Evauare națională 2024. Cât de grele au fost subiectele. „Ca să iei o notă de 8,5 trebuie să fii foarte deștept”
„Capcana era așa: dacă un copil stă mai prost la asemănare, atunci el din start este dezavantajat. Pentru că toate exerciiile au fost cu asemănare. De aceea am spus că a fost un dezechilibru aici. Geometria le-a dat mari bătăi de cap. Punctele 4 și 5 mi s-au părut mai grele. Ca să iei o notă de 8,5 trebuie să fii foarte deștept, să-ți meargă mintea, să ai exercițiu. A fost mai ușor în anii trecuți”.
Cât despre formularea subiectelor, acestea au avut cerințe ușor de înțeles, fără a duce la confuzii de termeni. „Nu au fost probeleme la formularea subiectelor. Fărtă greșeli, fără capcane, nici de interpretat”.
Spre deosebire, subiectele primite de elevi la proba scrisă Limba și literatura română în cadrul Evaluării Naționale 2024 au fost de nivel mediu spre ușor, conform profesorilor de specialitate. Ruxandra Achim, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul național „I.L. Caragiale” din Bucureti a declarat pentru „Adevărul” că subiectele au ușor de înțeles și fără capcane. „Nota 9 ar putea fi luată cu mare ușurință”, a precizat dascălul.
Profesoara de matematică Laurance Fakih a declarat pentru site-ul Educație privată că „exercițiile 4 și 5 de la Subiectul III au fost mai provocatoare, fiind destinate diferențierii elevilor care aspiră la nota 10. Aceste exerciții au necesitat o înțelegere profundă și abilități avansate de rezolvare a problemelor geometrice. Subiectele I și II au fost accesibile, majoritatea elevilor s-au descurcat foarte bine și le-au considerat rezonabile. Acestea au inclus noțiuni de bază și probleme standard pe care elevii le-au rezolvat fără dificultăți”.
Evaluare Națională 2024. Când se depun contestațiile
Contestațiile pot fi depuse în perioada 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) - 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00), urmand a fi soluționate în perioada 4 iulie—9 iulie 2024.
În cadrul etapei de soluționare a contestatiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau in minus, fata de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Aceasta notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
Când se afișează rezultatele finale
Afișarea rezultatelor finale la examenul de Evaluare Națională 2024, după soluționarea contestațiilor, va avea loc pe data de 9 iulie 2024. Comunicarea acestora se face anonimizat, utilizandu-se codurile individuale care inlocuiesc numele și prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba susținută de aceștia. Comisiile din centrele de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizati și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia. Rezultatele examenului de Evaluare Națională sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare, pentru o perioadă de 2 ani.
Calendarul examenului
- 28 iunie 2024 Limba și literatura maternă — proba scrisă;
- 3 iulie 2024 (până la ora 14.00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
- 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) Depunerea contestațiilor;
- 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00) Depunerea contestațiilor;
- 4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor;
- 9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;