LIVE TEXT | Bacalaureat 2023. Elevii se pot înscrie până pe 24 iulie la sesiunea de toamnă a examenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii se pot înscrie la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, până pe 24 iulie 2023, potrivit calendarului oficial. Probele competențelor vor fi echivalate cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației.

Bacalaureat 2023
Bacalaureat 2023

UPDATE Ce înseamnă corectarea digitalizată a lucrărilor de la Bac

Lucrările vor fi rezolvate de elevi pe hârtie, ca până acum, iar ulterior acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După ce sunt scanate, lucrările sunt transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, nu vor mai corecta la aceeași masă și astfel este de așteptat ca relevanța notelor să înregistreze un plus.

Lucrările elevilor vor fi repartizate către profesori din alte județe față de cel unde s-a susținut examenul. 

Dacă diferența de notare dintre cei doi corectori este mai mare de un punct, în cazul corectării digitalizate, lucrarea va fi direcționată automat către alți doi corectori, potrivit secretarului de stat Sorin Ion.

UPDATE Lucrările elevilor de la Bac 2023, sesiunea de toamnă, corectate digitalizat

La această sesiune de examen lucrările vor fi evaluate digitaliat, pentru prima dată.  

„Anul acesta, Ministerul Educației a achiziționat platforma pe care se va realiza evaluarea digitalizată (…) urmând să extindem evaluarea digitalizată la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat în toate centrele de examen din țară”, a spus la TVR secretarul de stat Florian Lixandru pe 26 iunie.

De asemenea, Ligia Deca, ministra Educației, a anunțat la rândul ei, pe 27 iunie, că „evaluarea digitalizată se va generaliza, începând cu sesiunea din august a examenului național de bacalaureat de anul acesta”.

UPDATE Unde se pot vizualiza lucrările de la Bacalaureat 2023 în București

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a publicat lista școlilor unde candidații își pot vedea lucrările de la Bacalaureat 2023. Lucrările se pot vizualiza între 18 și 19 iulie

Centrele sunt:

Sectorul 1-Liceul Teoretic Alexandru Vlahuţă

Sectorul 2- Şcoala Gimnazială Nr. 24

Sectorul 3- Scoala Gimnazială nr. 92

Sectorul 4- Şcoala Gimnazială nr.97

Sectorul 5- Colegiul Tehnic Ind. Alimentară Dumitru Motoc

Sectorul 6- Colegiul Economic Costin Kirițescu

UPDATE Rezultatele la BAC 2023 s-au afișat pe Edu.ro. Notele pe județe la Bacalaureat

Primele rezultate de la examenul de Bacalaureat 2023 au fost publicate pe site-ul bacalaureat.edu.ro/2023.

Rezultatele sunt anonimizate și în acest an pentru a se proteja identitatea elevilor. Fiecare candidat la examenul de Bacalaureat 2023 a primit anterior afişării acestora un cod specific pentru a-și putea vedea notele.

Un candidat este declarat promovat dacă are notele cel puțin egale cu 5, iar media probelor este cel puțin 6.

Rezultatele pe județe pot fi găsite la acest link

UPDATE Bacalaureat 2023. Astăzi are loc proba la Limba și literatura maternă pentru elevii ce aparțin minorităților naționale 

Proba începe la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8,30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. 

UPDATE BACALAUREAT 2023. Examentul maturității continuă cu proba la alegere a profilului și specializării

Astăzi, 29 iunie, are loc examenul la proba la alegere a specializării a examenului de Bacalaureat 2023. Peste 130.500 de elevi (din toate promoţiile) s-au înscris pentru a susţine examenul de maturitate. 

UPDATE Bacalaureat 2023. Cum se rezolvă subiectele la Matematică

Denisa Tănăsescu, profesoară de Matematică la Colegiul Național ”I.L.Caragiale” din București, a rezolvat pentru ”Adevărul” subiectele date astăzi la proba de Matematică a Bacalaureatului, profilul Real, specializarea mate-info.

UPDATE Bacalaureat 2023. Baremul pentru proba la Matematică a fost publicat DOCUMENT

Ministerul Educației a publicat baremul de evaluare şi notare a lucrărilor elevilor la proba de Matematică de la examenul de Bacalaureat 2023. Pe baza acestui barem profesorii vor nota lucrările absolvenților de clasa a XII-a. Detalii aici

UPDATE Bacalaureat 2023. Baremul pentru proba la Istorie DOCUMENT

Ministerul Educației a publicat baremul de evaluare şi notare a lucrărilor elevilor la proba de Istorie de la examenul de Bacalaureat 2023. Pe baza acestui barem profesorii vor nota lucrările absolvenților de clasa a XII-a. Detalii aici

UPDATE Bacalaureat 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Istorie

În spațiul public au apărut subiectele la Istorie de la examenul de Bacalaureat 2023. Acestea nu sunt confirmate oficial.

La Subiectul III, elevii de la Uman au avut de redactat un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică.

UPDATE Scandal la Bacalaureat, după prima zi a probelor scrise. Zeci de lucrări au fost anulate din cauza unui cuvânt

Este scandal la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" după prima zi a examenului de Bacalaureat 2023. Două profesoare au reclamat că zeci de lucrări au fost anulate dintr-un motiv absurd.  Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă că a fost declanșată o anchetă.

Întrebată dacă elevii cărora li s-au anulat lucrările pot da din nou această probă, Ligia Deca a spus că există posibilitatea de prelungire a timpului de examen, dar aceasta nu a fost utilizată de elevi. „Acesta este un prim semnal, dar vom analiza suplimentar să vedem totuși care este cantitatea de informație inclusă în lucrările respective. Vom face toate demersurile necesare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo”, a mai precizat ministra.

Mai multe lucrări au fost anulate din motive absurde, susțin unii dintre profesorii Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, citați de ziare.com.

Aceștia și elevii atrag atenția că, după o oră de la începerea probei de Limba Română, supraveghetorii au anulat zeci de lucrări. Cauza ar fi fost banală, susțin două profesoare: un cuvânt scris puțin mai jos decât ar fi trebuit. 

„Pe la o oră și jumătate, directorul comisiei a intrat în sălile de evaluare, și la mine în sală, au fost mai multe colege de-ale mele. Când a trecut printre bănci – anulat, anulat, anulat fără nicio explicație. În urmă insistențelor li s-a spus că acestea au început rezolvarea de pe prima pagină a foii de rezolvare și asta nu era conform instructajului. Chestia asta nu ni s-a spus la începutul Bac-ului, că cică așa ar fi fost pe modelul de examen”, a spus un elev.

UPDATE Deca, despre căutările pe net a unei expresii de la proba de Limba română la Bac: Nu vorbim de o breșă de securitate

Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit azi despre sintagma „de bună seamă” care a fost căutată pe internet înainte de proba la Română a Bac-ului și chiar în timpul acestuia. Ea spune că a verificat cu specialiști IT căutările și că nu se poate face o corelație între numărul lor și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor.

„Ca idee, spațiul de lucru în care se desfășoară acest proces este unul securizat, toți cei care au acces la subiect în acea dimineață au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni nu a comunicat cu cineva în din exterior. Deci, din toate verificările noastre nu este posibil ca subiectele să fi fost scurse în spațiul public”, a spus Ligia Deca.

UPDATE Bacalaureat 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Matematică

În spațiul public au apărut subiectele pe care le-au avut elevii la Matematică, profilul mate-info. Acestea nu sunt confirmate.

UPDATE Absolvenții de liceu susțin marți, 27 iunie, proba obligatorie a profilului.

  Miercuri este programată proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie).Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin joi proba la Limba şi literatura maternă.  

Probele încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8,30.

UPDATE Bacalaureat 2023. Indicații pentru rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română

Ruxandra Achim, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din București, unul dintre liceele de elită ale Capitalei, a dat câteva indicații de rezolvare a subiectelor care au fost date astăzi la proba de Limba  Română e examenului de Bacalaureat. Detalii aici

UPDATE Bacalaureat 2023. Baremul de corectare pentru subiectele de la Limba și literatura română DOCUMENT

Ministerul Educaţiei a publicat baremul de evaluare şi notare a lucrărilor elevilor la proba de Limba şi literatura română, de la examenul de Bacalaureat 2023. Pe baza acestuia, profesorii vor nota lucrările absolvenților de liceu. Detalii aici

UPDATE Bacalaureat 2023. Ce spun profesorii despre nivelul de dificultate al subiectelor la Română

Subiectele la proba de Limba română de la Bacalaureat 2023 nu sunt diferite față de anii trecuți, ci sunt chiar previzibile și „aproape banale”, spune profesoara Mihaela Apetrei.

Despre subiectul III de la Real, respectiv un eseu despre particularitățile unui text narativ scris de Liviu Rebreanu sau de Camil Petrescu aceasta spune: „Ca de fiecare dată, acesta se bazează pe memorare, ori pe inventarierea unor concepte și punerea lor în pagină, fără nicio provocare de analiză și sinteză pentru elevi”, a punctat Mihaela Apetrei. Mai multe detalii la acest link 

UPDATE Ce subiecte au avut de rezolvat elevii de la Real la Limba română

La Subiectul al III-lea elevii de la Real au avut de făcut un eseu despre particularitățiile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.  În schimb, elevii de la Uman și pedagogic au avut de scris un eseu privind particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.  

În ceea ce privește Subiectul I, comun la ambele profiluri, elevii au avut textul „Ion și Creangă, viața și opera”, de G. Călinescu, iar la punctul B au avut de argumentat dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați.

La al doilea subiect, tinerii au avut de comentat poezia „A mele visuri”, de Al. Vlăhuță, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

UPDATE:  Absolvenții de clasa a XII-a susțin astăzi, 26 iunie, prima probă la examenul de Bacalaureat 2023, cea la limba română.  

 Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

Candidații nu au voie să comunice între ei sau să copieze, în caz contrar ei vor fi eliminați din sala de examen și nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video

UPDATE: Bacalaureat 2023. Câți elevi s-au înscris la examenul maturității

Peste 130.500 de candidați s-au înscris să susțină examenul de Bacalaureat 2023 care începe luni, 26 iunie, cu proba la Limba Română. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, examenul se va desfășura în 464 de centre. Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

UPDATE: Cine se poate înscrie la Bacalaureat 2023

La examenul de Bacalaureat se pot înscrie atât candidaţii care au absolvit liceul anul acesta, cât și candidați din seriile anterioare care nu au promovat examenul.

Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.

Interzis la copiuțe

Prima probă scrisă este cea de Limbă și literatură română. Potrivit metodologiei, accesul candidaţilor în centrul de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate. Examenul începe la ora 9.00, timpul destinat unei probe scrise fiind de trei ore.

Candidații nu au voie să introducă în săli ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, fiind obligați să lase obiectele menţionate în sala de depozitare stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop.

Candidaţii care refuză nu sunt primiţi în examen.

Totodată, este interzisă introducerea în sălile de examen, în obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, în penare sau bănci orice fel de manuale, carti, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Telefoanele mobile, căștile audio, precum şi orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet sau la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul, sunt de asemenea, interzise în sălile de examen.

Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.

Ce riscă cei care copiază

În timpul testării, candidaților nu le este permis să comunice cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe cu alți candidați foi din lucrare, ciorne sau notițe care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor.

Candidații care nu vor respecta regulile de examen vor fi eliminați și nu vor mai putea participa la propebe următoare. Totodată, acestora nu li se vor recunoaște în sesiunile următoare notele la probele promovate anterior eliminării și nici nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului de maturitate.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidaţii primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise.

Nota minimă la probele scrise este 5, iar media de promovare a examenului este minimum 6.

Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul naţional de Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.

UPDATE Examenul de Bac 2023 începe luni, 26 iunie, cu proba de Limba română 

Până în anul 2012, proba de Limba română scrisă a fost comună atât pentru elevii de la Uman, cât și pentru cei de la Real. Din 2013, diferența între profiluri se face prin subiectul al III-lea, care este și cel mai complex.

Cerințele pe care le-au avut de rezolvat elevii în ultimii nouă ani au fost:

●      2013 - UMAN - tema și viziunea despre lumea dintr-o poezie simbolistă;

-        REAL - tema și viziunea despre lume dintr-o poezie de Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu;

●      2014 - UMAN - tema și viziunea despre lume dintr-o poezie de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu

-        REAL - tema și viziunea despre lume dintr-o poezie de Mihai Eminescu;

●      2015 - UMAN - relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic

-         REAL - caracterizarea unui personaj dintr-un text al lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu;

●      2016 - UMAN - caracterizarea relației dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat

-        REAL - viziunea despre lume și viață dintr-un roman interbelic;

●      2017 - UMAN - relația dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda

-        REAL - particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ de Liviu Rebreanu sau Ioan Slavici;

●      2018 - UMAN - particularități ale unui text poetic studiat, de Tudor Arhezi sau Nichita Stănescu;

-        REAL - particularităţile unui text poetic studiat, de Bacovia sau Lucian Blaga

●      2019 - UMAN - particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui George Călinescu;

-        REAL - particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui George Călinescu;

●      2020 - UMAN - particularități de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată

-        REAL - particularități ale unei comedii studiate;

●      2021 - UMAN -  particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată;

-        REAL - particularitățile unei nuvele studiate;

●      2022 - UMAN - particularități de construcție a unui prersonaj dintr-o comedie studiată

-        REAL - particularitățile unei comedii studiate

UPDATE Sesiune de examene pentru elevii cărora nu li se pot încheia mediile

Elevii din ani terminali — clasa a VIII-a și clasele a XII-a și a XIII-a — care nu au două note vor fi amânați și vor avea o sesiune de de examene pentru încheierea situației școlare până pe 16 iunie, potrivit unei informări a Ministerului Educației.

UPDATE Elevii care nu-și pot echivala probele orale trebuie să le susțină

Candidații la examenul de Bacalaureat 2023 care nu își pot echivala probele orale trebuie să le susțină în periaoda 14-23 iunie, potrivit unui document trimis către inspectoratele școlare de Ministerul Educației.

Calendarul este următorul:

14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

16 – 20 iunie 2023: evaluarea competentelor digitale – proba D;

21 – 23 iunie 2023: evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

„Pentru buna desfășurare a acestor probe, inspectoratele școlare trebuie să activeze în aplicația AUSI, în conformitate cu Procedura de lucru CNEE nr. 421/18.02.2020, pentru utilizarea aplicației AUSI (administrare utilizatori-școli și inspectorate), centrele de examen în care se susțin probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pentru candidații care sunt în imposibilitatea de a-și echivala nivelurile de competență cu mediile din liceu”, se arată în informarea Ministerului Educației.

Știre inițială

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat duminică, 11 iunie, că se prelungește înscrierea la examenele naționale de Evaluare Națională 2023 și Bacalaureat 2023 până pe 16 iunie. De asemenea, a fost prelungită și încheierea situației elevilor din ani terminali.

„Pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie, iar în cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări“, a transmis ministrul după ședința de Guvern.

O altă măsură importantă care a fost aporbată pe 11 iunie și publicată în Monitorul Oficial ține de echivalarea competențelor la Bac 2023. Din cauza grevei din învățământ, acestea nu mai pot fi susținute, altfel ar fi fost modificat și calendarul probelor scrise ale examenului. 

Perioada în care se va desfășura acest proces este între 12 și 21 iunie. „De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor, adică TIC, în clasele a IX-a, respectiv a X-a, dacă au studiat doar un an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare, de exemplu matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul ș.a.m.d.“, a mai spus Ligia Deca duminică.

Săptămâna trecută, Ministerul Educației a decis că mediile elevilor se pot încheia cu două note. „Astfel, în anul şcolar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. În anul şcolar 2022-2023, situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală"., potrivit unui document al ministerului.

Calendar Bacalaureat 2023 actualizat

29 mai - 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

16 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

12-21 iunie 2023: Echivalarea competențelor

Probele scrise la Bac 2023

26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a)

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c)

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d)

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b)

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite