Grădinița verde, locul unde preșcolarii învață în natură. Lecțiile sunt predate alături de animale și plante FOTO

0
Publicat:

La Galați funcționează de 5 ani o grădiniță altfel. Orele sunt ținute în curte, copiii învață să scrie și să citească cu ajutorul animalelor și plantelor, iar excursiile completează conexiunea micuților cu natura.

Orele se țin în curtea grădiniței FOTO Cremona Stegaru
Orele se țin în curtea grădiniței FOTO Cremona Stegaru

Cremona Stegaru (42 de ani), cadru didactic în învățământul preșcolar, conduce una din puținele grădinițe verzi din România. Micuții își fac lecțiile doar în natură, iar informațiile le învață cu ajutorul plantelor și animalelor.

Cu o experiență de 14 ani ca educatoare și învățătoare în învățământul de stat, Cremona a vizitat Suedia, unde a aflat despre școala în aer liber, iar atunci a știut că va implementa un astfel de sistem de învățare și în România.

„Am realizat că nu o să mai pot face lecțiile într-o sală de clasă. Asta și pentru că m-am născut și am crescut în natură”, a povestit profesoara pentru „Adevărul”. Proiectul a prins contur în 2017 mai întâi ca un centru educațional, iar în 2020 a fost autorizată ca grădiniță și s-a bucurat de la început de un succes uriaș.

„Grădinița verde este despre a împărtăși bucuria naturii. Le insuflăm copiilor valorile noastre tradiționale, le vorbim despre ce reprezintă și ce poate deveni România”, explică simplu conceptul Cremona Stegaru.

Grădinița pe care o conduce promovează educația în aer liber, cu materiale de lucru ce provin din natură.

Copiii învață să numere cu nuci, castane și ghinde FOTO Cremona Stegaru
Copiii învață să numere cu nuci, castane și ghinde FOTO Cremona Stegaru

Matematica o învață cu frunze, petale de lalele, pietre, nuci, castane, ghinde și bețe. Animalele sunt nelipsite de la lecții. Micuții învață, de pildă, să numere cu iepurașii din curtea grădiniței.

„Copiii care învață la noi simt, miros și văd ceea ce învață. Le place extrem de mult. Noi stăm foarte mult afară. În sezonul cald, mănâncă și dorm afară, în curtea grădiniței”, detaliază dascălul.

Învață să scrie în tava cu făină

Micuții învață de la doi ani să se încalce și să se îmbrace singuri, iar părinții sunt coptați în procesul de învățare. Copiii ies în natură și când vremea este nefavorabilă. Bălăcitul în apă este la ordinea zilei după o ploaie. Echipați cu costume de ploaie și cizme de cauciuc, micuții se joacă până obosesc.

GALERIE FOTO GRĂDINIȚA VERDE

„Noi nu îi dăm niciodată curați acasă. Asta înseamnă că au lucrat, au învățat și au descoperit lucruri noi”, explică cu umor Cremona.

Copiii învață să scrie literele cu degetul într-o tăviță de mălai, făină, nisip și chiar în noroi, iar apoi deprind scrierea prin punctare. În final dezvoltă capacitatea de a scrie liber.

Micuții învață șirurile numerice, știu să numere crescător și descrescător până la 10. Cert este un lucru. Copiii nu se plictisesc niciodată, ba dimpotrivă, sunt fascinați de activitățile altfel în care sunt implicați, iar mereu își pun întrebarea: „Oare mâine ce mai facem?”

Păsările și animalele sunt nelipsite din procesul de învățare FOTO Cremona Stegaru
Păsările și animalele sunt nelipsite din procesul de învățare FOTO Cremona Stegaru

Se bucură de libertate ca să descopere diverse lucruri și să se organizeze cu colegii lor ca să se joace. Și educatoarele se urcă în copaci alături de copii, dar ceea ce pare doar joacă este, de fapt, învățare.

„Analizăm scoarța copacilor, ne punem întrebări de ce este mâncat de carii și de ciocănitoare. Oare ce fel de pasăre este? Cum își face cuibul? Cu ce se hrănește? Merele de câte culori pot fi?”, exemplifică profesoara.

Excursiile care îi conectează cu natura

Micuții plantează primăvara legume și apoi analizează de ce unele se usucă, în timp ce altele se dezvoltă și rodesc. Învățarea prin joacă este completată cu excursii chiar și de două ori pe lună, dacă este posibil, în Vrancea. De pildă, una din ultimele deplasări a fost la Andreiașu de Jos, unde copiii au admirat noaptea focurile vii.

Învățarea prin joacă este conceptul de bază al grădiniței verzi FOTO Cremona Stegaru
Învățarea prin joacă este conceptul de bază al grădiniței verzi FOTO Cremona Stegaru

Au mers la cules de struguri la crama Gârboiu și au văzut pe viu cum se face mustul, dar au vizitat și ferma de vaci de la Măicănești. Școala în natură are nenumărate beneficii și pentru sănătate. Copiii își întăresc imunitatea, devin gradual imuni la răceli și gripe, învață să meargă și să alerge corect și chiar să cadă fără să se rănească grav.

„Nu este ușor să faci educație în aer liber, dar merită fiecare moment. Înseamnă sănătate fizică, mentală și emoțională pentru copii. În spatele acestui proces stă multă pedagogie și psihologie, care se regăsește apoi în tot ceea ce dobândesc copiii”, încheie Cremona Stegaru.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite