Examenul de Evaluare Națională la clasele mici suferă schimbări. Cum vor fi notați elevii

0
Publicat:

Examenul de Evaluare Națională de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vine la anul cu o noutate:  elevii vor primi punctaje pentru fiecare exercițiu în parte, în timp ce codurile aferente fiecărui subiect vor dispărea, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.

elevi in banci
Evaluarea Națională la clasele mici suferă modificări. Sursa foto: arhivă

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Metodologia de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a din anul școlar 2024-2025. 

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat că fiecare exercițiu va avea un anumit punctaj. În acest fel, elevii vor afla cât de bine au rezolvat subiectele. Până acum, la fiecare exercițiu elevii primeau câte un cod pentru rezolvare greșită, rezolvare corectă sau rezolvare corectă parțial. Părinții s-au plâns însă că nu reușesc să-și dea seama unde mai exact au greșit copiii lor. Este motivul pentru care o astfel de formulare vagă a fost eliminată. 

„În toate discuțiile cu părinții mi s-a semnalat dificultatea de a corela codurile care erau atribuite răspunsurilor cu nivelul de competență al copiilor, așa încât, pentru a crește utilitatea rezultatelor, propunem această modificare. De asemenea, există posibilitatea ca punctajele obținute să fie echivalate/asociate cu calificative sau note și trecute în catalog, cu acordul elevilor și părinților, deci opțional”, a anunțat Ligia Deca. 

Calendar Evaluarea Națională 2025 pentru clasa a II-a 

  • Limbă și comunicare – Scris – Limba română – 13 mai 2025 
  • Limbă și comunicare – Scris – Limba maternă – 13 mai 2025 
  • Limbă și comunicare – Citit – Limba română – 14 mai 2025 
  • Limbă și comunicare – Citit – Limba maternă – 14 mai 2025 
  • Matematică și Explorarea mediului – 15 mai 2025 
  • Limbă și comunicare – Scris – Citit – Limba română pentru minorităţile naționale – 16 mai 2025

Calendar Evaluarea Națională 2025 pentru clasa a IV-a 

  • Limbă și comunicare – Limba română/ Limba română pentru minoritățile naționale – 20 mai 2025 
  • Matematică și Științe ale naturii – 21 mai 2025 
  • Limbă și comunicare – Limba maternă – 22 mai 2025

Calendar Evaluarea Națională 2025 pentru clasa a VI-a 

  • Limbă şi comunicare – Limba română – Limba modernă I – 27 mai 2025 
  • Limbă și comunicare – Limba maternă – 28 mai 2025 
  • Matematică şi Ştiinţe ala naturii – 30 mai 2025

Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test administrat (EN II), respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat (EN IV şi EN VI).

Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult şapte zile de la data susţinerii ultimului test.

Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei decât la cererea părinților.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite