Fraudă cu miros de șpagă la examenul de Evaluare Națională. Demiteri pe bandă rulantă la o școală din Târgu Frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fraudă de proporții la examenul de Evaluare Națională 2024. Conducerea unei școli din orașul Târgu Frumos, județul Iași, a fost demisă după ce un profesor ar fi șoptit elevilor răspunsurile corecte. Copiii au povestit colegilor din alte clase, iar aceștia din urmă prinților. Revoltați, oamenii au anunțat conducerea școlii, cerând acces la camerele de supraveghere. Povestea a ajuns și la urechile Poliției dar și la Ministerul Educației. 

elevi examen
Elevii ar fi primit răspunsurile corecte cu acordul directorului școlii. Sursa foto: arhivă

Potrivit Ziarul de Iasi, frauda ar fi avut loc la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos. Directoarea ar fi „autorizat-o” pe președinta de comisie să șoptească elevilor răspunsurile corecte la examen. După terminarea probei, mai mulți elevi le-au spus altor colegi din alte clase cum au fost ajutați, iar aceștia au povestit acasă părinților. Revoltați, oamenii au cerut explicații conducerii școlii, iar cazul a ajuns la Inspectorat, la Poliție iar acum se află și în vizorul ministerului Educației.

 În imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate în sălile de examen se observă cum profesorul șoptește rezolvările pe puncte. 

„Pentru examenul de capacitate și-a pierdut Larisa Chelaru (directoarea școlii, profesoară de Română – n.r.) funcția. Irina Belei era președintele de comisie. Au luat mită și au ajutat elevi în sala de examen, iar alți copii au văzut și au spus acasă, apoi s-a verificat pe camere” – este unul dintre mesajele care circulă pe grupurile de Facebook ale părinților. 

Șefa Inspectoratului Școlar Iași: „O situație fără precedent”

„Știu despre ce vorbiți, vă dați seama că este o chestiune pe care o gestionăm de ceva vreme. Nu am fost absenți în toată povestea aceasta. Ne-am făcut treaba din toate punctele de vedere, legal”, a declarat  Luciana Antoci,  inspectorul șef al ISJ Iași în presa locală. „Suntem transparenți, nu avem absolut nimic de ascuns, este un caz pe care și Ministerul îl știe și pe care l-am gestionat. Este cu adevărat o situație fără precedent. Mai există astfel de situații în țara, dar la Iași este o situație fără precedent. S-au parcurs toți pașii legali, astfel încât a fost destituită conducerea instituției de învățământ, s-a procedat la înlocuirea echipei manageriale și s-au parcurs toți pașii legali până acum”. 

Ce note au luat elevii la Eevaluarea națională

La Scoala Gimnaziala „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos 5 elevi au medii egale sau peste 9.. Pe primele cinci poziții se afla mediile: 9,55; 9,42; 9,35; 9,35 și 9,00. Apoi, 17 candidați au obtinut medii între 8,00 si 9,00, 17 intre 7,00 și 8,00, 13 intre 6 si 7, 11 intre 5 si 6, iar restul (5) au medii sub 5.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite