ANALIZĂ. Cum s-a schimbat topul liceelor după ultima medie de admitere. Record de elevi cu note sub 5 admiși la liceu
0Admiterea la liceu în 2024 a adus schimbări în ierarhia mediilor de admitere, cu o scădere a mediei pentru primele specializări din București. Conform datelor recente, media ultimului admis la clasa de Matematică-Informatică bilingvă engleză de la Colegiul Național „Sfântul Sava” a scăzut a scăzut cu 5 sutimi, față de 2023.
Ministerul Educației a publicat miercuri rezultatele la repartizarea computerizată, evidențiind ultimele medii de admitere. Pe primul loc în topul liceelor se află Colegiul Național „Sfântul Sava” la profilul Matematică-Informatică, cu o medie de admitere de 9,90. Pe locul al doilea se situează Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, tot la profilul Matematică-Informatică, cu ultima medie de admitere de 9,85.
Distribuția mediilor la Evaluarea Națională 2024 a suferit modificări, după ce a scăzut numărul de medii cuprinse între 9 și 10. Drept urmare, un elev cu media 9,60 a avut mai puțini concurenți în fața sa, ceea ce a dus la schimbări în ierarhie.
„Notele mari au fost mai puține anul acesta, și atunci, automat, asta a avut efect asupra ierarhiei liceelor, în sensul că s-a micșorat ultima notă de intrare. Corectarea la Evaluarea națională a fost aleatorie, computerizată, deci nu sunt probleme. Prea mult, nu cred că s-au schimbat topurile. Tot liceele cunoscute din București rămân în top, nu au fost schimbări radicale”, a explicat expertul în educație Ștefan Vlaston.
Concret, un elev cu media 9,80 a avut șanse mai mari să fie admis la un liceu de top, poziția corespunzătoare fiind 514, față de 762 în 2023.
Mai puține medii de 10
„65 de absolvenți de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10 (zece), față de 429 (anul trecut) și 221 (în anul 2022)”, arată Ministerul Educației.
Motivul? „Notele de 10 au fost mai puține în acest anul tocmai pentru că au fost 2-3 subiecte foarte grele și atunci s-a făcut diferențierea. Însă majoritatea notelor au fost între 8 și 8, 50- 9. Dacă te uiți la curba lui Gauss, majoritatea notelor la niște subiecte corect trebuie să fie în jurul notei 7, 50, nu în jurul 8,50 -9. Asta e o eroare care se plătește mai târziu, de multe ori.”, spune profesorul de Matematică.
Număr record de elevi cu medii sub 5 admiși la liceu
În plus, în 2024 avem cel mai mare număr de copii care au intrat la liceu cu medii sub 5 din ultimii 4 ani. Mai exact, 16.723 au fost repartizați la liceu în prima etapă, arată informațiile ministerului. Dintre aceștia, aproape 10.000 sunt din mediul rural, iar peste 6.700 din mediul urban.
„În rural, e dezastru. Acest lucru are are o consecință nefastă. Copiii aceștia, care abia dacă știu tabla înmulțirii sau nici pe aia, vor fi obligați la liceu să învețe logaritmii, exponențiale, integrale, derivate. Cum să înțeleagă ei aceste concepte? Pentru că matematica se învață precum se construiește un bloc, se bazează etajul anterior, dacă lipsește etajul 2, se prăbușește tot blocul, nu mai înțelegi nimic. Nu poți să mergi mai departe având goluri de tipul tabla înmulțirii sau formule de geometrie.”, adaugă expertul.
Ștefan Vlaston subliniază că rezultatele obținute la examenele naționale se raportează la numărul celor care s-au înscris, în timp ce elevii care nu s-au înscris nu sunt luați în considerare. Astfel, media elevilor care promovează este mai scăzută decât în realitate, rata de promovabilitate reală ar fi de 50%.
Expertul în educație atrage atenția că sunt mai multe motive care explică dezastrul din sistemul educațional, printre ele: selecția profesorilor - considerată ineficientă, lipsa de autonomie a liceelor, curricula dificilă.
„Liceul răspunde pentru rezultate, dar deciziile le ia inspectoratul. Atunci de ce să răspundă liceul? Directorul de liceu și consiliul de administrație n-au nicio părere. Nu el își alege profesorii, nu el decide salarizarea profesorilor, că sunt norme naționale, nu el decide curricula, nu el decide dacă face clase pe nivel mediu, pe nivel minim și pe nivel alt. Nu decide nimic. În schimb, îi blestemă toți când au rezultate proaste la examen. Trebuie să privim și sub aspectul ăsta.”, accentuează Ștefan Vlaston.
Mulți elevi nu mai aleg nici școlile profesionale, anul acesta s-au înscris 20.615 participanți în învățământul profesional, comparativ cu 25.416 în anul 2023. Asta pentru că școlile profesionale nu mai au unde să îi ducă pe elevi să facă practică, elevii învață prea multă teorie, iar maiștrii instructori calificați lipsesc.
Topul liceelor din București în 2024
Cele mai căutate licee din București au rămas Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național Gheorghe Lazăr și Colegiul Național Spiru Haret.
Mediile de admitere au scăzut ușor față de anul trecut, și pentru că au scăzut numărul de note cuprinse între 9 și 10. Reamintim că media de admitere la liceu a fost calculată exclusiv pe baza rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională.
Așa arată top 15 cele mai căutate specializări la liceele din București după ultima medie de admitere în 2024, conform EduPedu:
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Matematică-Informatică, 9.9
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Matematică-Informatică, 9.85
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Ştiinţe ale Naturii, 9.8
- Colegiul Național „Spiru Haret”, Matematică-Informatică, 9.8
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Ştiinţe ale Naturii, 9.72
- Colegiul Național „Spiru Haret”, Matematică-Informatică, 9.72
- Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Matematică-Informatică, 9.7
- Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Matematică-Informatică, 9.67
- Colegiul Național „Spiru Haret”, Ştiinţe ale Naturii, 9.67
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Ştiinţe Sociale, 9.65
- Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Matematică-Informatică, 9.62
- Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, Matematică-Informatică, 9.6
- Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Filologie, 9.57
- Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Matematică-Informatică, 9.52
- Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Ştiinţe ale Naturii, 9.52.
Topul național al liceelor
Liceele din Capitală domină topul național, potrivit datelor publicate de Ministerului Educației. În top 10 al celor mai competitive specializări din țară se regăsește un singur liceu din afara Bucureștiului: Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, cu ultima medie de admitere de 9,67 la profilul Științe ale Naturii. Primele 50 de specializări la nivel național sunt disponibile AICI.
Topul liceelor la nivel național, unde s-a intrat cu cele mai mari medii în 2024:
- Colegiul Național „Sfântul Sava”, București – Matematică-Informatică, 9.90
- Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București – Matematică-Informatică, 9.85
- Colegiul Național „Spiru Haret”, București – Matematică-Informatică, 9.80
- Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București – Matematică-Informatică, 9.70
- Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova – Științe ale Naturii, 9.67
- Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Timișoara – Matematică-Informatică, 9.67
- Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Oradea – Matematică-Informatică, 9.65
- Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Brașov – Științe ale Naturii, 9.65
- Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca – Matematică-Informatică, 9.62
- Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, București – Matematică-Informatică, 9.60.
După publicarea rezultatelor repartizării computerizate, elevii vor trebui să depună dosarul de înscriere la liceul la care au fost repartizați conform următorului calendar:
- 25 – 30 iulie 2024: Depunerea dosarelor de înscriere la liceele în care elevii au fost repartizați.
- 30 iulie 2024: Transmiterea de către licee a locurilor rămase libere
- 31 iulie – 2 august 2024: Rezolvarea situațiilor speciale de către comisia de admitere județeană/a municipiului București.