Dragoș Damian, către profesori: „Vestea bună: România este tigrul creşterii economice. Vestea rea: nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastră“

0
Publicat:

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, le-a explicat profesorilor într-un editorial publicat de Ziua de Cluj de ce nu sunt bani pentru măriri salariale.

Dragoș Damian, CEO Terapia
Dragoș Damian, CEO Terapia

Greva din Educație durează de mai bine de o săptămână și nu pare să se sfârșească prea curând. Protestele profesorilor țin în șah nu doar Guvernul, dar și pe părinții, și elevii claselor terminale care ar trebui să-și dea examenele naționale în această vară.

După întâlnirea cu Klaus Iohannis, liderii sindicali au apreciat că discuția a fost „constructivă“. Președintele, au mai spus sindicaliștii, le-a promis că va gira un acord eventual politic pentru aplicarea grilei de salarizare.

În acest context, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, le explică profesorilor de ce economia României nu poate susține măriri salariale.

„Stimați Profesori, salariile Dumneavoastră sunt plătite de performanța economiei noastre. Surprinzător, deși declarațiile venite din mediile politic și de afaceri privind economia noastră sunt extrem de optimiste, nu sunt bani pentru salariile Dumneavoastră. De ce oare?

Pentru că suntem îndatorați până la 50% din PIB – România a împrumutat efectiv „în draci” - și pentru că se apropie vârfuri de plată, nu sunt bani pentru creșterile salariilor Dumneavoastă. Pentru că avem un deficit cronic de cont curent, adică nu sunt bani in conturi uneori nici măcar pentru salariile din prezent, darămite pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că până la 80% din cheltuielile publice se duc deja pe salarii și pensii, de unde să mai fie bani în plus pentru creșterea salariilor Dumneavoastră?

Pentru că, în 2022, în condițiile în care economia a crescut din inflație, veniturile mari rezultate atunci nu au putut acoperi cheltuielile bugetare – deci nici vorbă să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră. Pentru că, în 2023, în condițiile în care economia crește din consum de import, veniturile bugetare vor fi mai mici – deci și mai puține șanse să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.  

Pentru că s-au dat cu generozitate amnistii fiscale, facilități fiscale, alocații, sporuri, deduceri, compensări, vouchere etc., fără nici o justificare și fără ca aceste stimulente și ajutoare financiare să aibă efect în economie pentru a produce bani în plus din care să crească salariile Dumneavoastră.

Pentru că statul dă ajutor financiar de miliarde de lei de-a valma în economie fără să stie exact dacă aceste stimulente vor avea valoare adaugată și vor întoarce mai mulți bani la buget pentru a acoperi inclusiv creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că avem o evaziune fiscală și o muncă la negru estimate la 500 miliarde lei anual, adică bani care se duc în neant în loc să fie colectați la buget și să susțină creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că nu mai fabrică mai nimic în România, avem un deficit de balanță comercială de peste 170 miliarde lei. Lipsa de specialiști și muncitori din fabrici, șantiere, agricultură și servicii este atât de mare încât șansele de a redresa deficitul de balanță comercială sunt minime, astfel încât nu are cum să apară un surplus de bani din care să crească salariile Dumneavoastră.

Pentru că – ha, ha! – s-au dat zile libere cu ghiotura și toată lumea s-a bucurat, inclusiv Dumneavoastră. Însă fiecare zi liberă costă, cel putin teoretic, circa 7 miliarde de lei - pierduți inclusiv de la creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că proiectele epice finanțate din PNRR și din alte surse europene – inclusiv pentru modernizarea sistemului de învățământ - nu vor putea fi executate în termenele asumate din cauza deficitului de muncitori, ingineri, echipamente, materiale de construcții, deci nu vor intra mult mai mulți bani în economie care să permită creșterea salariilor Dumneavoastră“.

În mod ironic, el completează: „Stimați Profesori, dacă vreți să aflați dacă sunt adevărate și mai ales de ce au apărut și s-au complicat problemele descrise mai sus, cel mai bine este să întrebați foștii Dumneavoastră elevi și studenti care astăzi se ocupă de guvernarea României“.

Reprezentantul Terapia încheie într-o notă optimistă și spune că, în final salariile vor fi crescute întrucât se va găsi o soluție de compromis, însă problema se va muta la altă categorie profesională care la rândul ei va solicita creșterea salariilor și tot așa.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite