Dezbatere cu scântei pentru disciplinele din gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea finală despre elaborarea noului plan-cadru pentru învăţământul gimnazial s-a lăsat cu scântei. Ieri, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, cadrele didactice au purtat discuţii aprinse despre ce materii trebuie să studieze elevii din clasele V – VIII şi la ce obiecte pot renunţa.

Printre cei prezenţi la dezbatere s-au numărat şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Cu toţii au discutat propunerile primite pe platforma online pusă la dispoziţie în acest sens. Atât profesorii cât şi elevii au propus ca la şcoală să fie studiate materii ca dezvoltare personală, orientare, consiliere, educaţie rutieră, educaţie sexuală, drepturile copilului. Spiritele s-au încins în momentul în care participanţii au început să-şi exprime opiniile. 

„Educaţie pentru drepturile copilului. Dar ce, Doamne iartă-mă, învaţă copilul ăla o oră pe săptămână, un an de zile. Cel mult să se ducă să facă scandal la părinţi că are şi el drepturi”, a declarat de la tribună academicianul Marius Andruh, profesor de chimie. În acel moment, din sală o femeie a strigat: „Ruşine să vă fie! Ruşine tuturor celor care l-au aplaudat!”

„Nu e lună să nu vedem un copil abuzat la ore sau pus în genunchi sau lovit cu palma sau cu linia şi în ţara aceasta, în reforma educaţiei, nu vrem o oră despre drepturile copilului pe săptămână?”, şi-a explicat ulterior protestul Ana Măiţă, de la Asociaţia „Mame pentru mame”. 

În timp ce în incinta Bibliotecii Centrale erau purtate discuţii despre propunerile de plan-cadru, în faţa instituţiei, un profesor de istorie protesta pentru că nu ar fi fost lăsat să participe la eveniment. Acesta milita pentru importanţa limbii latine şi a istoriei în şcoli. 

„Eu nu ştiu să nu fi fost lăsat cineva să participe. Toată lumea a fost invitată, am anunţat din vreme, probabil că şi tonul face muzica. S-ar putea ca tonul să fi fost unul agresiv din prima. Nu ştiu dacă cineva a decis să nu... Nu cred că cineva nu a fost lăsat să participe”, a comentat evenimentul ministrul Adrian Curaj.

Concluziile dezbaterii naţionale

La dezbaterea de marţi au fost prezentate concluziile consultărilor desfăşurate până acum, recomandările grupului de lucru pe curriculum, precum şi propunerile pentru noul plan-cadru aferent claselor V-VIII. Au participat, pe lângă ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, reprezentanţi ai grupului de lucru pe curriculum, ai inspectoratelor şcolare judeţene, ai sindicatelor din educaţie, ai elevilor şi ai părinţilor, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Ciprian Fartuşnic, a anunţat că majoritatea profesorilor şi experţilor care au participat la dezbaterea naţională organizată în ultimele săptămâni de către Ministerul Educaţiei preferă a doua variantă a planurilor-cadru puse în dezbatere publică.

„A doua variantă de plan-cadru evidenţiază opţiunea pentru întărirea studiului ştiinţelor naturii şi tehnologiei în gimnaziu şi promovează debutul timpuriu al unor discipline din domeniul ştiinţelor (fizică şi chimie)”, a explicat Fartuşnic ce presupune varianta de plan-cadru preferată de cei mai mulţi dintre profesori.

Decizia privitoare la noul plan cadru pentru gimnaziu va fi luată la sfârşitul lunii februarie.

Dintre cei 18.255 de participanţi la dezbatere, 39,7% preferă a doua variantă de plan-cadru, 19,4% preferă prima variantă de plan-cadru şi 27,4% preferă a treia variantă. În plus, 13,3% nu preferă niciuna din variante. 

La finalul anului trecut, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a lansat în dezbatere publică trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII. În acest interval, cadrele didactice, specialiştii în curriculum, elevii, părinţii sau reprezentanţi ai societăţii civile au avut posibilitatea de a-şi exprima punctele de vedere şi sugestiile pe acest subiect.  

Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor studia elevii de clasele V-VIII şi câte ore îi vor fi alocate pe săptămână fiecărei materii. În funcţie de acestea vor fi definitivate programele, acestea reprezentând conţinutul fiecărei materii studiate. Actualele planuri- cadru pentru gimnaziu vor împlini în luna aprilie 15 ani de când au fost aprobate (OMEC nr. 3638/11.04.2001).   

    

Cele mai importante declaraţii:

„ Aştept rezultatul discuţiei, iar la sfârşit să luăm cele mai bune decizii pentru şcoala românească. În vara aceasta vom avea un congres al învăţătorilor, pentru că vreau să mă gândesc la cei care pun primele seminţe în copiii noştri” – ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. 

„Cred că nu trebuie să centrăm pe numărul de ore, pentru că, din păcate, ceea ce constat de când a fost lansat acest plan-cadru este că nimeni nu s-a gândit să vorbească despre conţinuturile disciplinelor. Am vorbit numai dacă am luat o oră de la o disciplină şi am trecut-o la altă disciplină. Personal, cred că numărul de ore nu ar trebui schimbat pentru că de bine de rău el este cumva echilibrat şi acceptat de toată lumea. […] Ar trebui să lucrăm pe conţinuturile disciplinelor, pe programele analitice” – Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţâmânt din Senat. 

„Prima întrebare este dacă avem cu cine. Avem profesori care să facă faţă acestor schimbări? Nu că nu avem profesori bine pregătiţi, ci n-o să mai avem profesori în special în liceu, pentru că facultăţile de profil pun un al doilea master didactic pe care studenţii nu îl aleg pentru că este plătit” - Marius Andruh. 

„Pe elevi îi interesează ce vor face în acele ore, cât de plăcute sunt materiile pentru ei, cum reuşim să le trezim interesul. Profesorii au oare materialele necesare să facă nişte ore atractive? Trebuie să le recâştigăm încrederea cadrelor didactice, să îi scoatem din abordarea asta pur contabilă, mai multe ore aici, mai puţine acolo” -  Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Propuneri primite în cadrul dezbaterii naţionale din partea cadrelor didactice:

 • creşterea ponderii numărului de ore de Istorie şi menţinerea Limbii Latine
 • studierea informaticii (TIC) pe tot parcursul gimnaziului
 • studierea a cel puţin două limbi străine
 • obţinerea de competenţe în limba maternă
 • educaţie pentru Sănătate (Educaţie sexuală)
 • educaţie Rutieră
 • educaţie Juridică
 • educaţie Ecologică
 • educaţie Economică
 • drepturile Copilului
 • protecţia consumatorului
 • drepturile de autor
EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite