Bacalaureat de toamnă 2014: Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare la limba maternă

0
0
Miercuri urmează proba obligatorie a profilului   FOTO: Adevărul
Miercuri urmează proba obligatorie a profilului   FOTO: Adevărul

Peste 1.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au susţinut marţi proba scrisă la limba maternă,  cei mai mulţi dintre aceştia la limba maghiară. Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare de la proba de limba maternă.

La examenul scris pentru Limba şi literatura maternă s-au înscris 1.002 candidaţi, dintre care 953 la Limba şi literatura maghiară, 42 la Limba şi literatura germană, trei la Limba şi literatura slovacă, doi la Limba şi literatura ucraineană şi câte unul la Limba şi literatura sârbă, respectiv Limba şi literatura croată.

Luni, elevii au susţinut proba la Limba Română unde au primit subiecte-surpriză. Nu numai pentru că cei mai mulţi dintre ei nu s-au pregătit, ci şi pentru că această sesiune a fost a patra oară consecutiv în ultimii doi ani când absolvenţii de liceu au primit ca subiect principal poezia. 

Atât anul trecut cât şi anul acesta, la ambele sesiuni, ei au avut de scris la subiectul al treilea un eseu de 600-900 de cuvinte despre o poezie. Profesoara de română Ecaterina Stanca, care a rezolvat subiectele în direct la Adevărul Live, spune că acestea au fost o surpriză, elevii aşteptându-se la orice altceva în loc de poezie.

Calendarul Bac-ului de toamnă

Sesiunea august - septembrie va continua miercuri cu proba obligatorie a profilului va avea loc pe 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării  pe 29 august.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 - 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

Rate de promovare scăzute la a doua sesiune de Bac

În general, rata de promovare la cea de-a doua sesiune de Bac este de două ori mai mică decât cea din vară. Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat  21,31% din candidaţi şi 25,40% acum doi ani. La sesiunea de anul acesta s-au înscris în total, la toate probele, peste 63.000 de candidaţi, dintre care peste 42.000 sunt din seria curentă şi alţi 21.200, din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

E b Maghiara Materna Uman Ped 2014 Var 06 LMA

E b Maghiara Materna Uman Ped 2014 Bar 06 LMA

E b Maghiara Materna Real Tehn 2014 Var 06 LMA

E b Maghiara Materna Real Tehn 2014 Bar 06 LMA

E b Germana Materna 2014 Var 06 LGE

E b Germana Materna 2014 Bar 06 LGE


SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“

Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen. Bacovia le-a turnat „Plumb“ în ghete elevilor

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite