Perle de la Bacul de toamnă: „Pe mine mă fascina profa de română, bună rău era”

0
0
Nici proba scrisă la limba şi literatura română, din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, nu a fost lipsită de perle FOTO Eduard Enea
Nici proba scrisă la limba şi literatura română, din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, nu a fost lipsită de perle FOTO Eduard Enea

Proba de limba şi literatura română a celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat a pus din nou la încercare imaginaţia adolescenţilor.

Profesorii corectori care au intrat ieri în centrele de evaluare au avut din nou parte de exprimări siropoase. Cei mai mulţi dintre elevi şi-au vărsat oful pe poezie, Bacovia şi Nichita Stănescu nefiind printre autorii preferaţi.

„Mă trezesc în fiecare zi şi mă rog să nu-mi pice iaraşi poezie şi chiar asta a picat, învat doar gen epic, puteţi să intelegeţi? Profa mea ne vorbea doar de Blaga, o frustrare. Ne vedeam cred că şi la anul, e greu subiectul. Îmi exprima admiraţia pentru profesori, dar rămâneţi acasă….nu aveţi ce corecta la mine. ”, a scris unul dintre candidaţi.

Petru unii dintre elevi poezia se rezumă doar la Eminescu, însă nici marele poet nu este pe înţelesul tuturor. 

„Eminescu, Eminescu, iar ne-ai distrus frate cu poezia ta", a menţionat un alt candidat în lucrarea de examen.

Alţii au făcut confuzii majore între autori şi genurile literare:

„Poezia Moromeţii a aparut de două ori în viaţa poetului Preda. Are 17 personaje Moromeţii dar cel mai tare e nea ilie.”

„Bacovia a scris cele mai mari poeme ale literaturii precum: luceafarul şi mircea cel batrân. "

„Ne-a dat Bacovia, super, voi scrie despre Mircea Eliade care are un roman celebru, Plumb"

„Bacovia este de aceeasi vârstă cu Eminescu şi scriau în parcul uitat de lume"

Deşi considerat de profesori un autor accesibil, cu atât mai mult cu cât s-a regăsit printre subiectele de examen şi anul trecut, pentru elevii de la real, George Bacovia nu a fost o opţiune uşor abordabilă.

„Este frustrant să ştii că ai avut o viaţă chinuită să te bata mata şi taicatu acasă şi de asta te apuci să scrii poeme", a consemnat unul dintre liceeni în teză.

Şi cerinţele la textul lui Gib Mihăescu au dat naştere unor răspunsuri greşite, pe alocuri hazlii:

„Imperfectul scoate în evident faptul că acum este o întamplare în viaţa lui Gib Mihaescu."

„Trasaturile genului epic sunt multe, dar cea mai cool cred că este ca are niste sentimente directe realizate prin poet."

În privinţa rolului verbelor la timpul imperfect, unul dintre elevi a oferit un răspuns... personalizat: „Perfectul simplu îl foloseşte iubita mea care este olteancă, adică a făcut o acţiune de mult."

În cazul textului de tip argumentativ despre importanţa respectării regulilor într-un domeniu, un absolvent a fost cât se poate de tranşant: „Nu se merită să respecţi regulile într-un domeniu, şefii sunt bandiţi şi golani cu noi angajaţii.Lucrez de două luni de când nu am luat bacul şi îşi bate sefii joc de mine".

Un alt candidat a consemnat despre rolul presei literare:

„Presa manâncă ciorbă cu friptură, nu există seriozitate."

Răspunsuri „inedite" au oferit unii dintre elevi şi la cerinţele de la textul lui Duiliu Zamfirescu:

„Semnul întrebării din secvenţa «În ce putea să mai creadă?» înseamnă că se întreaba el sau ea, dacă oare mai poate avea încredere în viaţa asta a lui sau a ei."

„Nu există câmp semantic al artei, ce arta?"

„Dimensiunea spaţială este mare si lunga în textul dat."

„Elementele de versificaţie sunt elemente ale genului epic, care se îmbină cu naraţiunea."

Un alt candidat a comentat într-un stil original secvenţa din fragmentul lui Duiliu Zamfirescu: „Îţi dai seama cât de frustrate poţi fi să te uiti într-un asemenea portret, cum dracu să te hipnotizeze, pe mine mă fascina profa de română, bună rău era".

Citeşte şi:

BAC 2014 Modelele de subiecte pentru proba scrisă la limba română de la Bacalaureat. Subiectele de la simulare

BAC 2014 Elevii intră de luni în examenele scrise de la Bacalaureat. Sfaturi pentru elevi: „Fără emoţii!”

Sfaturile profesorilor pentru a evita capcanele din subiectele de la proba scrisă la Română de la Bacalaureat

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite