Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocata Danei Blându a declarat că învăţătoarea nu are motive să îşi dea demisia până la finalizarea anchetei                                     FOTO: Adevărul
Avocata Danei Blându a declarat că învăţătoarea nu are motive să îşi dea demisia până la finalizarea anchetei                                     FOTO: Adevărul

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

UPDATE: La Şcoala 10 au avut loc mai multe şedinţe miercuri după-amiază, cu părinţii, ultima a început la ora 18.00. Dacă marţi seară au fost rugaţi să completeze chestionare cu întrebări mai generale despre existenţa sau nu a unei practici de strângere de bani pentru angajaţii şcolii, miercuri seară ancheta s-a axat pe cazul învăţătoarei Dana Blându, susţin părinţii.


Cercetările inspectoratului şcolar şi ale consiliului de administraţie al şcolii au continuat şi miercuri, după ce, marţi seara, părinţii au primit nişte formulare de la ISMB în încercarea de a se afla dacă practica aceasta este răspândită în şcoală. Au fost aleşi prin tragere la sorţi câte doi părinţi din fiecare clasă, numărul 7 şi numărul 14 la catalog, potrivit acestora.

Miercuri a fost audiată şi învăţătoarea Dana Blându, iar la ieşirea din şcoală avocata acesteia, Maria Vasii, a declarat presei că plângerea făcută de părinţi este pentru suma de 200 de lei pe care părinţii ar fi plătit-o pentru curăţenie suplimentară, fără nicio legătură cu darurile de Crăciun. 

„În plângerea pe care noi am citit-o, am văzut numai afirmaţia că s-a cerut suma de 200 de lei pentru o curăţenie. Banii erau adunaţi de către mămici şi predaţi persoanei care se ocupa de curăţenia suplimentară. Doamna Blându nu avea nicio intermediere în acest caz”, a spus Vasii, care a fost şi avocata poliţistului Cristian Cioacă în Dosarul Elodia.

Vasii a mai declarat că învăţătoarea nu are motive să îşi dea demisia până la finalizarea anchetei şi că afirmaţiile Danei Bându din înregistrare au fost scoase din context.

„Doamna învăţătoare afirmă că înregistrarea făcută de părinţi reprezintă o convorbire care a fost scoasă din context. În conţinutul convorbirii originale se discuta, de fapt, despre modul în care au fost prezentate acele mici atenţii şi nu un reproş faţă de ce conţineau acele cadouri. Mai precis, doamna învăţătoare se ocupa personal de reambalarea acelor produse. Aşadar, reproşul nu era despre valoarea acelor bunuri. Învăţătoarea chiar s-a oferit să le plătească părinţilor contravaloarea acelor mici daruri către personal, tocmai pentru că nu dorea să ofenseze”, a explicat avocata. Vasii a mai menţionat că discuţia din înregistrare a fost iniţiată de una dintre mămici, după terminarea serbării, şi că se discuta mai mult despre modul în care au fost prezentate darurile.

„Acele afirmaţii au fost interpretate greşit pentru că mass-media nu a avut acces la întreaga conversaţie”, a mai spus Vasii.

Unii părinţi ar fi dat şi diamante

Jurnalista Simona Tache a făcut public celebrul filmuleţ cu învăţătoarea care le pretindea părinţilor bani. „Experienţa mea personală cu doamna învăţătoare a fost mai mult decât dezamăgitoare. Am depăşit mai multe momente umilitoare de dragul copiilor, am lăsat de la mine şi am încercat să o ignor şi să o evit. Un tătic spunea ieri că se simţea exact ca un sclav în preajma doamnei. Acesta era şi feeling-ul meu…”, a declarat femeia.

Întrebată care este limita dincolo de care cadoul este şcpagă, e a răspuns că „cerul e limita” şi că are cunoştinţe care au dus diamante.

„Chiar doamna ne spunea că părinţii plătesc leasingul la maşina colegelor dumneaei, se cumpără porci, poşete, diamante sau maşini, se spală şpaga prin înscrierea la afterschool şi devine legală, iar cei care nu au sau nu vor să dea sunt excluşi din clubul privilegiaţilor. Aşa cum este cazul unui copil de la clasa noastră, care nu a participat la nicio serbare, pentru că părinţii lui nu pot să ţină pasul şi nu au cotizat integral la fondul clasei… Până la urmă, pentru că altfel nu se putea, două familii au avut mărinimia să suporte cheltuiala. De acum încolo, e cu rata la zi…”, a mai povestit ea.

Reacţiile autorităţilor şi ale asociaţiilor de părinţi

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) a cerut marţi demascarea practicilor privind colecta de bani din şcoli şi susţine că va păstra confidenţială identitatea părinţilor care sesizează situaţii de acest fel, prin care se încalcă legea.

"Facem apel la toţi părinţii, indiferent dacă sunt sau nu în asociaţia noastră, să nu mai tolereze aceste practici privind colecta de bani pentru cadouri. Este timpul să oprim acest fenomen, care ia amploare de la an la an. De aceea, rog orice părinte care va fi obligat să dea bani la şcoală să ne anunţe. Promitem confidenţialitate legat de numele respectivului părinte, iar noi, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, vom sesia Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, dar nu vom expune părinţii sau copii la posibile presiuni", a declarat pentru Mediafax preşedintele FNAP-IP, Mihaela Gună.

Un apel simular a fost făcut şi de către inspectorul general al Inspectoratului Şolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru, care a cerut prăinţilor să sesizeze orice solicitare de bani pentru cadouri sau alte neregului întâlnite în şcolile Capitalei.

Inspectoratul va finaliza cel mai târziu joi raportul privind situaţia de la Şcoala nr. 10, unde un părinte a reclamat o învăţătoare pentru că cerea bani pentru cadourile ce urmau să fie oferite de sărbători conducerii unităţii şi altor angajaţi. 

Ancheta ISMB, finalizată joi

"Vorbim de cel mai târziu joi, dar nu exclud ca, în cazul în care vom avea deja toate interviurile încheiate, raportul să fie gata chiar şi mâine (miercuri, n.r.)", a declarat inspectorul Constantin Trăistaru, citat de Mediafax.

Potrivit inspectorului general, echipa de control a ISMB discută cu profesorii şi cu părinţii despre incident, analizează dacă a fost respectat regulamentul şcolar, dar, mai ales, dacă colecta de bani pentru cadouri era un fenomen sau a fost un incident sporadic.

"Vom urmări să vedem dacă acest tip de colectă de bani pentru cadouri de sărbători este un caz izolat sau un fenomen obişnuit. De aceea avem nevoie de declaraţiile părinţilor, dar şi ale profesorilor. De asemenea, este important să analizăm regulamentul şcolar de ordine interioară, sa vedem dacă există specificat ceva cu privire la colectele de bani", a mai spus inspectorul general şcolar.

Caz sesizat de Crăciun

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul unei învăţătoare de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Ei vor verifica ”în ansamblu dacă există astfel de politici de colectare a fondurilor pentru sărbătorile de Crăciun la nivelul întregii şcoli”, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Martian Banu, purtător de cuvânt la ISMB.

Învăţătoarea, anchetată şi de consiliul de administraţie al şcolii

Acesta a explicat că ”cercetarea principală”, legată de faptele surprinse de părinţi cu o cameră ascunsă, în care o învăţătoare le cerea acestora mai mulţi bani pentru cadourile de Crăciun, este de competenţa comisiei stabilite de consiliul de administraţie al şcolii, comisie care începe tot luni ancheta.

Ştefan Pacearcă, inspector scolar pentru învăţământul primar, a declarat că reprezentanţii Inspectoratului vor avea discuţii cu învăţătoarea Dana Blându, cu colegii acesteia şi cu directoarele şcolii, dar şi cu părinţii elevilor. El a precizat că, deocamdată, nimeni nu a fost suspendat.

Învăţătoarea a făcut luni dimineaţă primele declaraţii de la izbucnirea scandalului. „O să dau toate declaraţiile în faţa autorităţilor competente”, le-a spus ea jurnaliştilor. 

Acuzaţiile la adresa învăţătoarei vor fi verificate de asemenea şi de procurori, după ce ISMB a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 în data de 30 decembrie 2013

Potrivit reprezentanţilor Parchetului, dosarul a fost trimis spre anchetă poliţiştilor.


VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite