VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

Inspectoratul Şcolar al Muncipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că va face o anchetă la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, primele verificări urmând să se facă în 6 ianuarie 2014, când vor reveni din vacanţa de iarnă atât profesorii şi directorii şcolii, cât şi elevii şi părinţii, a declarat pentru adevarul.ro inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt de la ISMB.

Scandalul a izbucnit vineri, după ce filmuleţul cu învăţătoarea care le cerea părinţilor să crească cotizaţiile pentru cadourile de Crăciun şi de Paşte a fost publicat de Kanal D

Înregistrarea făcută cu camera ascunsă arată schimbul de replici din care părinţii află că nu s-au ridicat cu banii strânşi de Crăciun la nivelul aşteptărilor pentru o şcoală din centrul Bucureştiului şi că speră de Paşte să se remedieze această situaţie, „daca vor să se alinieze unui sistem românesc, balcanic, de stat”. Mai mult, ”aşa e într-o şcoală de fiţe”, sunt avertizaţi părinţii.

Ceea ce le transmite dascălul părinţilor este că, vor nu vor, toţi trebuie să dea bani pentru toţi angajaţii instituţiei, de la directoare până la paznici şi femeile de serviciu. 

„La Şcoala 11, ei dau 100 de euro, de Crăciun, Eu v-am întrebat: v-aţi organizat?! Este în politica balcanică, românească, de Sărbători să se ofere. Mi s-a spus ca aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, şi femeile de serviciu?”, este reacţia învăţătoarei la indignarea părinţilor când li s-au cerut bani mai mulţi.

Înregistrarea completă făcută publică de Kanal D: 

Cum explică învăţătoarea filmată cu camera ascunsă obligaţia de a cotiza cu sute de lei către şcoală: „În momentul în care ţi-ai însuşit participarea într-o şcoală de fiţe, ai cumpărat tot pachetul de acolo, mai mult sau mai puţin oficial. Însuşiţi-vă standardele de aicea, legate de tot ce înseamnă, de la intrarea în şcoală, sărbători şi toate celelalte. Deci aici, în şcoala asta şi în şcolile de fiţe, aşa se pune problema”.

Elevii şi părinţii recunosc corupţia din şcoli

De altfel, un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a cerut ca şcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupţie să le raporteze ''urgent'' către inspectoratele şcolare, pentru a beneficia de asistenţă, adăugând că solicitarea le-a fost transmisă inspectorilor generali.


Pe aceeaşi temă:

SONDAJ Peste 30% din elevi şi părinţi cred că există corupţie în şcoli şi licee. Aproape jumătate au dat bani şi cadouri

Pricopie: Cazurile de corupţie trebuie raportate către inspectorate pentru a acorda asistenţă şcolilor respective

Directorul şpăgar de la Şcoala Nicolae Tonitza, trimis în judecată

Despre şpaga şcolară - realitate cotidiană

Corupţia de la BAC = trambulina subdezvoltării de mâine

FOTO Inele, brăţări şi cercei din aur, plata unei diplome de asistente medicale la o postliceală din Bacău

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite