Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul
0Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.
UPDATE Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a sesizat, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupusele fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blîndu de la Şcoala nr. 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut părinţilor bani de cadouri.
UPDATE - Consiliul Naţional al Elevilor afirmă, în contextul cazului învăţătoarei care ar fi cerut bani de cadouri, că profesorii şi părinţii care permit astfel de practici încurajează corupţia, organizaţia avertizând că fondurile strânse ilegal în şcoli sunt, conform Codului Penal, foloase necuvenite.
Într-un comunicat de presă remis luni, Consiliul Naţional al Elevilor "atrage atenţia asupra acţiunilor profesorilor şi ale părinţilor de strângere de fonduri în mod ilegal, în vederea achiziţionării unor bunuri pentru angajaţii din învăţământul de stat, deoarece, conform art. 256 din Codul Penal, acestea sunt considerate foloase necuvenite".
"De asemenea, conform articolulului 32, aliniatul 4 din Constituţia României şi articolului 9, aliniatul 3 din Legea Educaţiei Naţionale, elevii beneficiază de educaţie gratuită în cadrul unităţilor de învăţământ de stat. Atât timp cât profesorii şi părinţii permit asemenea nereguli, se încurajează corupţia în sistemul de învăţământ, educaţia elevilor fiind grav afectată", se mai arată în comunicat.
UPDATE - Şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, a declarat pentru Mediafax că, dacă se dovedeşte că învăţătoarea de la Şcoala nr. 10, care apare într-o înregistrare cerând bani de cadouri părinţilor, este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ.
Trăistaru a precizat că pentru analizarea acestui caz au fost nominalizaţi doi inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi s-a dispus constituirea unei comisii de cercetare la nivelul şcolii. Inspectorii vor realiza o cercetare independentă faţă de membrii comisiei.
Cercetările în acest caz vor începe efectiv în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală este până atunci liber, iar angajaţii nu pot fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii. Trăistaru a estimat că cercetările vor dura o săptămână.
Reprezentanţii ISMB au contactat-o şi pe femeia care a făcut denunţul, mama unui elev de la clasa învăţătoarei, aceasta neaflându-se în prezent în Capitală, şi au invitat-o la discuţii tot începând din 6 ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu, a declarat pentru adevarul.ro că directoarea Şcolii Generale Nr 10 din Capitală a fost chemată luni la sediul ISMB.
„Astăzi s-a decis organizarea unei comisii de cercetare la nivelul şcolii în cazul învăţătoarei. În paralel, ISMB a constituit o echipă de control formată din inspectori şcolari care vor efectua o verificare a eventualei implicări a cadrelor didactice din cadrul Şcolii Nr 10 în strângerea de bani. În condiţiile în care aspectele cercetării se vor adeveri, măsurile vor fi foarte drastice. ISMB nu tolerează asemenea comportament, adică încălcarea regulamentului de ordine interioară a şcolii în vederea strângerii de fonduri. Ma mult, din semestrul următor vom întocmi un plan de măsuri, o strategie pentru controlul fondurilor clasei şi monitorizarea clară a acestora”, a declarat inspectorul Banu pentru adevarul.ro.
Învăţătoarea care apare în înregistrarea video făcută de părinţi la şedinţa unde a pretins bani de cadouri pentru cadrele didactice din şcoală, va fi audiată când se va întoarce din concediu, momentan fiind plecată din Bucureşti.
Ancheta a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe Youtube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători, spunând: "Este în politica balcanică, românească, de sărbători să se ofere".
Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani pentru cadouri, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu. Întrebată de un părinte de ce trebuie să primească toţi cadouri, învăţătoarea le răspunde: "Pentru că sunt în comunitate, doamnă!".
Inspectorul general şcolar al municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, împreună cu comisia care cercetează cazul de la Şoala 10 "Maria Rosetti", vor analiza luni, 30 decembrie, situaţia relatată în presă, a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.
"Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat în acest caz, dar întrucât doamna învăţătoare care apare în filmul prezentat de televiziuni nu este în Bucureşti, luni vor avea loc discuţii cu ceilalţi reprezentanţi ai şcolii şi cu părinţii", a precizat Marian Banu.
Comisa de cercetare constituită în regim de urgenţă la ISMB va analiza datele pe care le are până în 30 decembrie, după care, din 6 ianuarie când învăţătoarea va reveni în Capitală, va fi continuată investigaţia, a mai spus Banu.
Părinţii au filmat cu camera ascunsă
Scandalul a izbucnit vineri, după ce filmuleţul cu învăţătoarea care le cerea părinţilor să crească cotizaţiile pentru cadourile de Crăciun şi de Paşte a fost publicat de Kanal D.
Înregistrarea făcută cu camera ascunsă arată schimbul de replici din care părinţii află că nu s-au ridicat cu banii strânşi de Crăciun la nivelul aşteptărilor pentru o şcoală din centrul Bucureştiului şi că speră de Paşte să se remedieze această situaţie, „daca vor să se alinieze unui sistem românesc, balcanic, de stat”. Mai mult, ”aşa e într-o şcoală de fiţe”, sunt avertizaţi părinţii.
Ceea ce le transmite dascălul părinţilor este că, vor nu vor, toţi trebuie să dea bani pentru toţi angajaţii instituţiei, de la directoare până la paznici şi femeile de serviciu. În acest sens, învăţătoarea dă exemplu alte instituţii de învăţământ din Capitală.
„La Şcoala 11, ei dau 100 de euro, de Crăciun, Eu v-am întrebat: v-aţi organizat?! Este în politica balcanică, românească, de Sărbători să se ofere. Mi s-a spus ca aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, şi femeile de serviciu?”, este reacţia învăţătoarei înregistrată de unul dintre părinţi la şedinţa în care s-a discutat problema cadourilor de sărbători.
Învăţătoarea explică şi obligaţia părinţilor de a cotiza cu sute de lei către şcoală: „În momentul în care ţi-ai însuşit participarea într-o şcoală de fiţe, ai cumpărat tot pachetul de acolo, mai mult sau mai puţin oficial. Însuşiţi-vă standardele de aicea, legate de tot ce înseamnă, de la intrarea în şcoală, sărbători şi toate celelalte. Deci aici, în şcoala asta şi în şcolile de fiţe, aşa se pune problema”.
Elevii şi părinţii recunosc corupţia din şcoli
De altfel, un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a cerut ca şcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupţie să le raporteze ''urgent'' către inspectoratele şcolare, pentru a beneficia de asistenţă, adăugând că solicitarea le-a fost transmisă inspectorilor generali.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.
VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?
Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?