Alegeri prezidenţiale 2014. Studenţii au stat la cozi, la vot, din cauza lipsei formularelor pentru listele suplimentare

0
0
În Regie, aproximativ 150 de studenţi au stat la coadă la secţia de votare 1205    FOTO: Adevărul
În Regie, aproximativ 150 de studenţi au stat la coadă la secţia de votare 1205    FOTO: Adevărul

În Bucureşti, în secţiile de votare din jurul campusurilor universitare, studenţii au aşteptat la coadă pentru a vota fiindcă secţiile nu au avut destule formulare tipizate pentru declaraţii pe propria răspundere necesare votului pe liste suplimentare.

UPDATE 20:00 - Aproximativ 150 de studenţi din Capitală stau la coadă de mai multe ore să voteze la secţia 1205 din Regie, preşedintele secţiei spunând că votarea nu a fost întreruptă şi că tinerilor li se spune permanent că pot vota oriunde în Bucureşti, însă unii aleg să rămână pentru că sunt aproape de cămin.

Cei mai mulţi tineri care stau la coadă la secţia de votare 1205 sunt studenţi din provincie care locuiesc în căminele din Complexul Regie. Unii dintre aceştia au declarat, pentru Mediafax, că au fost îndrumaţi spre această secţie de către reprezentanţii altor secţii de votare la care s-au prezentat iniţial, precizând că nu înţeleg dacă pot vota oriunde în Capitală, pe liste suplimentare, sau doar aici.

Alţi tineri au spus că nu vor să meargă la alte secţii, chiar dacă trebuie să aştepte mai multe ore în faţa secţiei 1205, pentru că aceasta este aproape de căminul lor şi pentru că au venit în grup la votare.

Preşedintele secţiei de votare a declarat, pentru Mediafax că mulţi dintre studenţii care aşteaptă la coadă au fost trimişi aici de către reprezentanţii altor secţii de votare, el menţionând că nu a fost semnalat niciun incident electoral.

Preşedintele secţie a ţinut să precizeze că, dacă ritmul în care se votează se menţine, mulţi dintre cei de la coadă nu vor apuca să voteze.

Acesta a precizat că membrii secţiei de votare îi anunţă periodic pe tineri că pot vota şi la alte secţii din Capitală.
Întrebat dacă votarea a fost întreruptă pentru că nu au mai fost liste suplimentare sau formulare pentru declaraţia pe propria răspundere că nu au mai votat, preşedintele secţiei 1205 a spus că s-a votat fără întrerupere, iar Biroul Electoral de Sector a asigurat numărul necesar de documente.

El a adăugat că, până în jurul orei 19.00, au votat aproximativ 700 de tineri, aceştia fiind trecuţi pe listele suplimentare.

UPDATE: Studenţii din Complexul Regie-Grozăveşti pot să voteze la orice secţie de votare din Capitală a precizat, duminică, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, după relatările privind aglomeraţia la o secţie din apropierea campusului.

Muhuleţ precizează că votul este posibil dacă studenţii respectivi nu şi-au stabilit domiciul în Bucureşti.

"Cetăţenii care nu au domiciliul în localitatea în care se află în ziua votării pot vota la orice secţie de votare de pe raza respectivei localităţi", a mai afirmat Muhuleţ.


Prima care a făcut o sesizare în acest sens a fost Monica Macovei. "Ponta îşi bate joc în continuare de noi. În Bucureşti, în secţiile de votare din jurul campusurilor universitare sunt studenţi cărora nu li se mai permite să voteze pentru că secţiile de votare nu mai au formulare tipizate pentru declaraţii pe propria răspundere necesare votului pe liste suplimentare", a postat Macovei pe Facebook.

Contactat de "Adevărul", preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristian Popescu, a spus că, din informaţiile sale, "s-a încercat ceva la un moment dat la o secţie de votare din apropierea Regiei, dar s-a rezolvat problema şi votează cu toţii acum."

Între timp, la Academia de Studii Economice s-a făcut o coadă de zeci de studenţi care aşteaptă să voteze din cauza lipsei formularelor pentru declaraţiile pe propria răspundere . "La ASE şi la liceul "Gheorgeh Lazăr" nu mai au formulare şi îi trimit în altă parte să voteze pe cei care nu au buletin de Bucureşti. De fiecare dată când secţiile cer la BEC formulare noi, primesc numai 30-40 şi se epuizează foarte repede. Din cauza asta, în toată ţara sunt multe cozi de studenţi, care s-au mobilizat în număr mai mare la vot decât în anii precedenţi", a spus preşedintele ANOSR, Cristian Popescu.

Primăriile au multiplicat formulare de declaraţii pe propria răspundere

Referitor la informaţiile privind faptul că la mai multe secţii de votare din Bucureşti au fost epuizate formulare de declaraţii pe propria răspundere care trebuie semnate de persoanele care votează în altă localitate decât cea de domiciliu, MAI precizează că necesarul de formulare a fost stabilit în funcţie de numărul utilizat la alegerile precedente.

"În acest moment, primăriile din Bucureşti au multiplicat mai multe astfel de formulare care au început să fie distribuite la secţiile de votare unde era nevoie, această acţiune desfăşurându-se, conform legii, cu mijloacele proprii ale primăriilor", a precizat purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisarul de poliţie Monica Dajbog.

ACL: Buletine ale studenţilor din Regie, reţinute de administratorii de cămin pentru vot multiplu

Alte nereguli au fost semnalate sâmbătă de către Alianţa Craştin-Liberală (ACL), referitor la administratorii de cămin din Complexul Grozăveşti-Regie, care ar fi reţinut, din 1 octombrie, la îndemnul unei organizaţii de tineret a unui partid din Guvern, actele de identitate ale studenţilor care au cerut viză de flotant pentru vot multiplu duminică, susţine Alianţa Creştin-Liberală (ACL), care cere Poliţiei să facă cercetări.

"Ne-a fost adus la cunoştinţă un caz extrem de grav de către un student, administratorii de cămin din Complexul Studenţesc Grozăveşti-Regie au reţinut încă de pe data de 1 octombrie actele de identitate ale studenţilor care au solicitat viză de flotant şi nu le-au eliberat nici până în ziua de azi motivând că procedura este una greoaie datorită numărului foarte mare de solicitări. Cel mai mulţi dintre studenţii cărora le-au fost oprite abuziv actele de identitate au încercat pe toate căile să îşi recupereze documentele. Tot studenţii ne-au adus spus că administratorii au procedat la reţinerea buletinelor la îndemnul unei organizaţii de tineret a unui partid politic aflat în arcul guvernamental pentru a le folosi duminică la vot multiplu. Atragem atenţia instituţiilor statului, care au obligaţia de a reglementa şi a asigura corecta desfăşurare a campaniei electorale, să sancţioneze astfel de derapaje de la lege", se arată în comunicatul ACL.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, afirmă că ACL intoxică opinia publică prin acuzaţiile privind reţinerea, în scopul votului multiplu, a buletinelor studenţilor cazaţi în Regie, ea menţionând că aceste buletine sunt la Poliţie, pentru vize de flotant, şi pot fi ridicate oricând.


ACL: Buletine ale studenţilor din Regie, reţinute de administratorii de cămin pentru vot multiplu

GRAFIC Românii nu se înghesuie la vot. Comparaţie între azi şi 2009

Exit poll-uri de la partide. ACL: Ponta - 39%, Iohannis - 30%. PSD: Ponta - 44%, Iohannis - 25%

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite