93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Proiectul unic care readuce lectura în centrul educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Proiectul Merito lansează „Harta lecturii“ în România, un demers de colectare şi "cartografiere" a practicilor de lectură, şi invită toţi profesorii şi organizaţiile cu astfel de activităţi să propună metode de cultivare a cititului ca rutină.

Conform datelor Eurobarometru şi Eurostat, românii citesc mai puţin de 5 minute pe zi; 93,5% nu cumpără nici măcar o carte pe an; 68,5% nu au citit o carte în ultimul an şi doar 6,2% dintre români citesc cărţi în mod constant. Iar, conform datelor PISA, 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază în citire.

”În acest context, Ziua Naţională a Lecturii este un bun moment pentru a radiografia ceea ce se întâmplă în domeniul lecturii în România. Fie că vorbim de proiecte de literaţie, de alfabetizare funcţională, proiecte de promovare a lecturii literaturii, a lecturii de plăcere, fie că e vorba de activităţi educaţionale sau culturale, mediu formal sau nonformal, credem că este necesar să avem o ”Hartă a lecturii”, care să ne ofere o imagine asupra activităţilor destinate elevilor de orice vârstă”, spun reprezentanţii Merito.

Proiectul Merito, al Fundaţiei Romanian Business Leaders, este o cauză de transformare a meseriei de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei şi bunelor practici în rândul cadrelor didactice.

Practici inspiraţionale pentru profesori

Astfel, de prima Zi Naţională a Lecturii, a fost demarat în proiectul Merito un demers de colectare şi "cartografiere" a practicilor de lectură în România. Există mulţi profesori şi organizaţii care cultivă lectura ca rutină în viaţa copiilor şi tinerilor, iar reprezentanţii Merito vor să îi expună la cât mai multe astfel de activităţi.

Pentru că lectura şi abilităţile de literaţie sunt esenţiale în dezvoltarea elevilor, cei implicaţi în proiectul Merito vor să afle câţi elevi şi cum citesc în România, să descopere împreună bune practici în domeniu, să le centralizeze într-o singură platformă accesibilă şi să le răspândească către cât mai mulţi profesori şi nu numai, pentru a se inspira, a le adapta şi aplica în activitatea lor.

Harta lecturii în România FOTO proiectulmerito.ro

Harta lecturii FOTO proiectul Merito 1

„Harta lecturii“ este accesibilă pe pe https://lectura.merito.ro/, iar pe formularul disponibil pe platformă poate fi propusă o practică de lectură (puteţi propune mai multe prin completarea repetată a formularului), pe care o realizaţi cu elevii, indiferent că este la clasă / în şcoală sau în afara acesteia; un proiect extracurricular / extraşcolar sau un demers individual. 

Reprezentanţii Merito vor colecta toate practicile propuse, le vor valida în comunitate că răspund relevant întrebărilor din formular, iar apoi le vor publica lunar pe Harta lecturii în România şi într-o culegere de practici.

Comunitate de învăţare şi practică în domeniul lecturii şi al literaţiei

Profesorii şi organizaţiile contributoare vor primi acces la toate practicile transmise şi la ceilalţi contributori, iar în semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru contribuţie, va fi emis un certificat de contributor, după validarea şi încărcarea practicii propuse pe Hartă. 

Ulterior, reprezentanţii Merito intenţionează să dezvolte cu profesorii şi organizaţiile contributoare o comunitate de învăţare şi practică în domeniul lecturii şi al literaţiei.

FOTO proiectulmerito.ro

Harta lecturii FOTO proiectul Merito 2

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Ce este Boovie, fenomenul naţional care a apropiat elevii de lectură. Festivalul a devenit internaţional

Vânători de ortograme şi campionate de lectură. Învăţătoarea care mizează pe şcoala ca o joacă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite