O şansă pentru copiii din satele uitate. Proiectul „c@rte în sate”, susţinut de Corpul European de Solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul carte în sate va fi sprijinit cu fonduri externe
Proiectul carte în sate va fi sprijinit cu fonduri externe

Caravana lecturii va ajunge în zece comunităţi rurale pentru a lucra în special cu copiii care au dificultăţi de citire. Proiectul „c@rte în sate va facilita accesul la carte şi lectură pentru un număr de peste 200 de copiii din sate dezavantajate.

Asociaţia “Eu, tu şi ei” Focşani anunţă,  de Ziua Naţională a Lecturii, că proiectul cultural şi de literaţie „c@rte în sate” va fi sprijinit pe parcursul anului 2022 de către Corpul European de Solidaritate, pe componenta Proiecte voluntariat, cu suma de 6.888 de euro.

Cinci tineri voluntari din echipa "c@rte în sate", Teodora Mirică, Bianca Rusu, Diana Savin, Cristina Pandele şi Violeta Noapteş, şi-au dat mână cu mână pentru a facilita accesul la carte şi lectură pentru un număr de peste 200 de copiii din sate dezavantajate, unde nu există biblioteci funcţionale şi nici alte oportunităţi extraşcolare.

„De ce vrem noi, ca voluntari, să continuăm cu acest proiect? Pentru că acesta a căpătat un fel de autonomie: prin oamenii care îl iubesc, prin copiii care îl aşteaptă pe Cărţilă, spiritul cărţilor de poveşti, cu nerăbdare în fiecare vară şi nu numai, în satele lor. Şi mai ales pentru că dobândirea timpurie a premiselor citirii şi scrierii este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea ulterioară a competenţelor cheie în procesul de învăţare. Proiectul c@rte în sate este şansa copiilor din satele uitate de a se dezvolta, de a interacţiona cu tineri educaţi şi creativi din oraşe şi sate care le devin modele şi de a avea curajul să-şi asume propria poveste de viaţă, una cu perspective mai bune pentru viitor. Pentru noi, Echipa lui Cărţilă, proiectul acesta este important tocmai datorită rezultatelor impresionante pe care le obţine, datorită zâmbetelor şi îmbrăţişărilor copiilor la finalul atelierelor de poveşti, datorită lecţiilor de viaţă pe care ni le oferă. Tot c@rte în sate ne-a învăţat să apreciem, să ne bucurăm, să dăruim şi să credem că se poate. Ne-a demonstrat că avem puterea să schimbăm lumea din jur în bine. Ştim că acest proiect este soluţia unor probleme acute cu care se confruntă comunitatea noastră, una dintre cele mai importante fiind rata mare a analfabetismului funcţional. De aceea, suntem determinaţi să ajungem în cât mai multe comunităţi cu Caravana lecturii.”, spun tinerii din grupul de iniţiativă coordonat de Teodora Mirică, elevă la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani şi voluntar c@rte în sate.

carte în sate

Echipa beneficiază de sprijin logistic şi financiar din partea Asociaţiei „Eu, tu şi ei”, având-o ca mentor pe pe Silvia Nichita, fondatoarea programului c@rte în sate. Caravana lecturii va ajunge în zece comunităţi rurale pentru a lucra în special cu copiii care au dificultăţi de citire.

Săptâmâna lecturii pe pagina c@rte în sate

În cadrul acestei colaborări se anunţă evenimente speciale. Primul a avut loc pe 15 ianuarie 2022, cu ocazia zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naţionale. 98 de glasuri  de toate vârstele s-au unit cu emoţie şi entuziasm reuşind să ducă la bun sfârşit un exerciţiu cultural unic: recitarea poeziei „Luceafărul”, înregistrare disponibilă pe conturile c@rte în sate de pe Facebook şi  Instagram.

De Ziua Naţională a Lecturii, marcată pe 15 februarie începând din acest, voluntarii povestaşi vor petrece Ziua Lecturii alături de copiii de la Şcoala Gimnazială din comuna Nistoreşti. „Satul meu, chiar dacă este foarte frumos şi plin de copii, nu are o bibliotecă. Mulţi copii şi-au pierdut pasiunea pentru citit sau poate nici nu au descoperit-o, pentru că nu au avut parte de cărţi noi, iar astfel s-au îndepărtat de cărţi ca o oaie de turmă”, a scris Elena, o fetiţă din acest sat.

În comuna de la poalele munţilor Vrancei va fi organiza marţi o activitate de lectură în colaborare cu „Echipa Românaşilor” de la Şcoala “Oana Diana Renea" Focşani, coordonată de profesoara Ionelia Burghelea, iar special pentru copiii care iubesc cititul se va face o donaţie de carte.


Şi pentru că Ziua lecturii trebuie să fie în fiecare zi, perioada 15-22 februarie a fost declarată Săptămâna Lecturii de către echipa c@rte în sate, ocazie cu care va fi promovat cititul cu voce tare cu ajutorul unor oameni ai cărţii. Alec Blenche, Daniel Cristea Enache, Bianca Mereuţă, Simona Popescu sau Irene Postolache au acceptat provocarea de a lectura pentru prietenii lui Cărţilă din propriile cărţi sau din lucrări care i-au format ca cititori. Toţi aceştia, alături de voluntari şi susţinători, vor putea fi urmăriţi pe pagina de Facebook c@rte în sate (https://www.facebook.com/CarteInSate).

carte în sate

Despre c@rte în sate

Programul cultural c@rte în sate, iniţiat de Asociaţia „Eu, tu şi ei” şi-a propus să apropie copiii din zonele dezavantajate din punct de vedere economic şi cultural de cultura scrisă, de carte, să le stimuleze apetitul pentru lectură şi cunoaştere şi să îi motiveze să lupte pentru un viitor mai bun prin intermediul Educaţiei. În anul 2021, în ciuda situaţiei pandemice, Caravana de lectură pentru copiii din sate a ajuns în peste 30 de comunităţi rurale şi a interacţionat cu peste 1.500 de copii şi adolescenţi, animând un grup de peste 30 de voluntari. În ultimii patru ani, c@rte în sate  a înfiinţat mini-biblioteci comunitare în mai mult de 15 comunităţi rurale şi a donat peste 15.000 de cărţi bibliotecilor şi copiilor din sate incurajându-i să îşi formeze biblioteci personale.

Alte detalii puteţi obţine la numărul de telefon 0744217041 de la Silvia Nichita, coordonator program c@rte în sate.

Vă mai recomandăm:

FOTO Ai “c@rte în sate”, ai parte. Cum sunt stimulaţi copiii din zona de munte să îşi îmbunătăţească randamentul şcolar

FOTO "Biblioteca lui Cărţilă", deschisă la biserică pentru copiii din satele uitate ale Vrancei. "Acesta este modul nostru de a sărbători Centenarul"

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite