Descoperire: Şi colesterolul „bun“ poate fi nociv
0
Aşa-numitul colesterol „bun“ (HDL) nu este atât de benefic pe cât se credea. Un nou studiu arată că, de fapt, o subclasă a acestei forme de colesterol ar putea fi chiar „rea“, crescând riscul bolilor de inimă.
În organism există mai multe forme de colesterol „bun“ (HDL – lipoproteine cu densitate înaltă). Una dintre acestea conţine o proteină ce favorizează inflamaţiile în corp şi, deci creşte considerabil riscul de afecţiuni cardiovasculare. Aşadar, dacă la analize ni s-a depistat un nivel prea mare de colesterol „bun“, acesta nu este neapărat un lucru bun şi trebuie discutat cu medicul.
De fapt, apolipoproteina C-III (apoC-III) aproape dublează riscul de boli coronariene la persoanele care nu prezintă alţi factori de risc, potrivit profesorului Frank Sacks, de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard. În schimb, profesorul a descoperit că HDL fără apoC-III ar putea fi chiar un protector deosebit al sănătăţii inimii.
Numeroase studii anterioare au arătat că forma de colesterol aşa-zis „rău“ (lipoproteine de joasă densitate - LDL) care are pe suprafaţa sa această proteină (apoC-III) este deosebit de dăunător. Depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge este unul dintre principalii factori de risc ai infarctului şi ai accidentelor vasculare cerebrale.
În cadrul studiului, echipa de cercetători a profesorului Sacks a examinat probe de sânge prelevate de la 572 de femei şi de la 699 bărbaţi. Starea de sănătate a acestora a fost monitorizată o perioadă de 10, respectiv 14 ani. La finalul cercetării, specialiştii au înregistrat 634 de cazuri de boală coronariană (care se manifestă prin hipertensiune şi angină pectorală). După ce au eliminat din ecuaţie riscurile pe care le presupun fumatul şi vârsta pacienţilor, specialiştii au constatat că pericolul de a dezvolta boli cardiace din cauza colesterolului HDL cu APOC-III este dublu.
Sacks spune că tehnicile pe care echipa sa le-a utilizat pentru a măsura nivelul celor două subclase HDL vor fi patentate de Şcoala de Sănătate Publică Harvard. Acestea ar putea duce la o evaluare mai precisă a riscurilor de a suferi de bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, descoperirile profesorului Sacks ar putea deschide calea dezvoltării unor noi medicamente pentru reducerea sublasei negative de colesterol „bun“.