Cancerul de sân, complet descifrat de cercetători. Şi formele cele mai agresive ar putea fi tratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În viitor, toate tipurile de cancer ar putea fi tratate eficient FOTO: Shutterstock
În viitor, toate tipurile de cancer ar putea fi tratate eficient FOTO: Shutterstock

Patru tipuri genetice distincte de cancer mamar au descoperit cercetătorii americani după o analiză elaborată în cadrul celui mai amplu proiect de descifrare a cancerului numit Atlasul genomului cancerului. Unele forme considerate până acum extrem de agresive ar putea beneficia de medicamente existente.

De astăzi înainte, cancerul de sân nu va mai avea secrete faţă de medici. Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Washington au descifrat harta completă a modificărilor genetice ce duc la apariţia bolii care afectează anual aproximativ 8.000 de femei doar în România, după cum arată statisticile oficiale. Neoficial, alte câteva mii de femei au boala, dar nu sunt diagnosticate. De altfel, cancerul mamar duce la cele mai multe decese în rândul româncelor (peste 3.000 pe an).

Tratamentele personalizate au şanse mari de succes

Până în prezent, medicii nu aveau altă posibilitate de a clasifica tipurile de cancer de sân decât după modul în care invadează alte ţesuturi, variabilitatea celulară şi după aspectul celulelor tumorale atunci când sunt expuse unor substanţe chimice. Toate aceste metode sunt învechite, spun specialiştii.
Cea mai eficientă metodă de diagnosticare a cancerului este identificarea precisă a mutaţiilor genetice care l-au provocat. Astfel, se vor putea administra medicamente care atacă ţintit anumite tipuri de tumori, adică tratamente personalizate.

Astfel de terapii personalizate nu sunt o noutate în cancerul mamar. Se foloseşte deja cu succes, de mai mulţi ani, medicamentul Herceptin (al companiei Roche) pentru tratarea pacienţilor care prezintă varianta genetică HER2 în celulele tumorale de la nivelul sânilor.

Însă noul studiu a demonstrat că există patru astfel de tipuri genetice de cancer. Adică, pe lângă HER 2, mai există şi cancerul mamar bazaloid (cu celule asemănătoare celulelor bazale din piele, care mai este numit şi cancer de sân triplu negativ), luminal A şi luminal B.

Unele dintre acestea ar putea fi tratate eficient cu medicamente deja existente pentru alte tipuri de cancer. De exemplu, oamenii de ştiinţă americani spun că forma de cancer mamar triplu negativă (cancerul bazaloid) se aseamănă foarte mult, din punct de vedere genetic, cu o formă de cancer ovarian care beneficiază deja de o terapie foarte eficientă.

Cancerul mamar triplu negativ era cunoscut până acum drept o formă de cancer extrem de agresiv şi mortal, care răspunde la chimioterapie, dar care prezintă risc crescut de recidivă. Noua descoperire l-ar putea încadra în categoria cancerelor tratabile.

Ce este Atlasul genomului cancerului

Cercetarea pentru crearea hărţii genomului cancerului de sân face parte din cel mai amplu proiect de elucidare a 20 de tipuri de cancer, numit Atlasul genomului cancerului. Proiectul a fost demarat în 2006, include câteva sute de cercetători care analizează celulele tumorale şi a fost finanţat până în prezent cu peste 300 de milioane de dolari (de către Institutele Naţionale de Sănătate din SUA).
 

Știri Interne

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite