WSJ: Netanyahu a dat ordin ca liderii Hamas să fie uciși oriunde s-ar ascunde în lume

0
Publicat:

Oficialii israelieni au declarat deschis că scopul războiului în curs este eliminarea Hamas, iar liderii săi care locuiesc în Orientul Mijlociu nu fac excepție.

Liderii grupării Hamas, vânați peste tot de Israel FOTO EPA EFE
Liderii grupării Hamas, vânați peste tot de Israel FOTO EPA EFE

Serviciile de informații israeliene încearcă să ucidă liderii Hamas din întreaga lume după încheierea războiului, au declarat oficiali israelieni pentru The Wall Street Journal.

Publicația susține că statul evreu a început deja pregătirile pentru crime țintite în străinătate.

Întrebarea acum pentru liderii israelieni nu este dacă să încerce să ucidă liderii Hamas din alte părți ale lumii, ci unde și cum, au spus oficialii”, susține WSJ .

Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat serviciilor speciale să elaboreze planuri de ucidere a liderilor grupului în afara Gazei. În special, se referă la șefii Hamas care locuiesc în Turcia, Qatar și alte țări.

Potrivit WSJ, după atacul din 7 octombrie, premierul israelian a ordonat uciderea imediată a lui Hamas Khaled Meshaal și a altor conducători ai organizașiei teroriste. Dacă acest lucru s-ar face pe teritoriul Qatarului sau Turciei, ar putea complica negocierile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor. Prin urmare, această idee a fost respinsă.

Ziarul a mai relatat că Israelul ia în considerare expulzarea luptătorilor Hamas din Gaza pentru a scurta războiul.

Campania de asasinare ar fi o prelungire a operațiunilor clandestine ale Israelului de decenii, scrie WSJ.

Se spune că asasinii israelieni au vânat militanți palestinieni în Beirut în timp ce erau îmbrăcați în femei și au ucis un lider Hamas în Dubai în timp ce erau deghizat în turiști. Israelul a folosit o mașină-capcană pentru a asasina un lider Hezbollah în Siria și o pușcă cu telecomandă pentru a ucide un om de știință ce se ocupa de programul nuclear al Teheranului în Iran, potrivit foștilor oficiali israelieni.

Netanyahu a anunțat public planul

Spre consternarea unor oficiali israelieni care doreau ca ultimele planuri să rămână secrete, Netanyahu și-a anunțat public intențiile într-un discurs pe 22 noiembrie.

Am instruit Mossad-ul să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla”, a spus el, referindu-se la serviciul de informații externe al Israelului.

Și ministrul Apărării Yoav Gallant a spus că liderii Hamas trăiesc „timp împrumutat”. „Sunt marcați pentru moarte”, a spus el. „Lupta este la nivel mondial, atât teroriștii din Gaza, cât și cei care zboară în avioane scumpe vor plăti.

WSJ a spus că planurile în evoluție sunt o prelungire a războiului Israelului în Gaza și o reflectare a intențiilor sale de a se asigura că Hamas nu va mai reprezenta niciodată o amenințare serioasă pentru Israel – la fel cum SUA au condus o coaliție globală împotriva militanților Statului Islamic care au înființat un autoproclamat califat în anumite părți din Irak și Siria.

Totuși, această idee nu este susținută de toată lumea. Efraim Halevy, fost director al Mossad, a calificat planul drept „exagerat”. „Uciderea liderilor Hamas nu va elimina amenințarea. În schimb, are potențialul de a inflama adepții grupului și de a accelera crearea de amenințări și mai grave”, a spus el.

„Urmărirea Hamas la scară mondială și încercarea de a-i îndepărta în mod sistematic pe toți liderii săi din această lume este o dorință de răzbunare, nu o dorință de a atinge un scop strategic”, a subliniat Halevy.

Le Figaro scrie că Qatarul a primit asigurări din partea Israelului că Mossad-ul nu va elimina liderii terorişti de pe teritoriul său. Se spune că oficialii din Qatar cred că distrugerea Hamas nu ar fi atât de ușoară pentru serviciile de informații israeliene.

Cu toate acestea, Amos Yadlin, un general israelian în retragere care a condus cândva agenția de informații a armatei, a spus că „toți liderii Hamas, toți cei care au participat la atac, care au planificat atacul, care au ordonat atacul, ar trebui aduși în fața justiției sau eliminați. Este politica corectă.”

Vechile campaniile de asasinare a liderilor Hamas au avut uneori efecte inverse

În 1997, Netanyahu, aflat atunci la primul său mandat ca prim-ministru, a ordonat spionilor israelieni să-l omoare pe Meshaal, un fondator al Hamas care locuia atunci în Iordania. Un asasin israelian a pulverizat o toxină în urechea lui Meshaal, dar a fost capturat împreună cu un alt membru al echipei înainte să se facă nevăzuți

Meshaal a intrat în comă, iar Iordania a amenințat că va denunța tratatul de pace cu Israelul. Președintele SUA de atunci, Bill Clinton, l-a presat pe Netanyahu să pună capăt crizei trimițându-l pe șeful Mossad-ului la Amman cu antidotul care i-a salvat viața lui Meshaal.

Israelul și-a asigurat apoi libertatea agenților săi din Iordania acceptând să-l elibereze pe Yassin, liderul spiritual al Hamas, și alți 70 de prizonieri palestinieni.

În 2010, o echipă de agenți israelieni care foloseau pașapoarte europene falsificate a zburat în Dubai, unde s-au dat drept turiști în timp ce așteptau sosirea lui Mahmoud al-Mabhouh, un fondator al aripii militare Hamas.

Videoclipul de supraveghere i-a surprins ulterior pe membri echipei, îmbrăcați în jucători de tenis, urmându-l pe Mabhouh în camera lui, unde israelienii l-au paralizat apoi l-au sufocat pe liderul Hamas.

Deși inițial părea că Mabhouh a murit din cauze naturale, oficialii din Dubai au identificat în cele din urmă echipa care a dat lovitura și au acuzat Israelul de asasinat.

A fost nevoie de ani de zile pentru a repara daunele aduse relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite