Reprezentanții Mossad-ului părăsesc Qatarul. Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au ajuns într-o fundătură

0
Publicat:

Israelul și-a rechemat echipa de negociatori din Qatar după ce a ajuns într-un „punct mort” în cadrul negocierilor, potrivit unui comunicat publicat de biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni au esuat FOTO Shutterstock
Negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni au esuat FOTO Shutterstock

„Organizația teroristă Hamas nu și-a îndeplinit partea sa din acord, care includea returnarea tuturor femeilor și copiilor ținuți ostatici, în conformitate cu o listă trimisă către Hamas și aprobată de aceștia”, se arată în comunicat.

Negociatorii proveneau de la agenția israeliană de informații Mossad, iar în declarație se precizează că șeful agenției, David Barnea, a fost cel care a rechemat echipa. Cu ajutorul unei medieri străine, s-a ajuns la un acord între Israel și Hamas care a dus la o pauză de șapte zile a luptelor și la eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul unor deţinuţi palestinieni. Armistițiul a început la 24 noiembrie și a fost reînnoit de două ori înainte de a se încheia vineri dimineața.

Mesajul subliniază că șeful Mossad-ului a mulțumit partenerilor din Statele Unite, Egipt și Qatar pentru eforturile lor de mediere, care au dus la eliberarea a peste 100 de ostatici în timpul pauzei umanitare din ostilitățile din Fâșia Gaza, care a durat din 24 noiembrie până la 30 noiembrie. La 1 decembrie, operațiunile militare israeliene împotriva Hamas au fost reluate.

Potrivit The Times of Israel, Hamas și alte grupuri palestiniene continuă să dețină 136 de persoane capturate pe 7 octombrie, inclusiv 20 de femei și doi copii, precum și 11 străini. Unii dintre ostatici sunt soldați israelieni, alții sunt civili.

Din mesaj nu este clar dacă negocierile pentru eliberarea ostaticilor vor continua. Anterior, Statele Unite au susținut o nouă pauză umanitară, care să permită eliberarea din nou a persoanelor capturate. Israelul a declarat anterior că a fost de acord să nu reînnoiască focul dacă Hamas eliberează 10 ostatici pe zi. Israelul, la rândul său, a eliberat prizonierii palestinieni din închisori - trei pentru un ostatic.

Luptele din Fâșia Gaza continuă pentru a doua zi după o pauză. Armata israeliană efectuează lovituri intensive asupra țintelor din Fâșia Gaza, inclusiv în partea de sud a acesteia. O parte semnificativă a populației din regiunile de nord ale Gazei fusese evacuată anterior acolo. Armata israeliană a publicat hărți care indică zonele din Fâșia Gaza care ar putea fi vizate, iar pliante cu aceste hărți sunt aruncate din aer peste enclavă.

Loviturile israeliene au ucis peste 200 de rezidenți ai Fâșiei Gaza vineri și sâmbătă, ducând numărul total al morților de când Israelul a început operațiunea militară la peste 15.000, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza controlat de Hamas. Sâmbătă seara, Hamas a anunțat moartea a 300 de persoane în bombardamentele unei zone din estul orașului Gaza; nu există o confirmare independentă a acestor rapoarte.

Reluarea luptelor în Gaza îi face pe palestinieni să trăiască într-o teamă constantă de moarte

Reluarea luptelor în Fâșia Gaza a fost intensă, a declarat sâmbătă directorul general al Crucii Roșii, Israelul lansând asupra enclavei raiduri aeriene și focuri de artilerie, la o zi după ce o pauză de o săptămână a ostilităților cu Hamas a eșuat. Armata israeliană a declarat că a lovit 400 de ținte militante și a ucis un număr nespecificat de luptători Hamas în ultimele 24 de ore.

Oficiali din domeniul sănătății din Gaza au declarat că sute de palestinieni au fost uciși de la sfârșitul armistițiului. „Nu avem rapoarte precise, dar ceea ce pot spune este că reluarea luptelor a fost foarte intensă”, a declarat directorul general al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Robert Mardini, pentru Reuters la summitul COP28 al ONU din Dubai.

„Este un nou strat de perturbare care se adaugă la distrugerea masivă și fără precedent a infrastructurii critice, a caselor și cartierelor civile”, a spus el, avertizând că violențele vor îngreuna accesul ajutoarelor umanitare în Gaza. Robert Mardini a descris Gaza ca fiind „haos și dărâmături”.

ICRC are 130 de angajați care lucrează în Gaza, a precizat Robert Mardini. Israelul și Hamas au făcut schimb de acuzații cu privire la prăbușirea armistițiului, în timpul căruia gruparea militantă palestiniană a eliberat ostatici în schimbul deţinuţilor palestinieni din închisorile israeliene. Războiul a început la 7 octombrie, când militanții Hamas au luat cu asalt Israelul, au ucis aproximativ 1.200 de israelieni și străini și au luat ostatici aproximativ 240 de persoane.

Robert Mardini a declarat că oamenii din Gaza „trăiesc într-o teamă constantă de moarte violentă” și se luptă să supraviețuiască pe fondul penuriei de alimente și apă cauzate de lupte, în timp ce spitalele lucrează cu resurse limitate. „Totul în Gaza este la limita de rupere”, a spus el. În cadrul armistițiului, care a început la 24 noiembrie și a fost prelungit de două ori, femeile și copiii israelieni și ostaticii străini au fost eliberați în schimbul deţinuţilor palestinieni. Dar, după șapte zile, mediatorii nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei a treia prelungiri. Crucea Roșie, o organizație neutră, cu sediul în Elveția, a contribuit la facilitarea acestor schimburi, inclusiv la transportul ostaticilor care erau ținuți în Gaza de către gruparea militantă Hamas. „Suntem pregătiți să facilităm alte operațiuni de eliberare a ostaticilor din Gaza şi a deținuților palestinieni care urmează să fie reuniți cu familiile lor”, a declarat Robert Mardini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite