Echipă a Mossad, în Qatar pentru negocierea unui nou armistitiu. Erdogan respinge apelurile Washingtonului de a rupe legăturile cu Hamas
0Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmite AFP, preluat de Agerpres.
În cursul unei vizite în Turcia în această săptămână, Brian Nelson, subsecretar pentru terorism şi infracţiuni financiare în cadrul Trezoreriei Statelor Unite, transmisese 'profunda' îngrijorare a Washingtonului față de legăturile întreţinute de Ankara cu Hamas.
SUA, a precizat Nelson, nu au detectat fluxuri financiare în direcţia Hamas via Turcia de la debutul războiului actual. El a amintit însă că Ankara a ajutat Hamas să acceadă la finanţări în trecut, şi a îndemnat Turcia să ia măsuri împotriva unor potenţiale transferuri viitoare de fonduri.
Sâmbătă, preşedintele turc menționat că Washingtonul e conștient că Turcia, spre deosebire de SUA, nu consideră mișcarea palestiniană Hamas drept organizaţie teroristă.
'În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care s-a prezentat la alegeri în calitate de partid politic şi le-a câştigat', a declarat Erdogan, potrivit unui text publicat de administraţia prezidenţială.
'Noi elaborăm şi concepem politica noastră externă la Ankara exclusiv în funcţie de interesele Turciei şi de aşteptările poporului nostru'. Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize umanitare şi conflicte”, a subliniat el.
Potrivit canalului NTV, preluat de Reuters, Erdogan a mai spus sâmbătă că şansele de pace în Gaza după pauza umanitară s-au pierdut deocamdată din cauza poziţiei intolerante a Israelului.
Vorbind cu reporterii la întoarcerea din Emiratele Arabe Unite, preşedintele turc a spus că nu îşi pierde speranţa într-o pace durabilă, şi a adăugat că Hamas nu poate fi exclus dintr-o potenţială soluţie la conflict.
'Trebuie să ne concentrăm pe soluţia cu două state. Excluderea Hamas sau distrugerea Hamas nu constituie un scenariu optimist', a spus Erdogan în interviu, menţionând că el nu defineşte Hamas ca organizaţie teroristă.
Erdogan a mai spus că un grup de contact format de Organizaţia Cooperării Islamice şi Liga Arabă se va deplasa în SUA pentru a discuta o posibil rezolvare a conflictului din Gaza, după ce anterior s-a întâlnit cu autorităţi la Londra, Paris, Barcelona şi Naţiunile Unite.
O echipă a Mossad, în Qatar pentru a discuta o reluare a armistiţiului în Gaza
O echipă a serviciului de informaţii israelian Mossad se afla sâmbătă la Doha pentru discuţii cu mediatori qatarezi vizând o nouă pauză în luptele din Gaza, transmite Reuters, citând o sursă la curent cu această vizită.
Discuţiile mediate de Qatar s-au axat pe eliberarea potenţială de noi categorii de ostatici israelieni, altele decât femei şi copii, şi pe parametrii unui armistiţiu care, potrivit sursei, diferă de acordul de armistiţiu căruia i s-a pus capăt vineri.
Israelul şi Hamas luau în considerare noi parametri pentru eliberarea de ostatici şi un armistiţiu încă dinainte de eşecul negocierilor.
Cele două părţi s-au acuzat reciproc de prăbuşirea armistiţiului, care a început pe 24 noiembrie, a durat o săptămână şi a fost prelungit de două ori înainte ca mediatorii să eşueze în a găsi o cale pentru o a treia extindere.
Israelul a acuzat Hamas că refuză să elibereze toate femeile ţinute ostatice. Un oficial palestinian a afirmat că negocierile s-au rupt din cauza problemei femeilor-soldat israeliene.
Bombardamente intense ale Israelului asupra Fâşiei Gaza după expirarea armistiţiului
Armata israeliană a afirmat sâmbătă că a atacat peste 400 de obiective în Fâşia Gaza după expirarea armistiţiului vineri, în timp ce guvernul enclavei palestiniene, condus de Hamas, a indicat că loviturile au făcut 240 de morţi, relatează AFP.
Potrivit comunicatului autorităţilor Hamas, alte 650 de persoane au fost rănite în 'sute de lovituri aeriene, de artilerie şi de bombardamente navale, pretutindeni în Fâşia Gaza'.
Forţele israeliene 'au ţintit în special Khan Yunes, unde zeci de case au fost distruse cu locuitorii lor în interior', adaugă acelaşi comunicat.
De partea cealaltă, armata israeliană a anunțat, într-un comunicat, că a 'lovit cu avioane de luptă peste 50 de ţinte' în regiunea Khan Yunes.
'Trupele Tsahal au lovit teroriştii şi infrastructurile Hamas în regiunea Beit Lahia, utilizând tiruri de tancuri şi lansând lovituri aeriene', afirmă armata.
Aceasta mai spune că tiruri de artilerie şi lovituri aeriene au vizat şi 'nordul Fâşiei Gaza', ţintind 'celule teroriste', o 'moschee folosită de Jihadul Islamic drept centru de comandă operaţional', 'un complex de stocare de arme'.
În plus, în 'sudul Fâşiei Gaza', au fost vizate 'infrastructuri şi echipamente utilizate de forţele navale ale Hamas'.