Washingtonul acuză Moscova că a mutat „cu forţa” în Rusia mii de ucraineni. Ruşii ar fi torturat civilii în „lagărele de filtrare” în care i-au transferat

0
0
Refugiaţi ucraineni - arfiva foto
Refugiaţi ucraineni - arfiva foto

Statele Unite au acuzat joi armata rusă că a transferat „cu forţa” în Rusia „mai multe mii” de ucraineni de la debutul războiului la finalul lui februarie prin „lagăre de filtrare” unde au fost supuşi unui tratament „brutal”, scrie AFP.

Kievul a avansat un număr de 1,2 milioane de persoane deportate de Moscova în Rusia. Autorităţile ucrainene denunţă de asemenea existenţa unor "lagăre de filtrare" ruse , adesea în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei, pe unde trec aceşti "deportaţi". 

"Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni prin aceste 'lagăre de filtrare' şi au evacuat cel puţin alte câteva mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, adesea fără a spune evacuaţilor care este destinaţia lor finală", a declarat joi ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

"Fie numai de la Mariupol”, un oraş-port strategic controlat acum practic de Rusia, „estimăm că forţele ruse au strămutat cu forţa câteva mii de civili pe teritoriul rus”, a adăugat el într-un discurs rostit la Viena, potrivit transcrierii publicate de Departamentul de Stat al SUA.

Diplomatul a evocat mărturii despre "interogatorii brutale" şi "tortură" în aceste "lagăre de filtrare", menite să vizeze orice persoană cu "cea mai mică loialitate faţă de Ucraina". 

"Multe relatări dovedesc confiscarea telefoanelor mobile ale deţinuţilor", chiar a paşapoartelor acestora, "parole obţinute sub constrângere, reţele sociale şi mesagerii verificate amănunţit în căutarea oricărui semn de opoziţie faţă de războiul barbar purtat de Rusia împotriva Ucrainei", a detaliat el.

"Potrivit acestor informaţii, cei care sunt consideraţi pro-Ucraina sunt transferaţi în aşa-zisa 'Republică Populară Doneţk', controlată de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, "unde se confruntă cu o soartă sinistră", a denunţat ambasadorul Carpenter. 

"Aceste acte constituie crime de război", a protestat el. "Rusia ştie bine" că astfel de "deplasări forţate" sunt "contrare dreptului umanitar internaţional", a insistat el. 

Potrivit unui responsabil al guvernului ucrainean, Liudmila Denisova, "mai mult de 1,19 milioane" de ucraineni, inclusiv "mai mult de 200.000 de copii, au fost deportaţi în Federaţia Rusă".

Vă recomandăm şi: 

Senatul SUA îl aprobă pe Powell pentru al doilea mandat ca şef al Fed. Jerome Powell este în funcţie din februarie 2018

Reacţie ironică a Ambasadei Rusiei după convocarea lui Kuzmin la sediul MAE, din cauza unui articol denigrator la adresa NATO

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite