Reacţie ironică a Ambasadei Rusiei după convocarea lui Kuzmin la sediul MAE, din cauza unui articol denigrator la adresa NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeri Kuzmin a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe FOTO Inquam
Valeri Kuzmin a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe FOTO Inquam

În contextul publicării de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

 Astfel, miercuri, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota. Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenţia că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator şi provocator la adresa României şi a NATO, Alianţă din care ţara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.

Reacţia Ambasadei ruse 

”Ambasada a citit cu atenţia cuvenită comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României din 12 mai 2022, care face referire la declaraţiile inoportune ale Ambasadei împotriva României şi NATO, care ar fi fost incluse în comentariul Ambasadei din 6 mai 2022 intitulat ”Despre „lătratul NATO la frontierele Rusiei” şi sursa principală de dezinformare a lumii”. Ne-am asigurat din nou ca România nu a fost menţionată în niciun fel în acesta”, arată Ambasada Rusiei în România, într-un comunicat de presă.

”În ceea ce priveşte comentariul „Despre război şi pace în Ucraina” din 21 aprilie 2022, menţionat în comunicatul Ministerului de Externe al României, poziţia Ambasadei a fost precizată oficial în nota corespunzătoare adresată acesteia la 26 aprilie 2022, în care a fost exprimat ataşamentul nostru strict faţă de valorile democratice general recunoscute ale Uniunii Europene, la care România este stat-membru cu drepturi depline, şi, mai ales, faţă de libertatea de exprimare şi pluralismul de opinii. Aici, ţinând cont de prevederile corect înţelese ale Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, precum şi de dezacordurile cardinale dintre statele noastre cu privire la cauzele şi sensul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, cel mai potrivit ar fi ca ambele părţi să urmărească principiul „to agree not to agree" („de a cădea de acord de a nu fi de acord”)”, a adăugat Ambasada. 

MAE a atras atenţia asupra modului dezumanizant şi neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deţine întreaga responsabilitate, şi a reiterat îndemnul la maximă reţinere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor şi mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.

Secretarul de stat a atenţionat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relaţiei bilaterale din partea Ambasadei şi a solicitat ca mesajele publice să se menţină în limitele prevăzute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, conform sursei menţionate.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite