Trump nu poate garanta plata celor 454 de milioane de dolari amendă pentru fraudă

0
Publicat:

Donald Trump nu poate să ofere justiţiei din New York garanţia că va plăti amenda de 454 de milioane de dolari pentru fraudă în imperiul său imobiliar, în urma condamnării sale civile din luna februarie, au transmis avocaţii săi, notează AFP, scrie AGERPRES.

Donald Trump FOTO: Profimedia
Donald Trump FOTO: Profimedia

Într-un document legal de 5.000 de pagini publicat online luni de secţia de apel a Curţii Supreme a statului New York pentru Manhattan (tribunal de primă instanţă), avocații fostului preşedinte american susţin că a garanta o sumă atât de mare este „practic imposibilă”.

„Suma totală din hotărâre, cu dobânzi, depăşeşte 464 de milioane de dolari”, 355 milioane de dolari plus 100 milioane de dolari dobânzi pentru Donald Trump şi opt milioane de dolari plus dobânzi pentru fiii săi Donald Jr. şi Eric, „şi foarte puţine companii imaginează ca posibilă o garanţie (o cauţiune legală) apropiată de această mărime, protestează avocaţii, care spun că au discutat cu aproximativ de treizeci de companii de asigurări.

Ceea ce înseamnă că, în lipsa unei garanţii de 100% cu privire la amendă, apelul introdus de Donald Trump în februarie în faţa altei instanţe, dar fără al doilea proces, nu va fi suspensivă: omul de afaceri şi politic va trebui, astfel, să plătească sumă întreagă până pe 25 martie, sub pedeapsa de a vedea unele proprietăți puse sub sechestru de justiţie.

Trump a denunţat într-un comunicat o vânătoare de vrăjitoare" şi a acuzat o amendă „neconstituţională, antiamericană, fără precedent şi practic imposibilă pentru orice companie, inclusiv pentru o companie de succes ca a mea”.

Secţia de apel a Curţii Supreme din statul New York a respins pe 28 februarie o ofertă de garanţie în valoare de 100 de milioane de dolari.

Fostul preşedinte american şi cei doi fii ai săi adulţi au făcut, de asemenea, apel la interdicţia de a conduce afaceri în statul New York timp de trei şi, respectiv, doi ani.

Avocaţii acestora consideră cuantumul amenzii drept „exorbitant şi vexatoriu”, iar „interdicţia generală” de a conduce afaceri în New York „ilegală şi neconstituţională”, considerând deja „imposibil să se asigure şi să se depună o garanţie completă”.

Într-o hotărâre istorică din 16 februarie, judecătorul newyorkez Arthur Engoron l-a condamnat pe fostul preşedinte să plătească amenzi în valoare de 354,86 milioane de dolari pentru fraudă financiară, iar pe fii săi la patru milioane de dolari fiecare.

Procuroarea generală a New York-ului, Letitia James, a depus o plângere împotriva lui Donald Trump în octombrie 2022 şi l-a constrâns împreună cu fiii săi şi grupul lor Trump Organization la un proces civil pentru fraudă în perioada octombrie - ianuarie.

Omul de afaceri, care a înregistrat câștiguri importante în domeniul imobiliar înainte de a intra pe scena politică, a criticat un proces „complet incorect”, denigrându-i public pe magistraţii James şi Engoron. AGERPRES

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite