Suspecţii în cazul maratonului din Boston au folosit instalaţiile de lumină de Crăciun pentru a realiza bombele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi suspecţi în cazul atentatelor de la Maratonul din Boston – fraţii ceceni Ţarnaev – au folosit „bombe relativ sofisticate” realizate din siguranţe de la seturi de lumini pentru pomul de Crăciun şi s-au ajutat şi au construit detonatoare de la distanţă realizate din părţi de maşină, potrivit documentelor întocmite de magistraţii americani, miercuri.

De asemenea, procurorii au precizat că Tamerlan şi Ţarnaev au folosit pulbere neagră de la petarde drept combustibil pentru bombe. Însă căutările la locuinţa celor doi s-au dovedit a fi fără succes şi nu a mai fost găsit acest material, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să creadă că au avut ajutor din exterior.

Cecenul Djohar Ţarnaev, arestat în urmă cu un an de autorităţile americane, a admis că este implicat în organizarea şi desfăşurarea dublului atentat cu bombă de la Maratonul din Boston, atac care a avut loc în mai anul trecut. Mărturisirea sa a fost făcută la o singură zi după arestarea sa, când încă se afla în spital şi primea îngrijirile medicilor, au transmis procurorii americani.

Această declaraţie, precum şi altele care au urmat în primele ore de la arestarea sa, dar care au fost făcute înainte ca lui Ţarnaev să-i fie prezentate drepturile, ar trebui luate în considerare în timpul procesului care urmează să înceapă, deoarece procurorii americani consideră că cecenul este încă un pericol public, au explicat miercuri magistraţii de la Instanţa Supremă din Boston, potrivit Reuters.

„Din momentul în care a fost întrebat despre atentatul cu bombe de la Maraton, Ţarnaev şi-a mărturisit propria implicare”, au spus procurorii americani. „Agenţii au continuat să-i pună întrebări lui Ţarnaev nu pentru a obţine o confesiune, pe care o aveau deja, ci datorită bănuielii lor că Ţarnaev încă mai ascunde informaţii despre atacuri, complici, in/existenţa altor dispozitive explozive”, au continuat procurorii.

Djohar Ţarnaev (20 de ani) şi fratele său mai mare Tamerlan Ţarnaev au pus la cale acest atact terorism, plasând lângă mulţimea de oameni recipiente sub presiune care au explodat şi au făcut 264 de răniţi, însă anchetatorii erau convinşi la începutul anchetei că nu au acţionat pe cont propriu.

Ţarnaev este pasibil cu pedeapsa capitală în cazul în care este găsit vinovat în cazul atentatelor de la Maratonul din Boston precum şi în cazul uciderii unui ofiţer de poliţie aflt în urmărirea sa şi a fratelui lui.

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite