Avocaţii lui Djohar Ţarnaev: FBI voia să îl recruteze pe Tamerlan Ţarnaev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărarea acuzatului în atentatul de la maratonul din Boston din 2013, Djohar Ţarnaev, afirmă că FBI îi propusese fratelui său, Tamerlan, să devină informator în cadrul comunităţii cecene şi musulmane, relatează AFP.

Tamerlan a murit în timpul unei curse de urmărire cu poliţia la trei zile după dublul atentat din 15 aprilie 2013, dar procesul lui Djohar va începe la 3 noiembrie. Explozia a două bombe artizanale în apropierea liniei de sosire a maratonului s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi.

Avocaţii lui Djohar Ţarnaev, care riscă pedeapsa cu moartea, au cerut vineri FBI în documentele depuse în justiţie ca toate informaţiile referitoare la eventuale contacte între FBI şi Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, să fie puse la dispoziţia justiţiei.

„Cerem aceste informaţii pe baza convingerii noastre că aceste contacte figurează printre evenimentele care au precipitat actele lui Tamerlan în săptămâna cu 15 aprilie”, scriu ei, precizând că aceste informaţii ar putea servi drept circumstanţe atenuante pentru Djohar.

FBI „l-a interogat pe Tamerlan cu privire la căutările sale pe Internet şi i-a cerut să fie informator în cadrul comunităţii cecene şi musulmane”, afirmă avocaţii. „În plus, avem motive să ne gândim că Tamerlan a interpretat greşit aceste întâlniri şi discuţii cu FBI şi a crezut că ele urmăreau să facă presiune asupra lui, ceea ce i-a amplificat paranoia şi neliniştea”, afirmă ei.

În octombrie, FBI a asigurat că „fraţii Ţarnaev nu au fost niciodată surse ale FBI şi că FBI nu a încercat să îi recruteze drept surse”.

Avocaţii lui Djohar Ţarnaev vor încerca să convingă juriul că Tamerlan a fost instigatorul atentatului pentru a-l scăpa pe fratele lui de pedeapsa capitală, în cazul în care tribunalul îl va declara vinovat.

În vârstă de 19 ani în perioada respectivă, Djohar Ţarnaev, musulman de origine cecenă naturalizat american în 2012 şi care locuia de zece ani la Boston, a pledat nevinovat la 10 iulie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite